5 conclusies voor Wevelgem na de verkiezingen

In Wevelgem behoudt cd&v 8560 haar absolute meerderheid. © Kristof Desmet
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Wevelgem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Wordt Viktor Maes nieuwe schepen?

Als het partijbestuur van de grote winnaar cd&v 8560 op basis van het aantal voorkeurstemmen kiest voor de aanduiding van de zeven schepenen, zou dat betekenen dat we naar hetzelfde schepencollege als in deze lopende legislatuur gaan. Na zeven maanden in de lopende legislatuur nam Bas Surmont de plaats in van schepen Bernard Galle die met pensioen ging. Op 11 november 2020 kreeg schepen Frank Acke tijdens het joggen een beroerte. Marie De Clerck nam enkele maanden later zijn sjerp over. Opmerkelijk is alvast dat Marie amper één voorkeurstem meer telt dan Viktor Maes (25) uit Moorsele. Viktor Maes is gewezen leider van Chiro Moorsele en huidig penningmeester van jeugdhuis Den Bascuul.

2. Meer dan Groen: “Uitslag is duidelijk”

Groen stapte naar de kiezer als Meer dan Groen en zette daarmee de deur open voor onafhankelijken. Het aantal zetels is voor de oppositiepartij helaas gehalveerd. “De uitslag spreekt voor zich”, reageert lijsttrekker Carlo De Winter. “In bijna heel Vlaanderen heeft Groen terrein verloren en in Wevelgem was dat ook het geval. We hadden op een hoger percentage gehoopt. Toch willen we alle inwoners van onze gemeente bedanken die voor Meer dan Groen hebben gekozen. Al onze kandidaten en vrijwilligers hebben de voorbije weken keihard gewerkt. Onze verkozen raadsleden Jelle Stragier en ikzelf zullen met ondersteuning van een sterke groep de komende jaren constructief verder werken.”

3. Vooruit: “Niet het beoogde resultaat”

Oppositiepartij Vooruit telde op de lijst heel veel nieuwe kandidaten en hoopte duidelijk op meer dan twee zetels zoals in de lopende legislatuur. Voor de socialisten blijft het aantal zitjes evenwel gelijk. “We halen niet het beoogde resultaat ondanks ons vele werk, ondanks het feit wij hier en daar het verschil hebben gemaakt”, reageert lijsttrekker Yves Goddeeris. “Dit hebben we niet kenbaar kunnen maken. Het is wat het is. Dit is een toffe ploeg die verder zal doen. Het enthousiasme was fenomenaal.” Yves is heel tevreden met zijn 508 voorkeursstemmen. “Wat ik een fantastisch resultaat vind. Ik blijf werken, mij engageren voor iedereen”, klinkt het.

4. Vlaams Belang: “Waakhond van het bestuur”

Naast het winnende kamp van cd&v 8560 is ook het resultaat van het Vlaams Belang opmerkelijk. De partij van voorzitter en lijsttrekker Dennis Bels behaalt drie zetels. “We zijn gegroeid van 10,2 procent in 2018 naar nu 11,6 procent”, zegt Dennis. “Ondanks een afgelopen legislatuur waar we door omstandigheden onze ideeën niet zo duidelijk in de verf hebben kunnen zetten in de gemeenteraad, hebben mijn tien medekandidaten en ikzelf heel wat Wevelgemnaren kunnen overtuigen van ons programma en onze voornemens voor de komende beleidsperiode. We zullen de komende legislatuur met onze drie verkozenen vanuit de oppositie als nauwlettende waakhond van het bestuur fungeren.”

5. Vijfde keer op een rij absolute meerderheid

CD&V koos ervoor om met een nieuwe naam naar de kiezer te stappen: cd&v 8560. De partij van burgemeester en lijsttrekker Jan Seynhaeve behaalde zondag al voor de vijfde keer op rij de absolute meerderheid. Dat was dus eerder het geval in 2000, 2006, 2012 en 2018. Tijdens de legislatuur 1995-2001 bestuurde de toenmalige CVP met de socialisten. De toenmalige SP telde in die coalitie twee schepenen en was Francies Debels voorzitter van het OCMW. Francies is nu partijvoorzitter van Vooruit en was opnieuw kandidaat. In die legislatuur was wijlen Gilbert Seynaeve burgemeester en vond de gemeenteraad toen plaats in het oud gemeentehuis op de hoek van de Grote Markt en Lauwestraat.