Bruggeling Pablo Annys (Vooruit) verzaakt aan zijn zitje in het Vlaams Parlement en wordt opgevolgd door Simon Bekaert uit Tielt

Pablo Annys kiest voor Brugge en verzaakt aan zijn zitje in het Vlaams Parlement. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse schepen Pablo Annys, lijsttrekker van Vooruit bij de Vlaamse en de lokale verkiezingen, kiest voor Brugge, waar hij een prominente plaats krijgt in het nieuwe stadsbestuur. Hij zal zijn zitje in het Vlaams Parlement niet opnemen en wordt vervangen door de Tieltse advocaat Simon Bekaert.

In juni nog trok Bruggeling Pablo Annys de Vlaamse lijst van Vooruit in onze provincie. Met succes, hij werd verkozen en mocht als Bruggeling in het nieuwe Vlaamse Parlement gaan zetelen. Maar hij trok als uittredend schepen voor Sociale Zaken en Mintus-voorzitter ook de socialistische lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat leverde hem 4.966 stemmen op.

Cumulverbod

Bijgevolg stond Pablo Annys voor een verschroeiende keuze: “Bij onze partij is er een cumulverbod: een schepenzitje kan niet gecumuleerd worden met een parlementair mandaat. Je kunt wel een uitzondering vragen, maar je moet dan wel over serieuze papieren beschikken.”

Zelf zal Pablo Annys, die in juni verkozen werd tot Vlaams parlementslid, geen uitzondering vragen: “Ik heb altijd gezegd dat ik stop in Brussel, als ik in Brugge een prominente rol mag opnemen. Je kan maar in één iets je best doen. Ik kies voor Brugge en verzaak aan mijn zitje in het Vlaams parlement.”

Provinciaal voorzitter

Dat betekent dat zijn eerste opvolger Simon Bekaert (47) hem zal vervangen in het Vlaams Parlement. Deze Tieltste advocaat is de zoon van voormalig stafhouder Paul Bekaert. Samen met zijn vader verdedigde hij de Catalaanse president Carles Puidgemont, die naar ons land gevlucht was, én is hij de advocaat van Conner Rousseau.

Simlon Bekaert was eerder al kabinetsadviseur van vroegere socialistische ministers Renaat Landuyt en Kathleen Van Bremt.
Simlon Bekaert was eerder al kabinetsadviseur van vroegere socialistische ministers Renaat Landuyt en Kathleen Van Bremt. © BELGA

Simlon Bekaert was eerder al kabinetsadviseur van vroegere socialistische ministers Renaat Landuyt en Kathleen Van Bremt. Hij zetelt sinds 2013 in de West-Vlaamse provincieraad, waar hij vanaf 2019 fractieleider voor Vooruit is. In Tielt is hij sinds 2006 gemeenteraadslid. Van 2013 tot en met 2018 was hij eerste schepen van de stad. Hij is provinciaal voorzitter van Vooruit West-Vlaanderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier