Alain Top en Vooruit-Groen lijden zware nederlaag in Harelbeke, ook dochter Yasmine Top reageert: “Dit is schrijnend!”

Alain Top en z'n dochter Yasmine reageren op de nederlaag. (Foto KDS/KD)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Bij Team Harelbeke enkel en alleen vreugde. Bij Vooruit-Groen is het wonden likken. Alain Top behaalt als huidig burgemeester 1.573 voorkeursstemmen en laat zo vijf anderen voor zich, ook Melissa Depraetere. “Ik ben uiteraard ontgoocheld”, klinkt het. Ook dochter Yasmine Top reageert: “Het is zuur dat papa niet beloond wordt voor zijn harde werk.”

We bellen Alain Top op om een reactie rond 20 uur, wanneer alle resultaten al binnen zijn. “Ik ben uiteraard ontgoocheld”, zegt hij. “Ik wil in ieder geval ook Team Harelbeke feliciteren.” De nieuwe partij haalt een absolute meerderheid binnen. “Maar dit is echt heel onverwacht. We hebben een goede lijst en goede kandidaten. Het is voor iedereen een zware domper.”

Aantal factoren

“Dit is volgens mij het resultaat van een aantal factoren. Team Harelbeke speelde in op het negativisme dat leeft. Daarnaast was er ook een heel lage opkomst in Harelbeke centrum, waar wij normaal gezien goed scoren (die zou rond de 55 à 60 % liggen, in de deelgemeenten spreken we over 70 à 75 %, red.). Team Harelbeke lijkt zelfs de proteststemmen die naar Vlaams Belang en N-VA zouden moeten gaan te nemen.”

“We zullen zelf onze evaluatie moeten maken. Vanuit de oppositie kunnen we nog steeds een rol van betekenis spelen voor Harelbeke. Ik zie mezelf bijvoorbeeld nog vele van onze jonge kandidaten coachen.”

Traantje

De dochter van Alain Top, Yasmine Top, kwam overigens ook op in het naburige Kortrijk. We spraken haar op het overwinningsfeest van Vooruit Kortrijk in Vestiaire Bar Boutique. “Het is verschrikkelijk voor mijn vader. Ik ga er eerlijk over zijn: ik heb er al een traantje voor gelaten. Velen zien wel alles van op een afstand, maar ik stond ernaast die laatste twaalf jaar. Ik heb mijn pa twee legislaturen lang keihard zien werken en vechten. Hij deed weken van 80 uur.”

“Ik vind het schrijnend dat hij niet beloond wordt voor zijn harde werk. Ik belde m’n moeder ook al. Ze was in tranen, wat logisch is. Politiek is bij ons een familiaal gebeuren. We hebben eigenlijk samen campagne gevoerd. Als je ziet dat al je werk niet opbrengt wat je erin hebt gestoken, dan is dat zuur. Ik ben trots op alles wat mijn vader de afgelopen twaalf jaar verwezenlijkt heeft.”

Jackpot

Ten slotte hebben we het ook even over Yasmine Top haar persoonlijke score voor Vooruit Kortrijk. Ze behaalt een mooie 777 voorkeursstemmen. “Ik heb de jackpot gehaald”, lacht ze. “Ik ben er zeker tevreden mee. Dit is overigens een mooie overwinning voor onze partij in Kortrijk. We hebben een positieve campagne gevoerd en dat was ook niet zo moeilijk. We worden beloond voor de inspanningen.”

N-VA Harelbeke is trouwens de andere ‘verliezer’ van de Harelbeekse verkiezingen. Het team van lijsttrekker Patrick Claerhout zakt met 4,4 % in vergelijking tot de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Ze hebben nog 9,3 % van de inwoners overtuigd. “We zijn teleurgesteld”, klinkt het. “We dalen en eindigen als laatste partij, zelfs onder Vlaams Belang. Dit hadden we niet verwacht. We hadden op zijn minst gehoopt onze positie te behouden.”

Vlaams Belang-lijsttrekker Rik Vandenabeele ziet daarentegen zijn partij relatief goed scoren. Ze gaan met 2,4 % vooruit en behalen 12,3 %. “Dat is een mooie score, maar het is iets minder dan ik had gedacht”, zegt de kopman. “Maar we gaan tenminste vooruit. Team Harelbeke behaalt echt een monsterscore. De lagere opkomst kan onze partij parten gespeeld hebben.”