Brugge wil tegen een vergoeding extra asielzoekers opvangen: “Brugge is een warme, sociale stad”
Onze stad blijkt een van de amper 14 Vlaamse steden en gemeenten die ingaan op de oproep van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) om tegen betaling extra asielzoekers op te vangen. Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) reageert ziedend: “Brugge mag geen ‘hellhole aan de Noordzee’ worden.” Burgemeester Dirk De fauw sust: “Er is géén sprake van een enorme uitbreiding. Tien jaar geleden hadden we 180 plaatsen, nu nog maximaal 100.”
Uit de vele peilingen waarmee tegenwoordig uitgepakt wordt, blijkt dat migratie een van de belangrijkste thema’s bij de volgende verkiezingen zal worden. Kamerlid Tomas Roggeman (N-VA) vroeg bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) op hoeveel steden en gemeenten ingingen op haar vraag om tegen betaling extra asielzoekers op te vangen. Dat blijkt geen succes. Slechts 14 Vlaamse steden en gemeenten zagen dit zitten. Een van hen is Brugge. “Dit is een echte schande”, reageert Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) furieus.
“Het typeert natuurlijk de ideologische ingesteldheid van burgemeester De fauw, die droomt van een multicultureel Brugge waarbij hij diversiteit en omvolking omarmt. Dat de extra opvang ook een negatieve impact heeft op de Bruggeling, of de druk op onze sociale zekerheid toeneemt, neemt hij er zelf graag bij. Terwijl steeds meer mensen minder asielzoekers willen, doet het burgemeester De fauw net het tegenovergestelde.” Stefaan Sintobin plant een interpellatie op de volgende gemeenteraad.
“Ik zal de beslissing aanvallen, maar ik ben ook wel benieuwd naar de houding van de hele meerderheid. Ik weiger dat Brugge wordt zoals de andere grootsteden, waar de problemen niet meer te overzien zijn. Brugge mag op termijn geen hellhole aan de Noordzee worden. In ieder geval, en daar ben ik van overtuigd, zal de Bruggeling in oktober met De fauw afrekenen.”
84 plaatsen
Dirk De fauw wuift de kritiek van Stefaan Sintobin weg. “Er is bovendien geen sprake van enorme uitbreiding, want tien jaar geleden had het Brugse OCMW 180 plaatsen, nu nog maximaal 100 plaatsen. Dat hebben we beslist op het schepencollege op 15 november 2021. Op vandaag, en dat zijn cijfers van februari 2024, zijn er 84 plaatsen, verspreid over een tiental locaties. Het gaat over verzoekers internationale bescherming, die net erkend zijn en uit een groot Fedasil-centrum komen, of mensen met hoge erkenningsgraad, waarvan verwacht wordt dat ze een positieve beslissing voor verblijf zullen ontvangen.”
“Het gaat over 13 plaatsen voor gezinnen en 71 plaatsen voor alleenstaande mannen. De meest voorkomende herkomstlanden zijn Eritrea, Syrië, Iran en Palestina. Ons Lokaal Opvanginitiatief, ook LOI genaamd, werkt met materiële opvang. Dat betekent dat er bed, bad en brood wordt voorzien, maar geen financiële steun. Het LOI doet vooral aan transitieopvang. De mensen kunnen een viertal maanden in de opvang verblijven, waarna ze een woning moet zoeken op de privémarkt. Wij zorgen voor begeleiding in de zoektocht naar een woning, werk, gezondheid, vrije tijd.”
Traditie van opvang
“Er is daarbij een goede samenwerking met de plaatselijke vzw Huizen van Vrede. Zij kijken voor woonbuddy’s, dat zijn vrijwilligers die op zoek gaan naar woningen voor erkende vluchtelingen. Het OCMW ontvangt van Fedasil een subsidie per dag per plaats. Daarmee worden alle kosten betaald, zoals huur opvangplaats, nutsvoorzieningen, eten en zakgeld. Brugge is een warme, sociale stad en heeft een lange traditie van opvang van nieuwkomers, en dit al enkele legislaturen lang”, aldus burgemeester Dirk De fauw.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier