Beschuldigingen aan adres Joris Hindryckx zorgen voor commotie: “Hij kan zeker aanblijven als schepen”

Joris Hindryckx wordt door enkele collega's beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. © Belga/Kurt Desplenter
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Joris Hindryckx, algemeen directeur van de Kortrijkse hogeschool Vives, moet tijdelijk een stap opzij zetten na klachten over grensoverschrijdend gedrag van enkele vrouwelijke collega’s. Drie vrouwen stapten naar externe preventiedienst IDEWE. “Het gaat over intieme berichten die, althans naar aanvoelen van mijn cliënt, wederzijds waren”, zegt advocaat Jan Leysen, die de directeur bijstaat. Joris Hindryckx was tot enkele weken geleden ook burgemeester van Houthulst. Hindryckx blijft schepen, maar was afgelopen weekend wel afwezig op sommige jubilea.

“Voor alle duidelijkheid: wij weten daar heel weinig over”, reageert burgemeester Jeroen Vandromme. “Het enige wat ik weet, is wat ik erover in de krant gelezen heb. Het is dus moeilijk om uitspraken te doen als je eigenlijk het dossier niet kent. Ik kan alleen maar zeggen dat ik met Joris op een correcte manier samenwerk. Over de concrete invloed hiervan op de gemeentepolitiek in Houthulst wil ik alleen het volgende zeggen: het gaat om een intern onderzoek bij Vives. Dat heeft dus niets met Houthulst te maken, voor ons blijft iemand onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Wat ons betreft kan Joris dus zeker aanblijven als schepen.”

“Iedere donderdag is er schepencollege”, vervolgt Vandromme. “De laatste keer wisten we nog van niets. Ik heb sindsdien al verschillende collega’s gezien naar aanleiding van de jubilea in onze gemeente, maar Joris was niet aanwezig door zijn nekblessure, als gevolg van zijn ongeluk. Aangezien het deze week kermis is, is het volgende schepencollege pas volgende week donderdag.”

Financieel gesjoemel

In de gemeenteraad vormt N-VA de grootste oppositiefractie. Ook fractieleider Filip Vanhevel reageert voorlopig echter voorzichtig. “N-VA Houthulst vernam dit weekend dat Joris Hindryckx een stap opzij moet zetten binnen Vives. Er is momenteel een onderzoek en later volgt misschien een strafzaak, na heel wat klachten van zowel mannelijke als vrouwelijke personeelsleden van Vives tegen Hindryckx. Zolang er in deze zaak geen uitspraak is, is er het vermoeden van onschuld”, aldus Filip Vanhevel.

“Vroeger mocht je al eens een jong meisje op de poep slaan” – Dirk Gheysen, onafhankelijk gemeenteraadslid

“In sommige persartikels werd er gewag gemaakt van financieel gesjoemel door de algemeen directeur. Ook hier geldt voor ons het vermoeden van onschuld tot het tegendeel bewezen is. Mocht echter blijken dat er binnen de gemeente Houthulst ook sprake is van financieel gesjoemel en belangenvermenging door Joris Hindryckx, zal N-VA Houthulst in niet mis te verstane bewoordingen volledige klaarheid eisen in heel dit dossier”, besluit de fractieleider.

Hoge bomen

Onafhankelijk gemeenteraadslid Dirk Gheysen zegt dat hij wel geschrokken was van de beschuldigingen. “Het is wat het is. Ik ben geen partij die kan of mag oordelen. Ik weet niets en sta er volledig buiten”, zegt Gheysen. “Het enige wat ik weet, is dat hoge bomen altijd veel wind vangen. In zijn functie moet je soms heel hard kunnen optreden. Als je een doetje bent, red je het niet. Een heel aantal leerkrachten op een lijn doen lopen is ook niet gemakkelijk. Of het een invloed zal hebben op zijn functioneren als schepen? Hindryckx is in de eerste plaats een zeer bekwame man. Daar twijfelt niemand aan. Politiek ben ik het niet altijd eens met hem, maar we verwachten toch dat hij nog correct zijn job zal doen.”

Al vreest Dirk Gheysen dat de hele zaak misschien een negatieve invloed zal hebben op het imago van de gemeente en de gemeenteraad. “Wat ik wel jammer vind, is dat een krant een foto gebruikte waarin hij voor het gemeentehuis poseert. En dat terwijl de gemeente er niets mee te maken heeft. Ik vind dat erover. Het is alsof ze willen zeggen dat het hele gemeentebestuur van Houthulst boter op het hoofd heeft, en dat is niet waar. Ik vind het een heel spijtige zaak voor Houthulst. Zeker voor de persoon in kwestie. Als het waar is, is het waar. Grensoverschrijdend gedrag is nu ook iets waar veel aandacht naar gaat. Vroeger, toen wij jong waren, mocht je al eens een jong meisje op de poep slaan. Maar godver, doe het nu niet meer, of ze steken je in de bak. Of ze nagelen je aan het kruis!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier