5 conclusies voor Wielsbeke na de verkiezingen

Samen+ wint de verkiezingen in Wielsbeke. © foto Frank
Frank Meurisse
Frank Meurisse Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Wielsbeke zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Maak geen ‘ruyse’, stem Rik Buyse

Een huwelijk (U. en N-VA tot Samen+) aan de ene kant, een ruzie aan de andere (CD&V die splitste in Lijst Burgemeester Wielsbeke en Team8710). De uitkomst voor de ruziënde partijen is nooit goed. LBW en Team8710 halen respectievelijk 6 en 3 zetels, 2 minder dan de 11 die ze als CD&V hadden. Ook bij Vlaams Belang was er onenigheid. Filip Dinneweth stapte uit de partij en zetelde als onafhankelijke. Vlaams Belang kwam opnieuw op met andere mensen en pakte de zetel terug. De VVV Wielsbeke van Filip Dinneweth en Kurt Malysse grijpt met 3,7 procent van de stemmen echter naast een zitje. Rik Buyse maakte er vooraf trouwens zijn slogan van: ‘maak geen ruyse, stem Rik Buyse’.

2. Jan Stevens had bui zien hangen

Stukje bij beetje was Jan Stevens de kasten van zijn burgemeesterskabinet al aan het leegmaken. Zag hij de bui al hangen? “Ik wist dat het puur mathematisch moeilijk zou zijn”, reageert Jan Stevens. “Het systeem bevoordeelt nu eenmaal grotere partijen. Ik trek me wel op aan het feit dat we niet zijn afgestraft door de kiezer. Tel onze resultaten samen en het zou er heel evenwichtig aan toe gegaan zijn, maar de realiteit is nu eenmaal anders.” Stevens was voltijds burgemeester. “Gelukkig ben ik op een zucht van mijn pensioen, die periode overbrug ik wel. Toch wil ik verder mijn verantwoordelijkheid als gemeenteraadslid nemen, om de partij verder met raad en daad bij te blijven staan.”

3. Nieuwe gezichten in de raad

De verkiezingsuitslag duidt zeven nieuwe gezichten aan, al is dit puur op zetels en voorkeurstemmen berekend. In werkelijkheid kunnen vader en zoon De Vos nooit samen zetelen. Een overzicht: 1. Rik Buyse, 2. Jan Stevens, 3. Griet Ameye, 4. Mia Eeckhout-Deloddere, 5. Benedikt Planckaert, 6. Wout Verheye, 7. Jan De Potter, 8. Rachida Abid, 9. Vincent Herman (herintrede), 10. Jonas Haerinck (nieuw), 11. Frederik Vynckier (nieuw), 12. Jan Decouttere, 13. Hendrik Cabbeke (nieuw), 14. Frédéric Depypere, 15. Guido Callewaert, 16. Magda Deprez, 17. Marijn De Vos (nieuw), 18. Filiep De Vos, 19. Marie-Charlotte Schurmans (nieuw), 20. Vicky Amez (nieuw) en 21. Dirk Demartelaere (nieuw).

4. Opkomst in lijn van gemeenten langs kanaal

65 procent: dat is gemiddeld het aantal kiesgerechtigden dat kwam stemmen in Wielsbeke. Het resultaat ligt in lijn met de andere gemeenten langs het kanaal Roeselare-Leie die een gelijkaardige opkomst noteerden. Bij De Vlaschaard waar de stembureaus van Sint-Baafs-Vijve de deuren openden, hadden leerlingen van De Vliegeraar postgevat om ontbijtkoeken te verkopen ten voordele van de ouderraad. “We ondervonden niet onmiddellijk dat er een mindere opkomst was”, klonk het ‘s morgens. Wellicht een geluk voor de ouderraad dat de meeste mensen vroeg gingen stemmen. Later op de dag was het nauwelijks nog aanschuiven en kon je bijna onmiddellijk het stemhokje binnenstappen.

5. Mogelijk komt er toch nog een coalitie

Bij Samen+ zijn ze volop aan de besprekingen bezig. Van meet af aan liet toekomstig burgemeester Rik Buyse optekenen dat een coalitie niet uitgesloten is. Nochtans is die strikt gezien niet noodzakelijk met hun 11 zetels op 21. De huidige meerderheid deed met eenzelfde krapte de legislatuur uit. “We sluiten bij voorbaat niets uit”, aldus Rik Buyse. “We gaan in dialoog met elke partij en toetsen af wat mogelijk is. Voorlopig zijn er nog geen postjes verdeeld”, verzekerde hij begin deze week.

In de legislatuur 2012-2018 depanneerde Buyse met zijn N-VA de toenmalige CD&V om een meerderheid te vormen. Het is vooralsnog koffiedik kijken hoe de uitkomst dit keer zal zijn.