5 conclusies voor Zonnebeke na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Zonnebeke. © ZB
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Zonnebeke zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Ingrid Vandepitte moet sjerp afstaan

Misschien wel de grootste verrassing van allemaal: Ingrid Vandepitte moet na twee jaar haar burgemeesterssjerp afstaan aan partijgenoot Koen Meersseman. De Beselarenaar behaalde meer voorkeurstemmen en wordt door het nieuwe decreet dus automatisch burgemeester. “Dat ik de sjerp kon verliezen, daar had ik op voorhand rekening mee gehouden”, reageert Ingrid Vandepitte, die de eerste vrouwelijke burgemeester was van groot-Zonnebeke. De gemeenteraad wordt wel weer iets vrouwelijker. Op dit moment zetelen er zeven dames in de raad, zondag raakten negen vrouwen verkozen. Het schepencollege telt nu één vrouw, benieuwd of daar straks ook verandering in komt.

2. Verlies voor huidige oppositie

Voor Zonnebeke en N-VA, de twee partijen die nu allebei in de oppositie zetelen, verliezen elk één zetel. De socialisten, die nu nog in de gemeenteraad zitten onder de naam InSamenSpraak, moeten vrede nemen met vier zetels. Lijsttrekker Hannelore Blondeel noemt het een “ontgoocheling”. “Het afschaffen van de opkomstplicht heeft duidelijk een invloed gehad op het resultaat”, denkt ze. Ook N-VA verliest één zetel, al was het die tijdens de voorbije legislatuur eigenlijk al kwijtgespeeld nadat Sam Calmeyn besliste om als onafhankelijke te zetelen. De partij blijft zo steken op twee zetels. “We werden niet beloond door de kiezer”, stelt lijsttrekker Koen Descheemaeker.

3. Vlaams Belang presteert “historisch”

Naast meerderheidspartij #Team8980 mag ook Vlaams Belang zich een winnaar van de verkiezingen in Zonnebeke noemen. De partij kwam er voor het eerst weer op met een volledige lijst en verovert meteen twee zetels. Lijsttrekker Davy Claeys noemt het een “historisch resultaat”. Bij de federale en Vlaamse verkiezingen van juni was het Vlaams Belang nog de grootste partij in Zonnebeke met net geen 30 procent van de stemmen voor beide verkiezingen. “Maar lokale verkiezingen zijn iets helemaal anders”, beseft ook Davy Claeys. “We zullen de dossiers van de gemeenteraad goed opvolgen en een eerlijke en positieve oppositie voeren ten voordele van onze inwoners.”

4. Zeven nieuwe verkozenen

Verkiezingen zorgen ook altijd voor nieuwe gezichten. #Team8980 mag straks vier nieuwkomers verwelkomen in de gemeenteraad: Sigrid Zole, Piet Cardoen, Evy Deronne en Kevin Carrein. Vlaams Belang is nieuw in de gemeenteraad en mag dus ook twee nieuwkomers afvaardigen. Dat zijn lijsttrekker Davy Claeys en Conny Logghe. Bij N-VA zijn er geen nieuwe gezichten. Daar blijven Koen Descheemaeker en Liselot Wydooghe de dienst uitmaken. Bij Voor Zonnebeke werd er met Jonas Gryson wél een nieuw gezicht verkozen. Ook zijn vader Franky Gryson werd opnieuw verkozen, maar vader en zoon mogen niet samen zetelen. Daarom staat vader Franky zijn zitje af aan Franky Bryon, die nu ook al deel uitmaakt van de raad.

5. Lage opkomst in Geluveld

Net zoals in de rest van het land was ook in Zonnebeke en deelgemeenten de opkomst voor de verkiezingen aan de lage kant. Bij de stembureaus was het zondag heel kalm. Iedereen die dat wilde, kon vlot zijn stem uitbrengen zonder in de soms lange rijen van weleer te moeten aanschuiven. Toch verschilde de opkomst van bureau tot bureau. In Zonnebeke kwam een kleine 70 procent opdagen, terwijl in Beselare het getal hoger opliep. In Geluveld was de opkomst het kleinst met iets meer dan 50 procent. De niet-verplichting zal wellicht zijn invloed gehad hebben op de uitslag. In alle bureaus klonk het dat vooral de jeugd wegbleef, maar dat was volgens voorzitters van het stembureau in Beselare minder het geval.