5 conclusies voor Zwevegem na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Zwevegem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Afstraffing?
Niet het mooie resultaat van CD&V, maar het grote verlies van Team Burgemeester zal maandag wellicht het gespreksonderwerp geweest zijn op het werk of aan de ontbijttafel. Tijdens de rust van de voetbalmatch Zwevegem-Heestert zaterdag kregen alle partijen nog een kans om kort de kiezer te overtuigen. Daar zei huidig burgemeester Marc Doutreluingne dat hij de kapitein was en zijn partij op 30% mikte. Maar met een score van 16,7% lieten de kiezers duidelijk merken niet tevreden te zijn met het beleid van de partij. Anderzijds beloonde men wel het werk van de andere coalitiepartner CD&V die 31,4% haalde. Volgens Doutreluingne betaalde men het gelag van een slecht functionerende coalitie.
2. Lagere opkomst, meer geldige stemmen
Van de 20.002 ingeschreven kiezers gingen er slechts 12.939 hun stem uitbrengen. Dit komt overeen met 64,7%. Zes jaar terug waren dit er 18.319 (94,6%) van de 19.364 ingeschreven kiezers. Het afschaffen van de opkomstplicht betekent wel dat er een stuk minder blanco of ongeldige stemmen zijn. Zondag werden 12.719 (98,3%) geldige stemmen uitgebracht tegenover 17.206 (93,9%) in 2018. Nu waren er ‘slechts’ 220 ongeldige of blanco stemmen terwijl dit er zes jaar terug nog 1.113 waren. Bij Nu.Zwevegem denkt men dat het afschaffen van de opkomstplicht hen een zetel gekost heeft. Ook burgemeester Doutreluingne denkt dat wie tevreden was over het beleid, niet gaan stemmen is.
3. Zetel in provincieraad voor Isabelle
Al werd er minder aandacht aan besteed, zondag waren er ook provincieraadverkiezingen. Isabelle Degezelle haalde er 7.525 voorkeurstemmen, en mag daarmee ook zetelen in de provincieraad. “Ik stond niet meteen op een verkiesbare plaats en had niet verwacht dat ik verkozen zou worden. Uiteraard ben ik blij en ik zal met veel enthousiasme mijn taak opnemen, al zal ik nog moeten bekijken hoe alles te combineren. In ieder geval, het kan alleen maar Zwevegem ten goede komen”, klinkt het. Haar verkiezing schrijft Isabelle Degezelle toe aan haar ‘drive’ voor onderwijs en landbouw. Ze zegt ook dat haar netwerk duidelijk breder is dan Zwevegem alleen.
4. Nieuwe raadsleden
In de nieuwe gemeenteraad nemen een aantal nieuwe gezichten plaats. Voor CD&V zijn dit Bart Dewaele, die vroeger al eens mocht zetelen, Myriam Laverge en Tim Coucke. Bij N-VA zijn dit Arthur Buckens, Pedro Dumont, Gerry Seynaeve en Erwin Bossuyt. Team Burgemeester heeft één nieuweling, Carl Vermeersch. Bij Vooruit zijn beide verkozenen nieuw: Mieke Eggermont en Diethild Vanweehaeghe. Bij Nu.Zwevegem werd lijstduwer Antoon Vanassche opnieuw verkozen. Hij nam eerder ontslag om plaats te maken voor de jeugd. Of al deze nieuwkomers effectief zullen zetelen, is nog niet zeker. Ook kunnen er raadsleden van de vorige ploeg, die nu verkozen zijn, beslissen hun zitje niet in te nemen. De aanstelling van de nieuwe raad is pas op 2 december.
5. Campagne
Eigen aan de verkiezingen is de voorafgaande campagne die de kandidaten voeren. Ook nu weer werden er tal van borden, affiches en spandoeken geplaatst en werd met de regelmaat van de klok een verkiezingsfolder in de bus gedropt. We hadden de indruk dat met deze verkiezingen alle registers opengetrokken werden. Nog maar zelden zagen we zoveel lachende gezichten langs onze wegen. Ook de formaten varieerden, van een A4-formaatje over heel grote doeken tot mobiele schermen toe. Ook het deels inpakken van een ‘teamroom’ moest indruk maken. Nu is het aan de partijen om uit te maken of al die inspanningen wel nodig waren. We herinneren ons de woorden van een gewezen politica in Zwevegem: “De verkiezingen beginnen reeds de dag na de verkiezingen.”
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier