5 conclusies voor Wingene en Ruiselede na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Wingene en Ruiselede zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Afschaffing stemplicht heeft gevolgen
Amper 67,4 % van de kiezers in Wingene en Ruiselede is komen opdagen, wat beter is dan het Vlaamse gemiddelde van 64 %, maar niettemin zorgwekkend. Vooral de jongeren hebben het laten afweten. Volgens de lijsttrekker van oppositiekartel N-VA Respect Burgerbelangen heeft dat zeker een rol gespeeld in hun resultaten, zeker in Wingene. In het licht daarvan is de overwinning van CD&V-RKD nog indrukwekkender, vooral als je het aantal voorkeurstemmen bekijkt van burgemeester Lieven Huys (3.196) en Brecht Warnez (3.053). Het afhaken van de jongeren heeft toch niet belet, dat de 18-jarige Quinten Dedecker met maar liefst 707 stemmen meteen gekozen is als raadslid.
2. CD&V scoort als een pletwals
Eerlijk is eerlijk: de verpletterende overwinning van de lijst CD&V-RKD – met maar liefst 19 zetels op een totaal van 27 – is vooral toe te schrijven aan de succesvolle resultaten van nogal wat CD&V-kandidaten: liefst 14 van hen halen meer dan 700 stemmen. De resultaten zijn ronduit dramatisch voor de Wingense oppositie: de drie raadsleden van Burgerbelangen (Maxim Lybaert deed niet meer mee) Martine Devisscher, Fabienne Allaert en Kobe Vandeweghe zijn volledig van de kaart geveegd en hebben geen enkele vertegenwoordiger meer in de raad. N-VA is gehalveerd en houdt alleen nog oppositie-lijsttrekker Pieter-Jan Verhoye. Alleen Respect zal maar liefst 7 raadsleden hebben.
3. Ruiselede stemde emotioneel
Het is niet toevallig dat in het volgende 9-koppige schepencollege slechts twee RKD-schepenen zullen zetelen: de huidige burgemeester Greet De Roo en schepen voor Sociale Zaken Linda Wyckstandt. Maar de kans bestaat dat beide schepenen hun volgende zesjarige termijn niet zullen uitdoen. De Roo liet al weten, dat ze alleen nog wil zorgen voor een vlotte fusie-overgang en daarna haar zitje overlaat aan een jongere. Ook Wyckstandt liet al zoiets verstaan. Dat zou concreet betekenen dat er in dat geval geen ervaren politici uit Ruiselede meer in het schepencollege zullen zetelen. Dat is al even onrustwekkend als het feit dat de volledige Wingense oppositie nog slechts uit één raadslid bestaat, in een raad van 27.
4. Fusie-angst leeft alleen in Ruiselede
Van zodra de eerste resultaten binnenvielen, was het duidelijk: zowel in Zwevezele als in Wingene begon CD&V aan een indrukwekkend aantal stemmen. Voor burgemeester Lieven Huys is dat het zuiverste bewijs, dat de angst voor de volgende fusie helemaal niet leeft in Zwevezele of Wingene. CD&V scoort in beide gemeenten even goed, terwijl uiteindelijk Zwevezele ook gefusioneerd is met Wingene. Maar die boodschap sloeg niet aan in Ruiselede. Daar werd massaal op Respect gestemd, niet op RKD. Burgemeester Lieven Huys heeft zes jaar om het wankele vertrouwen van de Ruiseledenaar in zijn meerderheid terug te winnen. Anders beloven de raadszittingen vanaf 2025 bijzonder pittig te worden.
5. Oppositie heeft een eenzame kapitein
Vóór de fusie bestaat de oppositie in Wingene uit zes raadsleden (2 NV-A en 4 Burgerbelangen) en in Ruiselede uit acht raadsleden (Respect). Dat zijn er veertien in totaal. Daar blijven er vanaf 2025 in de nieuwe fusiegemeente Wingene maar acht van over: 1 N-VA’er en zeven van de partij Respect. Oppositie-lijsttrekker Pieter-Jan Verhoye (N-VA) bevindt zich dus als een eenzame kapitein op een schip vol vreemde matrozen. “We blijven als gezamenlijke fractie verderwerken”, liet Verhoye al weten. “We gaan niet terugvallen op ons eigen eiland.” Dat wordt dan ook dé grote uitdaging voor de oppositie: een eenheid blijven vormen, om de nieuwe dominante CD&V-RKD-meerderheid doeltreffend aan de tand te voelen.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier