63,7 procent van Kortrijkse kiesgerechtigden brengt hun stem uit: politici bezorgd over lage opkomst

Jules Fremaut

Om 15u sloten de Kortrijkse kiesbureaus en zo krijgen we ook een volledig zicht op de opkomstcijfers. 63,7 procent van de Kortrijkse kiesgerechtigden bracht vandaag zijn of haar stem uit. Dat meldt Joery Beulque, coördinator van de gemeenteraadsverkiezingen, weten. In totaal gingen slechts 36.950 van de 58.013 ingeschreven kiezers naar het stemhokje. Doorheen de dag werd al duidelijk de afschaffing van de opkomstplicht een serieuze impact zou hebben. Bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) liet al weten het afschaffen van de opkomstplicht te evalueren en indien nodig terug in te voeren.

De Kortrijkse politici, waaronder Vandenberghe, Ronse en Van Quickenborne brachten deze voormiddag ook al hun stem uit. Op de uitslag is het nog even wachten. Maar er klinkt veel bezorgdheid over de lage opkomst, nu stemmen niet meer verplicht is. “Het is mega onvoorspelbaar”, zegt Axel Ronse, lijsttrekker van N-VA. “Ik durf me dan ook niet te wagen aan een gokje. De lage opkomst baart me wel wat zorgen, maar ik hoop dat veel mensen nog gaan stemmen. De campagne is wat mij betreft goed verlopen. We hebben de Kortrijkzaan voor een duidelijke keuze gesteld: meer prestigeprojecten of echt terug naar de kerntaken. Ik ben net naar de mis geweest en ga nu nog een rondje fietsen om daarna met onze militanten de uitslag te volgen.”

Ook Ruth Vandenberghe blikt positief terug: “Het was een pittige campagne, maar ik ben trots op hoe we gewerkt hebben als team. We zijn altijd positief geweest. Op weg naar het stembureau heb ik veel sympathieke reacties gekregen, wat me een goed gevoel geeft. Alleen schrik ik een beetje van de lage opkomst. Ik hoop dat veel Kortrijkzanen nog naar het stemhokje trekken deze middag. Nu ga ik wat rusten met familie en vrienden, om vervolgens de resultaten af te wegen en nadien af te zakken naar Damier om alles te volgen.”

Vincent Van Quickenborne, deze verkiezingen lijstduwer in plaats van lijsttrekker blikt tevreden terug op de campagne: “We hebben hard en positief campagne gevoerd. De negativiteit hebben we overgelaten aan de andere partijen. Iedereen sprak over ons, en ik heb vertrouwen dat we de grootste partij van Kortrijk zullen zijn. Voor mij persoonlijk is het een totaal andere campagne dan in 2018. Lijsttrekker toen tegenover lijstduwer nu. Aan de Kortrijkzaan om te bepalen of er nog een rol voor mij is weggelegd in de lokale politiek.”

Maxim Veys (Vooruit) kijkt al positief vooruit naar de resultaten van de verkiezingen in Kortrijk. “We hebben keihard campagne gevoerd. Met een ploeg, die voor elkaar en voor alle Kortrijkzanen opkomen. Voor een betaalbare, veilige en zorgzame stad. We hebben gekozen voor een volwassen campagne, op basis van inhoud. Ik was de jongste lijsttrekker, maar heb geprobeerd om de matuurste te zijn. En we hebben ook verdedigd wat we de afgelopen jaren samen met anderen hebben gerealiseerd. Want enkel door samenwerking geraak je vooruit. Ik verwacht een signaal van de kiezer dat Vooruit van tel is in Kortrijk, en verder mee moet besturen. Ik denk dat we kunnen verrassen en zullen vooruit gaan. Voor mezelf hoop ik op een mooi resultaat en meer stemmen dan in juni.”