Brugs cultuurschepen Yves Roose (Vooruit) keert terug naar de politiek: “Ik mis nieuwe ideeën”

Yves Roose: “Vele Bruggelingen zeggen mij dat ze niet meer gaan stemmen. Ik hoop hen op betere gedachten te brengen.” © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Steeds meer hoor ik op café mensen afglijden naar racistische praat. Ik hoop hen te overtuigen om niet uiterst rechts te stemmen. Het socialisme biedt de meeste garanties op een menswaardig en veilig bestaan”, zegt voormalig Brugs cultuurschepen Yves Roose, die een kleine comeback maakt om de lijst van Vooruit te steunen.

Yves Roose (74) kreeg van Vooruit Brugge de zestiende plaats toegewezen op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen: “Een gouden jubileum als politicus, vijftig jaar geleden werd ik in mijn geboortestad Blankenberge het jongste OCMW-raadslid van het land”, vertelt hij.

In 1988 werd Yves Roose, leraar Engels aan het Brugs Atheneum, na zijn verhuis naar de Breydelstad, gemeenteraadslid. Zes jaar later, twee jaar vroeger dan voorzien, werd hij schepen van Cultuur en Onderwijs. Zijn voorganger Hugo Stevens moest aftreden na een dronken ongeval met vluchtmisdrijf.

Tandem

Drie legislaturen lang, tot eind 2012, was Yves Roose cultuur- en onderwijsschepen. Hij vormde een tandem met burgemeester Patrick Moenaert (CD&V) en kan terugblikken op realisaties als Brugge 2002 Europese Culturele Hoofdstad en het Concertgebouw. “Na achttien jaar was ik uitgekeken op de job van schepen. Ik was het vaak oneens met burgemeester Renaat Landuyt. Om de partij niet te beschadigen, nam ik afscheid van de politiek.”

Pablo Annys, lijsttrekker van Vooruit, viste Yves Roose weer op. Waarom hapte de ex-schepen, die al twee keer nipt aan de dood ontsnapte – een vleesetende bacterie in 2021 en deze zomer een trombose op de ring rond Parijs – toe? Yves Roose: “Ik ben een socialist in hart en nieren.”

Tot twee keer toe ontsnapte Yves Roose aan de dood

“Een van mijn hobby’s is een potje pakken in volkscafés. Veel stamgasten vertellen me dat ze niet meer zullen stemmen. Of voor uiterst rechts. Dat lost niks op, ik hoop de Bruggelingen daarvan te overtuigen. Ambitie heb ik niet meer, ik wil geen jonge mensen in de weg staan. Brugge heeft vernieuwing nodig. Toen ik de politiek vaarwel zei, hoopte ik tevergeefs dat andere mensen nieuwe ideeën zouden aanbrengen. Pablo kan die nieuwe dynamiek wel brengen.”

Belgofolie

“In 2012 al vond ik dat de formule van Benenwerk uitgewerkt was en had ik een voorstel voor een opvolger van Klinkers/Moods! Een Belgofolie, met Belgische bands, naar het voorbeeld van Francofolie in La Rochelle. Zo spaar je dure hotelkosten voor artiesten uit. Brugge hoort een gratis stadsfestival te hebben.”

“Je moet de Bruggelingen die niet op vakantie (kunnen) gaan iets bieden in de zomer. Het is een kwestie van politieke wil. Ook September Jazz is jammer genoeg afgevoerd.”

Te intellectualistisch

“Het wordt een uitdaging voor BRUSK om internationale topexpo’s te brengen. De Triënnale 2024 was mij te intellectualistisch. Enkel een leuke aanvulling voor Brugge, niet grensverleggend. Ik heb geen vrienden kunnen lokken naar die installaties…”

Ik gruw voor het Unesco-fetisjisme waarachter sommigen zich wegsteken

Yves Roose sluit het gesprek af met een pittige uitsmijter: “Brugge is geen fietsstad, de kasseien zijn voor oudere fietsers onveilig. Er is nood aan arduinen of asfalt fietsstroken. Dat ontsiert het werelderfgoed niet. Ik gruw voor het Unesco-fetisjisme waarachter sommigen zich wegsteken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier