Aftellen naar de verkiezingen (4): Preventie is belangrijk, maar vooral de harde aanpak kan drugs stoppen

Een foto vanop Wervikhove waar een man onlangs nog in elkaar zakte als gevolg van drugs. (foto BF)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

In de aanloop naar de verkiezingen op 13 oktober leggen we de lijsttrekkers van de verschillende partijen een ‘heet hangijzer’ voor. Een item dat in Roeselare wel eens voor discussie zorgt. Deze week gaan we dieper in op de drugsproblematiek en daarmee gepaard gaande overlast. Zijn we effectief de hoofdstad van flakka? En waar ligt de oplossing?

Roeselare was de eerste stad waar de nieuwe drug flakka zo prominent in beeld kwam. Het leverde de stad een tijdlang de titel ‘hoofdstad van flakka’ op. Ondertussen is duidelijk dat het niet alleen een Roeselaars probleem is, maar in alle centrumsteden de spuigaten uitloopt. Het is alvast een belangrijk thema voor Vlaams Belang deze verkiezingen. “Wij pleiten voor een dubbele aanpak. Het Vlaams Belang hamert sinds jaar en dag op een harde, doortastende aanpak van de drugsproblematiek in onze stad. Wij hebben niet gewacht tot flakka onze stad bereikte om de ogen te openen. We moeten voorkomen dat nietsontziend druggeweld ook onze stad bereikt in de nabije toekomst”, is Immanuel De Reuse duidelijk. “Drugs, en heel wat gerelateerde problemen waaronder armoede, verwaarlozing, diefstallen en inbraken, geweldsdelicten, …. hangen samen. Willen we uit deze vicieuze cirkel, dan moeten we durven snijden. Wij huldigen een 2-sporenbeleid. De gebruiker moeten we de eerste hand reiken. Als de gebruiker niet wil instappen (en volhouden) in een hulptraject met als einddoel van de drug af te raken moet er bestraft worden. Ten tweede moet het crimineel circuit keihard worden aangepakt. Geen medelijden.”

Aantrekkingspool

Het straalt enorm af op het imago van de stad, stelt Dieter Carron (N-VA). “Aan de ene kant hebben we het probleem van de gebruikers, die zorgen voor overlast. Met de nachtopvang voor dak- en thuislozen hebben we een aantrekkingspool gemaakt voor kwetsbare mensen uit de ruime regio en hierdoor hebben we ook de overlast aangetrokken. Aan de andere kant hebben we de drugtransacties die tegenwoordig gewoon op klaarlichte dag plaats vindt. We willen duidelijk de plaatsen waar gedeald wordt in kaart brengen voor onze politiemensen en nadenken over manieren om deze minder aantrekkelijk te maken voor dealers.” De partij vraagt onder andere een duidelijk meldingsplatform. “Daarnaast moeten we ook kijken of we deze locaties zelf moeten aanpakken. Bijvoorbeeld zou het kunnen dat we een inrijpoort aan een appartementsgebouw ervoor zorgt dat er niet meer gedeald of gebruikt wordt tussen de garages. Als laatste punt willen we ook terug een duidelijk zichtbaar en permanent bemand en toegankelijk politiekantoor in het stadscentrum van Roeselare.”

Meer centen

Burgemeester Kris Declercq (CD&V lijst burgemeester) maakte van de bestrijding alvast een prioriteit. “Onze politie zet hoog in op het aanpakken van drugs, zeker nu nieuwe zombiedrugs zelfs legaal te verkrijgen zijn. Bij de eerste flakka-signalen anderhalf jaar geleden werd daarom door ons uitgebreide rechercheteam geïnvesteerd in onmiddellijke opsporing, met reeds eind vorig jaar heel wat veroordelingen tot gevolg. Ik koos daarbij steeds resoluut voor de harde aanpak en open communicatie, al is het niet makkelijk omdat justitie ons nationaal te weinig kan ondersteunen voor een lik-op-stukbeleid. Onze situatie is kleinschaliger dan Gent of Antwerpen, maar ook Roeselare wil meer federale politionele centen om dealers op te pakken en snelrecht te realiseren. De installatie van een drugsmeldingslijn, een Roeselaarse drugcommissaris, versterkt politioneel toezicht bij probleemwoningen en een onmiddellijke opvolging via de welzijnsdiensten voor gebruikers, en preventie -ook via de scholen- moeten dit nog verbeteren.”

“Het is vooral de druggerelateerde criminaliteit en de overlast die gepaard gaat met gebruik of handel, die zichtbaar is”, horen we van Michèle Hostekint (Vooruit). “Stad en politie hanteren een nultolerantieaanpak als het over illegale middelen gaat. Absolute prioriteit is echter preventie. We grijpen zo vroeg mogelijk in de leefwereld van jongeren om problemen met middelengebruik te voorkomen. Met de campagne ‘Hou je maten in de gaten’ zetten we al jaren in op preventie tijdens het uitgaan. Leerlingen van het secundair onderwijs krijgen veerkracht- en weerbaarheidstrainingen om hen sterker in hun schoenen te laten staan ten opzichte van drugs. Daarnaast hebben we niet alleen heel regelmatig overleg met de scholen om snel signalen op te pikken, maar zetten we hen aan tot een drugbeleid op school. Kortom, een toveroplossing heeft denk ik niemand maar voor ons moet hard opgetreden worden tegen overlast en blijvend geïnvesteerd worden in hulpverlening en vooral preventie bij jongeren.”

Plaatsverbod

“Het staat buiten kijf dat we pleiten voor nultolerantie tegenover drugs en overlast”, aldus Piet Delrue (Lokaal Liberaal). “De mogelijkheid om overlast snel te melden is hierbij cruciaal. Daarom willen we middelen voorzien voor een bereikbare politie: op straat, op kantoor, telefonisch en digitaal. We investeren ook in een snel interventieteam tegen overlast dat specifiek op deze problematiek werkt. We zorgen dat onze agenten en wijkagenten beter zichtbaar en aanspreekbaar zijn door hen te voet of met de fiets de baan op te sturen. We eisen bij het parket dat men straffeloosheid tegengaat. Wie overlast blijft veroorzaken krijgt een plaatsverbod. Tegelijk is preventie en bewustwording heel belangrijk. We willen campagnes voeren in scholen en wijken, ervaringsdeskundigen inzetten en middelen voorzien voor mentaal welzijn bij jongeren want dat is vaak een oorzaak.”

“Een politiekantoor in het centrum kan een verschil maken”

“De voorbije jaren is het wel veel nadrukkelijker in beeld gekomen”, stelt Bert Wouters (Groen). Het makkelijkst is om stoer te verkondigen dat voor drugs bij ons geen plaats is en we het probleem met wortel en tak gaan uitroeien. Een repressieve aanpak alleen werkt niet. Dat is elders al bewezen. Het zal ook moeten gaan over preventie en over die mensen die in de problemen zitten begeleiden, wat verre van evident is. Een evenwichtsoefening op drie pijlers. Als het gaat over veiligheid, criminaliteit (de dealers) of overlast, dan komt de politie absoluut in beeld. Zij moeten meer optreden. Justitie, al is dat een nationale bevoegdheid, moet zich ook bezinnen. Als iemand opgepakt wordt, komt die al te vaak veel te snel weer op de straat. Daarnaast hebben we dus ook andere experts nodig uit de hulpverlening. Zolang er mensen met een verslaving zijn, zal er ook iemand het aanbod willen voorzien en daar (veel) geld op verdienen. Dus preventie in eerste instantie en daarna ook begeleiding en opvolging van mensen zijn veel belangrijker dan nu in het beleid te zien is. Ontkennen heeft geen zin. De stad moet het probleem in handen nemen in overleg met deze actoren.”