Burgemeester Lieven Huys gelooft in fusiegemeente: “Ik engageer me totaal”

Lieven Huys: “Ik hoop dat de inwoners helemaal niet zullen merken dat er binnenkort een nieuwe fusiegemeente is.” © GGM
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

We staan acht maanden vóór de veelbesproken fusie tussen Ruiselede en Wingene: een uitgelezen moment om burgemeester Lieven Huys aan de tand te voelen over de huidige stand van zaken. Heeft Ruiselede na 1 januari 2025 nog iets te betekenen, welke voordelen mogen de inwoners verwachten en is er volgend jaar nog ruimte voor investeringen? En vooral: hoe fors stijgen de belastingen?

Er hangt een vreemd spanningsveld over de hele fusie-operatie. Daar waar de fusie in Wingene wordt afgedaan als de logica zelve, zorgde de beslissing in Ruiselede voor heel wat tumult. De politieke tegenstelling kan niet groter zijn. In Wingene kijkt de CD&V van Lieven Huys met vertrouwen naar de volgende verkiezingen in oktober, in Ruiselede wacht de RKD van Greet De Roo met een bang hart af. Het geeft de indruk dat RKD eenzaam in de frontlinie moet vechten om het fusieverhaal verkocht te krijgen. Niets is minder waar, zegt burgemeester Lieven Huys. “U bent de eerste en voorlopig de enige journalist die over de fusie zowel mezelf als Greet heeft geïnterviewd. De nationale kranten bleven het fusieverhaal uitsluitend aan Ruiselede kleven, alsof Wingene er niets mee te maken heeft. Ook oppositiepartij Respect spreekt nooit over ons, tenzij in een negatieve context. Die hele zaak is zwaar gemediatiseerd, terwijl Ruiselede en Wingene al een hele tijd intens en constructief samenwerken.”

“Belastingen stijgen veel minder dan oppositie voorspelt”

U verklaarde al dat de grootste winst van de fusie zal geboekt worden binnen de administratie, maar daar zal de modale kiezer weinig van merken.

“Ik zeg zelfs meer: onze inwoners mogen gewoon niet merken dat er een nieuwe fusiegemeente is. Achter de schermen zal de dienstverlening wel sterker uit de hoek komen. We zullen grondiger advies kunnen geven rond bijvoorbeeld omgevingsvergunningen. Voordien hadden we slechts een aantal uur per week beschikbaar voor het domein ondernemen. Binnenkort kunnen we daar een bediende halftijds opzetten. Het zal ons ook toelaten om bijvoorbeeld de toeristische dienst beter uit te bouwen. Ruiselede beschikt over een mooi centrum, landbouw, natuur, aandacht voor cultuur en sociale aspecten. Je kan niet zeggen dat ze er veel tekortkome, maar de service kunnen we verbeteren.”

Over hoeveel netto budget beschikt u in de fusiegemeente Wingene om te investeren?

“Voor 2025 beschikken we over een netto investeringsbudget van 1,5 tot 3 miljoen euro. Maar dan moet je er wel rekening mee houden dat we al 12 miljoen hebben voorzien voor het nieuwe Wingense vrijetijdscentrum en in Ruiselede 8 miljoen voor de nog te bouwen cultuurzaal. Als fusiegemeente beginnen we volgend jaar met 12 miljoen euro. Daar zitten nog geen leningen bij.”

Ruiselede is ongerust dat de belastingen fors zullen stijgen…

“De belastingen in Ruiselede zijn al jaren ongewijzigd. Een stijging zat er dus al even aan te komen. We zijn die puzzel nog aan het leggen. Maar als we de belastingen van Ruiselede op het huidige niveau van Wingene plaatsen zou dat personenbelasting en onroerende voorheffing samen zo’n 70 euro per persoon méér betekenen. Dat is een stuk minder dan de oppositie ons wil doen geloven.”

De nieuwe fusiegemeente zal 27 raadsleden tellen in plaats van 23. Met uw meerderheid kan u als CD&V de wet dicteren.

“We zijn bezig met een evenwichtige eenheidslijst. We denken aan 10 tot 12 plaatsen voor Wingene, 7 tot 8 plaatsen voor Zwevezele en 7 tot 8 plaatsen voor Ruiselede. In het nieuwe schepencollege zullen ook schepenen uit Ruiselede zitten. We hebben ons indertijd geëngageerd tijdens de fusie met Zwevezele en ik wil me nu ook engageren voor Ruiselede. Dat is een belofte. Weet u dat de schepencolleges van Wingene en Ruiselede ondertussen al minstens vijftien keer hebben samengezeten? We leren elkaar steeds beter kennen.”

Volgens de Raad van State gaat er te veel geld van het Gemeentefonds naar de fusiegemeenten. U bent het daar duidelijk niet mee eens.

“De kleinere gemeenten zouden juist méér geld uit het Gemeentefonds moeten krijgen. Gemeenten zoals Wingene ontvangen 276 euro per inwoner. Dat maakt een slordige 4 miljoen. Antwerpen krijgt 1.553 euro per inwoner, dat is 836 miljoen! Is een inwoner van Wingene minder waard dan iemand uit Antwerpen? Antwerpen fusioneert met Borsbeek. Borsbeek telt 11.000 inwoners en is amper 3,9 vierkante kilometer groot. Ruiselede is 30 vierkante kilometer groot. Wij krijgen een schuldovername van 4 miljoen euro. Weet u hoeveel Antwerpen krijgt? Vijftig miljoen euro, want voor die berekening wordt het totaal aantal inwoners gebruikt! Hoe groter je bent, hoe meer je krijgt. Dat vind ik onterecht. Sterker nog: als dit blijft duren, wordt West-Vlaanderen uiteindelijk een achtergestelde provincie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier