Burgemeester Steve Vandenberghe over Gemeentemonitor: “Mensen zijn veel kritischer geworden”

“We zullen keihard blijven werken om van Bredene een nog betere plek om te wonen te maken”, belooft Steve Vandenberghe. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

Hoe tevreden zijn de Bredenaars over hun gemeente? Je kunt het lezen in de Gemeentemonitor ’23, het resultaat van een burgerbevraging waarbij de resultaten van de gemeente afgewogen worden tegenover het Vlaamse gemiddelde. De cijfers zijn goed, maar gaan wel achteruit tegenover de vorige bevraging. We legden de cijfers voor aan burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit).

We hebben goed nieuws, beste Bredenaars: jullie zijn doorgaans gelukkig in Bredene (84 procent tegenover 83 procent in Vlaanderen). We zijn met zijn allen behoorlijk tevreden over onze buurt, de loket- en digitale diensten van de gemeente en het vertrouwen in het gemeentebestuur ligt met 40 procent aanzienlijk hoger dan het Vlaamse gemiddelde (29 procent). Bewoners worden in Bredene ook voldoende geconsulteerd (52 procent) ten opzichte van het Vlaamse gemiddelde (34 procent). Alleen als het over het sociaal weefsel in de buurt gaat, doen we het iets minder goed dan het Vlaamse gemiddelde (44 procent tegenover 48 procent). Op de vraag of er voldoende groen is in de buurt antwoordt 77 procent van de Bredenaars ‘ja’. Dat is zowat pal op het Vlaamse gemiddelde.

Opmerkelijk is wel dat de cijfers ten opzichte van 2020 steevast achteruit boeren. De tevredenheid over de gemeente daalt zelfs van 85 procent naar 78 procent. Idem voor de tevredenheid over de loketdiensten trouwens, waar een gelijkaardige daling wordt geconstateerd. Wanneer de bebouwingsgraad in Bredene wordt bekeken, dan stel je vast dat die met 52 procent aanzienlijk hoger ligt dat het Vlaamse gemiddelde (28,9 procent). De kritiek dat Bredene danig volgebouwd raakt, wordt hier dus in de cijfers bevestigd. Verontrustend is dat Bredene het op de kansarmoede-index met 18,1 procent veel slechter doet dan Vlaanderen (12,6 procent) en – vooral – dat er tegenover 2020 een stijging met 5 procent wordt vastgesteld. De financiële schuld per inwoner (1.924,58 euro) is dan weer gedaald met 595,85 euro sinds 2020.

Tevreden burgervader

En de Bredenaar sorteert tot slot ook weer een beetje beter dan drie jaar geleden. Met 186,2 kg/inwoner zitten we echter nog een stuk boven het Vlaamse gemiddelde van 140,4 kg/inwoner.

Geconfronteerd met de resultaten kan burgemeester Steve Vandenberghe weinig anders dan tevreden zijn. “We scoren op de meeste domeinen inderdaad beter dan het Vlaamse gemiddelde. Dat betekent dat we in Bredene goed aan de weg aan het timmeren zijn. Maar we beseffen tegelijk: alles kan altijd beter. We zullen dus keihard blijven werken om van Bredene een nog betere plek om te wonen te maken.

Dat de tevredenheid over het gemeentebestuur gedaald is ten opzichte van 2020 heeft volgens mij veel te maken met onze maatschappij, die er sinds corona, de energiecrisis… veel moeilijker op geworden is. Mensen zijn gewoon veel kritischer geworden. Dat is een fenomeen dat Bredene overstijgt en je terugvindt in veel Vlaamse gemeenten en steden.”

Kansarmoedecijfers

Dat de kansarmoedecijfers opnieuw (flink) gestegen zijn, verontrust de burgemeester naar eigen zeggen uitermate. “Kustgemeenten hebben altijd wel een hoger armoedecijfer. Hier speelt het zogenaamde terminuseffect. Wij zijn vaak de laatste halte voor wie op zoek is naar een beter bestaan. Maar dat neemt niet weg dat 18,1procent een te hoog cijfer blijft op de kansarmoede-index. We hebben van kansarmoede daarom een speerpunt van ons programma voor oktober ’24 gemaakt. Let wel, er is al behoorlijk wat gerealiseerd tijdens de huidige legislatuur. Schepen Kelly Spillier is hier zeer mee begaan en heeft via initiatieven als de brugfiguren in de (basis)scholen, het project Uit de Marge… al heel wat gelanceerd. Maar het werk is zeker niet af. We willen armoede, en in het bijzonder kinderarmoede blijven aanpakken. Laat daar geen twijfel over bestaan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier