Burgemeester Jan Seynaeve zal zich na vier jaar laten vervangen door Kevin Defieuw

Jan Seynhaeve blijft met cd&v 8560 aan de macht. © KD
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

In Wevelgem blijft Jan Seynhaeve (cd&v 8560) nog vier jaar burgemeester en geeft zijn sjerp dan voor twee jaar door aan Kevin Defieuw (36) die zondag het tweede hoogste aantal voorkeurstemmen kreeg. Na vier jaar wordt Jan Seynhaeve schepen. Dat wordt ook het geval voor nieuwkomer Viktor Maes (25) uit Moorsele die na vier jaar Marie De Clerck opvolgt. “We zetten verder in op verjonging en vernieuwing”, aldus voorzitter Wilfried Vanneste.

Vorige zondag behaalde cd&v 8560 een klinkende overwinning. Met 18 op 31 zetels won het een extra zetel in de gemeenteraad. Burgemeester Seynhaeve (55) behaalde met 3.881 stemmen de meeste voorkeurstemmen gevolgd door het uittredende schepencollege. “ Met kansen voor Viktor Maes zetten we een belangrijke traditie verder”, zegt de voorzitter. “Met Jan Seynhaeve, Mathieu Desmet, Lobke Maes, Stijn Tant, Kevin Defieuw en Bas Surmont werden telkens kansen gegeven aan frisse en jonge twintigers. Die combinatie van ervaring en vernieuwing verklaart overigens het succes van onze ploeg.”

Met Jan Seynhaeve zal de langst zetelende burgemeester van de regio Zuid-West-Vlaanderen over vier jaar een stap terugzetten. “Ik heb het mandaat van burgemeester altijd heel graag gedaan maar het is ook intensief, je staat altijd ‘aan’”, klinkt het. “Graag maak ik het jubileum van 25 jaar rond. Ik wil mij toeleggen op het welzijnsbeleid in onze gemeente. Gezien mijn achtergrond, opleiding en job als docent sociaal werk aan de hogeschool VIVES Kortrijk denk ik nog een mooie bijdrage te kunnen leveren aan meer welzijn in de ruime zin. Tegelijk kan ik op deze manier mijn opvolger Kevin volop steunen die het ambt gedreven zal uitvoeren.”

Kevin Defieuw is de zoon van het gerenommeerd restaurant Gouden Kroon in Gullegem. Vader Lieven zaliger zou trots zijn geweest. “De surprise zat afgelopen dagen duidelijk in de staart van de besprekingen en uiteraard was ik overdonderd door de vraag om burgemeester te worden”, zegt Kevin. “Toch moest ik er niet lang over nadenken. Als burgemeester van deze mooie gemeente zal ik – zoals steeds – alles geven voor de gemeente en haar inwoners. Komende (inloop)periode wil ik zeker goed gebruiken om me in te werken en het contact met onze inwoners te versterken. In aanloop naar 2029 zal ik alle huizen van Wevelgem, Gullegem en Moorsele bezoeken.”

Kevin Defieuw is gehuwd met Eefje Verstraete en vader van Tuline (8) en George (6). Hij is parlementair medewerker van Peter Van Rompuy, voor CD&V fractieleider in het Vlaams parlement. Bij de burgemeesterswissel zal Jan Seynhaeve de bevoegdheden van Marie De Clerck, waaronder het sociaal beleid, overnemen.

Viktor Maes behaalde 915 voorkeurstemmen en zal op zijn beurt de bevoegdheden jeugd, lokale economie, middenstand en landbouw overnemen van Bas Surmont en Kevin Defieuw. “Ik ben met gezonde ambitie begonnen met het voeren van campagne om mezelf te profileren als een jonge, enthousiaste kerel met goesting om te zetelen in de gemeenteraad van Wevelgem”, zegt Viktor Maes. “Tijdens de voorbije maanden voelde ik dat er een ‘new kid on the block’ gevoel leefde in Moorsele. Hierbij heb ik de steun zeker gevoeld, maar om direct bij mijn eerste deelname aan de lokale verkiezingen zo’n resultaat neer te zetten heeft mij toch verrast. Na het zien van de finale resultaten wist ik niet 100 procent zeker wat er ging gebeuren. De dagen na de verkiezingsdag waren dan ook zeer spannend, maar ik voelde direct de steun van de burgemeester en onze voorzitter om hier samen een mooi verhaal van te maken. Ik ben dan ook heel blij en gemotiveerd om vanaf 1 januari 2029 mij volledig te kunnen smijten in het schepenambt. De inlooptermijn van 4 jaar geeft mij ook de mogelijkheid om zowel het ambt als de mensen rondom mij beter te leren kennen.”

Durvers en doeners

“In 2007 kreeg ik de kans om als nieuweling in het schepencollege aan de slag te gaan”, aldus Marie De Clerck die afkomstig is uit Kortrijk. “Na 18 jaar beleid voeren doe ik er met veel plezier nog eens 4 jaar bij en geef dan met trots de fakkel door aan een nieuwe, jonge kracht. Het leven is aan de durvers en de doeners. Viktor heeft zijn kans met twee handen gegrepen en heeft een schitterend resultaat behaald. We nemen hem de komende jaren graag op sleeptouw zodat hij in 2029 er volle bak kan invliegen.”

Daarnaast zullen de huidige schepenen Geert Breughe, Mathieu Desmet, Lobke Maes, Stijn Tant en Bas Surmont gedurende de volle zes jaar deel uitmaken van het schepencollege en behouden hun bevoegdheden als nu.

Michaël Picquaert uit Gullegem wordt gemeenteraadsvoorzitter. Hij stond voor het eerst op de lijst. Gemeenteraadsvoorzitter Jo Libeer is niet meer verkozen.