Burgemeester Bram Degrieck niet verhoord na huiszoeking in kabinet: “Zowel niet als verdachte of als getuige”

Burgemeester Bram Degrieck (Het Plan-B) voor de ingang van het gemeentehuis. © TP

Naar aanleiding van de huiszoeking op het gemeentehuis van De Panne is burgemeester Bram Degrieck niet verhoord of in verdenking gesteld. Dat meldt zijn advocaat Kristiaan Vandenbussche. Volgens zijn raadsman weet Degrieck dus zelfs niet waar het onderzoek precies over gaat.

Speurders van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie (CDBC) van de federale gerechtelijke politie (FGP) zijn maandagochtend binnengevallen op het gemeentehuis van De Panne en op het kantoor van de politiezone Westkust in Koksijde. Tijdens de huiszoekingen werden de gsm en de laptop van burgemeester Bram Degrieck en korpschef Nicholas Paelinck in beslag genomen. Alles kadert in een gerechtelijk onderzoek onder leiding van een Brusselse onderzoeksrechter.

Klacht

Het onderzoek zou van start gegaan zijn na een klacht met burgerlijke partijstelling bij de onderzoeksrechter. “Maar we weten niet van wie die klacht komt en tegen wie die klacht gericht is”, reageert meester Kristiaan Vandenbussche.

De tenlasteleggingen zijn samenspanning tussen ambtenaren, passieve omkoping, schriftelijke bedreiging onder bevel of voorwaarde en diefstal met braak en/of inklimming. “Die kwalificaties zijn natuurlijk een beetje zwaar als je daarmee geconfronteerd wordt. Eigenlijk weet de burgemeester zelfs niet waar het over gaat.”

Niet in verdenking gesteld

Mogelijk draait alles rond een beveiligingscamera in de strijd tegen mensensmokkel. De camera zou door het Verenigd Koninkrijk betaald zijn. “Elke handeling is gebeurd met akkoord van de provinciegouverneur. Sowieso zijn er nooit fondsen in de zakken van de burgemeester beland.”

Meester Vandenbussche benadrukt ook dat zijn cliënt niet in verdenking werd gesteld. Degrieck werd ook niet verhoord als verdachte of als getuige. Volgens zijn advocaat stelt de burgemeester van De Panne zich indien nodig zeker ter beschikking van de speurders.