“Als het nodig is, doe ik het”: Dedecker duidelijk over samenwerking met Vlaams Belang

Dedecker heeft niet langer een absolute meerderheid in zijn gemeenteraad. © Belga
Nicolas Staelens

“Als het nodig is, doe ik het.” Dat zei Jean-Marie Dedecker van Lijst Dedecker maandagavond in ‘Terzake’ op Canvas over een mogelijke samenwerking met Vlaams Belang in kustgemeente Middelkerke.

Dedecker heeft niet langer een absolute meerderheid in zijn gemeenteraad. De partij blijft de grootste, maar strandt op 12 van de 25 zetels. Dedecker bestuurde de voorbije jaren samen met CD&V. De christendemocraten bundelden deze keer echter de krachten met Open VLD en Groen op de lijst Respect. Die lijst haalt 11 zetels. Vlaams Belang en N-VA veroverden elk een zetel in de badstad.

“Ik laat mij niet chanteren”

“Als je met de tweede grootste partij gaat samenwerken, word je gechanteerd”, zei Dedecker maandagavond. “Het gaat eerst over de postjes en dan vragen zij ontzettend veel, omdat ze weten dat je niet weg kan. Ik laat mij niet chanteren, door geen enkele partij. Als het nodig is, doe ik het.”

Als zijn gemeente daarvoor zou worden tegengewerkt vanuit Brussel, zou Dedecker dat “zielig” vinden. “Is dat nog democratie?”, vroeg hij.

Zelf kijkt hij de toekomst met vertrouwen tegemoet. “Mijn goede banden met Bart De Wever blijven. Als ze daarvoor de banden willen doorknippen…” (BELGA)