Burgerbeweging ijvert voor een beter bestuur: TEAM8490 trekt naar de stembusslag

Frederik Soetens, Jef Van Torre en Ilse Vandenbroucke. © GF
Redactie KW

De kroniek van een aangekondigde deelname. De burgerbeweging TEAM8490, met onafhankelijk gemeenteraadslid Ilse Vandenbroucke, trekt dan toch naar de gemeenteraadsverkiezingen.

Wat begon met een bevraging van de inwoners, is uitgegroeid tot een politieke speler met een duidelijke missie: de stem van de burgers laten weerklinken in het gemeentebestuur. Eind juni lanceerde TEAM8490 een grootschalige enquête om de stem van de inwoners te horen. Inmiddels hebben ze niet alleen een schat aan online reacties verzameld, maar ook talloze persoonlijke gesprekken gevoerd. “We willen echt luisteren naar de mensen”, benadrukt Ilse Vandenbroucke, lid van de burgerbeweging en onafhankelijk gemeenteraadslid. Die onafhankelijkheid kwam er nadat ze een paar keer sterk afwijkend van idee was met CD&V, bijvoorbeeld wat betreft de aanpak van de renovatie van het SPC Hof ter Straeten. “Uit onze bevraging blijkt dat de meeste inwoners tevreden zijn met het groene karakter van hun gemeente en de goede verbindingen naar omliggende steden. Het belang van lokale winkels wordt ook breed erkend. Toch zijn er ook zorgen: veel mensen uiten hun onvrede over het gemeentelijk beleid, vooral op het gebied van ruimtelijke ordening, belangenvermenging en de staat van wegen en fietspaden”, aldus de burgerbeweging.

Mensen boven stenen

“Daarnaast ervaren inwoners problemen met de kinderopvang en het gebrek aan recreatiemogelijkheden voor jongeren. De woningmarkt is voor veel jonge starters onbetaalbaar, en ouderen missen ontmoetingsruimtes. Vrijwilligerswerk in de gemeente brengt mensen samen, maar velen voelen zich ondergewaardeerd en slecht ondersteund door het gemeentebestuur. Het huidige gemeentebestuur lijkt vooral geïnteresseerd in stenen, maar voor ons staan de mensen op de eerste plaats”, verklaart TEAM8490.

Lijstvorming

Deze overtuiging, gevoed door de feedback van de inwoners, heeft de beweging ertoe gebracht om mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. TEAM8490 heeft besloten niet langer aan de zijlijn te blijven staan. “Onze gemeente verdient beter, en dat begint met beter bestuur”, stellen zij vastberaden. Hoe de kieslijst er precies uit zal zien, blijft nog even een verrassing. Wie al zeker op de lijst zal staan zijn Ilse Vandenbroucke, Frederik Soetens en Jef Van Torre, de sterke man achter KWB. (PA)