5 conclusies voor Zedelgem na de verkiezingen

Groot feest in De Otter bij Annick Vermeulen en haar team. © HV
Redactie KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Zedelgem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Annick is populair

De zittende burgemeester Annick Vermeulen blijft de onbetwiste stemmenkampioen in Zedelgem. Met 3.320 voorkeurstemmen haalt ze meer dan de helft van de 6.389 stemmen voor haar lijst binnen. In de top drie van Team Burgemeester stellen schepenen Stijn Timmerman (1.245 stemmen) en Peter Haesaert (1.241) het elk met een derde van haar stemmen. In 2018 kreeg burgemeester Vermeulen nog 4.813 stemmen achter haar naam, maar toen was er ook opkomstplicht. Of ze kon dit keer diezelfde kiezers niet genoeg overtuigen om voor haar ambt en het gemeentebeleid opnieuw op haar te stemmen. Maar de naamsverandering van CD&V-Nieuw naar Team Burgemeester wierp zijn vruchten af.

2. De nieuwe gezichten

In de gemeenteraad van 5 december leggen 14 nieuwe verkozenen de eed af als raadslid of schepen. Bij Team Burgemeester zijn dat, in volgorde van de voorkeurstemmen, Benny Vandamme, Pedro Matthys, Ellen Verbeke (dochter van Annick Vermeulen), Claudine Haesaert (zus van schepen Peter Haesaert), André De Splentere en Pieter-Jan Desmet. Bij de oppositiepartijen zijn er zeven nieuwe gezichten. Bij N-VA krijgt huidig raadslid Ann Pattyn het gezelschap van Emma Casteleyn, Niko Larock en Fangio Vierstraete. Voor Vlaams Belang vervoegen Koen Lannoo en Gerda Buffel fractieleider Dominiek Sneppe. Joke De Craemer is de nieuw verkozene voor Vooruit, Paul Braem voor Groen.

3. Vertrekkers uit de gemeenteraad

Zowel bij de blijvende als de nieuwe gezichten is het vooral een jongere politieke generatie die het van de anciens overneemt. Schepenen Ann Devriendt en Jurgen Dehaemers, vertrouwde partijgezichten van CD&V-Nieuw, vertrekken. In het schepencollege kunnen de vier huidige schepenen die normaal aanblijven, doorschuiven naar andere bevoegdheden. Zeker mogen we twee nieuwkomers verwachten, samen met een andere voorzitter van de gemeenteraad. Bij N-VA Zedelgem stopt raadslid Eddy De Wispelaere na meer dan 40 jaar politieke ervaring waarin hij ook schepen van Sport en Cultuur was. Groen ziet dan weer oudgedienden Ivan Lahousse en Martine De Meester vertrekken.

4. Stemgedrag provincieraad

De Zedelgemse kiezers stemden voor de provincieraad het meest op CD&V: 34 %. CD&V-Nieuw is de oude naam van Team Burgemeester, en Benny Vandamme stond er op de zevende plaats. Hij kreeg in zijn thuisgemeente 1.033 van zijn 2.476 stemmen. De provincielijsten van N-VA en Vlaams Belang haalden in Zedelgem elk zo’n 19 %. Voor Vlaams Belang kreeg Dominiek Sneppe er 472 stemmen, Vooruit met Günther Descheemaecker 232 stemmen en ruim 14 %. Op de lijst voor Groen prijkte uittredend raadslid en fractieleider van Groen Zedelgem Martine De Meester op de tweede plaats. Zij behaalde 1.828 naamstemmen, waarvan 178 in Zedelgem, maar moest haar partijgenoot Andries Neirynck laten voorgaan voor één van de negen zetels in de provincieraad.

5. Twee derde van de kiezers overtuigd

In de lijn van het Vlaamse gemiddelde trok bijna 63 % van de stemgerechtigde kiezers in Zedelgem naar de stembus. In 2018, toen er wel nog opkomstplicht was, was dat bij de lokale verkiezingen nog 94 %. Deze keer ging vier op de tien Zedelgemse kiezers niet stemmen, politiek misnoegd of niet geïnteresseerd. Op papier vertegenwoordigen de vijf politieke partijen die in Zedelgem opkwamen zowat twee derde van het kiespubliek. Welke groepen of leeftijden, bijvoorbeeld de jeugd of senioren, er niet kwamen opdagen, is niet publiek bekend. Maar alle partijen zullen hun voorkeurstemmen meer moeten verdienen bij de potentiële te winnen kiezers met een doordacht en ruim beleid.