Ben Windels van ‘t Lauws Gebak staat op lijst ‘Voor 8930’: “Zone 30 is een pijnpunt”

Ben staat op de lijst van het nieuwe kartel Voor 8930. (foto Kristof Desmet)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Op de lijst van het nieuwe kartel Voor 8930 vinden we Lauwenaar Ben Windels terug. In de deelgemeente is hij wereldberoemd als de uitbater van ‘t Lauws Gebak. Hij geeft ook les in Syntra West om jonge sectorgenoten op weg te helpen. Hij heeft al wat politieke ervaring en durft pijnpunten te benoemen. “De zone 30 leeft hier wel in de frituur.”

Lauwenaar Ben Windels (30) is vooral bekend als een van de gezichten van ‘t Lauws Gebak, een van de twee frituren in de Meense deelgemeente. Zo’n veertig jaar geleden nam vader Jean-Marie Windels de frituur over van zijn schoonouders. Een echte familiefrituur is het dus. Sterker nog: in 2028 zal de frituur exact 80 jaar bestaan. Ben Windels werkt er nu zo’n negen jaar, maar ook zussen Annelies en An-Sofie – en vriendin Laura – werken er vast en als flexi-job. In totaal zijn er zo’n dertien werknemers.

Halve psycholoog

“Ik doe dit heel graag”, zegt Ben over z’n job. “Het is misschien zelfs vooral door dat sociale gegeven. Ik ben een sociaal mens en content als ik eens kan vragen hoe het gaat met iemand. Ik zeg vaak dat je als frituuruitbater ook een halve psycholoog bent. De klanten zijn blij als ze bij ons langskomen, hé. Frieten en de Belgische cultuur zijn sterk met elkaar verbonden. Wij zijn vaak de eersten die mensen zien als ze terugkomen van vakantie. Dan willen ze een frietje, hé.”

Het mag duidelijk zijn: Ben is de juiste mens op de juiste plek. Hij heeft ook een duidelijke frietvisie met ‘t Lauws Gebak. “Wij zijn nog een frituur die focust op de klassiekers: goeie frieten, burgers en de standaardsnacks.” Sinds een paar jaar kan hij zijn kennis ook delen met beginnende lotgenoten. Vader Jean-Marie en Ben geven namelijk les in Syntra West voor de cursus tot frituuruitbater. “Met die opleiding word je eigenlijk in een half jaar klaargestoomd. Wij geven in totaal zo’n dertien lessen en de helft daarvan zijn praktijklessen in ‘t Lauws Gebak.”

Bezige bij

Maar genoeg over frieten. Ben komt opnieuw op met de gemeenteraadsverkiezingen in de Wieltjesstad. Hij staat op de veertiende plaats. Windels zetelt nu trouwens al in het adviesorgaan van de Gecoro en de bestuursraad van WZ Impuls. Met de vorige verkiezingen stond hij op de vijftiende plek op de lijst van Open VLD. Hij is na zijn uren ook DJ met GB Soundsystem. Om maar te zeggen dat de man het al druk heeft.

“Er komt veel bij kijken, maar ik heb nog het voordeel dat ik in de frituur campagne kan voeren”, ziet Windels het positief in. “Als ik mijn klanten mag geloven, dan komt het goed met het aantal stemmen dat ik zal krijgen”, lacht hij. Wat leeft er volgens de frituuruitbater allemaal in de wachtrijen voor de frietjes? “Het meest actuele is natuurlijk de inbrakenplaag, maar de invoering van zone 30 leeft het meest in Lauwe. Dat is voor velen een pijnpunt. Aan het begin van de legislatuur komt er alleszins een evaluatie.”

Samen sterk

“Verder zijn er ook de werken in het centrum, die nog even zullen aanslepen. Deels daardoor zijn er nu amper nog horecazaken, of worden de leegstaande zaken toch alleszins niet direct overgenomen. Vroeger kon je op vrijdagavond kiezen waar je naartoe ging. Nu is dat anders. Normaal gezien leeft het wel in Lauwe en ik hoop dat dit na de werken, zowel die in het centrum als de Leiewerken, opnieuw zo zal zijn. Wij willen met Voor 8930 een bruisende stad en zullen de commerçanten ondersteunen.”

Met deze gemeenteraadsverkiezingen komen de liberalen en socialisten voor het eerst samen op. Dat heeft alles te maken met de nieuwe regels. Degene met de meeste stemmen op de grootste lijst wordt automatisch burgemeester. Wat denkt Windels daarvan? “We hebben deze legislatuur al bewezen dat we goed kunnen samenwerken en staan samen sterk. We hebben ook gewoon een sterke lijst, met veel Lauwenaars.”

“We hebben ook gewoon een sterke lijst, met veel Lauwenaars”

“De laatste jaren zijn er volgens mij veel goeie zaken verwezenlijkt. Er is meer ingezet op veiligheid en huiselijk geweld, er is meer groen en in Lauwe is ‘t Schipke terug van weggeweest.” Wat is Windels’ persoonlijke ambitie? “Kijk, mijn hart ligt sowieso bij de frituur. Ik denk dat ik wel tijd kan maken om te zetelen in de gemeenteraad, maar zal de frituur dus sowieso niet laten vallen. Ik zal helpen waar ik kan.”

Vader Jean-Marie

Ten slotte vragen we Ben ook nog wie zijn – politieke – mentor is. “Mijn vader”, antwoordt hij prompt. “Ik heb er zoveel van geleerd. Het is ook via hem dat ik in eerste instantie op de lijst stond de vorige keer. Hij kwam vroeger op voor Open VLD en ik heb hem in zekere zin vervangen. Neem daar dan ook nog eens bij dat ik van alles over de frituur van hem geleerd heb en je snapt me wel. Ik leerde ook heel veel van de frituur van mijn moeder, Christel Bultynck. Zij had ook haar eigen frituur vroeger.”