5 conclusies voor Wervik na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Wervik zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. “Twintig volle autobussen”
N-VA gaat van drie naar vier zetels en vierde dat zondagavond in Wervik Stoasche. Opmerkelijk is alvast de zeer goede score van lijsttrekker Sanne Vantomme. De ambulante fruit- en groentenhandelaar die tegen iedereen ‘goeiedag’ zegt, komt uit op maar liefst 1.111 voorkeurstemmen. Alleen burgemeester Youro Casier doet beter. “Stel je voor, dat zijn twintig volle autobussen van bijvoorbeeld Okra of de Vlaamse Seniorenclub op uitstap”, lacht Sanne. “De vorige keer behaalde ik 600 voorkeurstemmen en toen was ik geen lijsttrekker.”
De kans is bijzonder groot dat N-VA mee in het lokaal bestuur komt. Dat was al het geval tijdens de legislatuur 2013-2019 en toen was Sanne Vantomme onder meer bevoegd voor Cultuur en Mobiliteit.
2. Moeder en dochter verkozen
Het Vlaams Belang nam de vorige keer niet deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en komt nu uit op maar liefst vier zetels. De partij van lijsttrekker Vlaams volksvertegenwoordiger Sarah T’Joens vierde dat in sfeercafé Black Pearl. Eén van de opvolgers komt sowieso in de nieuwe gemeenteraad want voorzitter Sabine Bille en haar dochter Angel Devos zijn rechtstreeks verkozen en omdat het bloedverwanten zijn, kunnen ze niet samen zetelen. Eerste opvolger is ereschepen Jozef Claeys (81) maar omwille van zijn leeftijd zal hij wellicht bedanken. Volgende opvolger die in aanmerking komt is dan Angie Vansteenkiste.
3. “Uiteraard neem ik mijn mandaat op”
Fors verlies voor Team 2030 dat drie zetels moet inleveren. Melany Gadeyne is als tweede op de lijst zelfs niet verkozen. Ondanks alles blijft lijsttrekker Bert Verhaeghe op post. “Uiteraard zal ik mijn mandaat opnemen”, spreekt hij alle speculaties tegen. “Ik ben verkozen met 902 voorkeurstemmen en zal mijn kiezers vertegenwoordigen in de gemeenteraad. Ik heb 47 voorkeurstemmen minder dan uittredend schepen en kandidaat-burgemeester Bercy Slegers. Onze lijst heeft 19 stemmen minder dan N-VA, waar er feest werd gevierd. We hebben vier zetels, evenveel als N-VA en één zetel minder dan CD&V. Het centrum achter Vooruit is gewoon te versplinterd.”
4. Janne Ingelbeen verrassing bij CD&V
CD&V verliest één zetel en telt nog vijf zitjes. “We zijn tevreden dat we de tweede partij zijn”, zegt lijsttrekker Bercy Slegers. “Het opkomstpercentage is wel laag, ik had dit liever hoger gezien. We flirtten met de zesde zetel op ongeveer 50 stemmen na. We gaan in de volgende zes jaar ons programma zo goed als mogelijk volgen en uitvoeren waarvoor de mensen ons verkozen hebben.”
De grote verrassing bij CD&V is studente Janne Ingelbeen (23) uit Geluwe, dochter van partijvoorzitter en gewezen schepen Hendrik. Ze behaalt het derde hoogste aantal voorkeurstemmen van de lijst. Ze studeert Bestuurskunde en doctoraatsonderzoek in de politieke wetenschappen aan de UGent.
5. Gewezen Wervikaan burgemeester Spiere-Helkijn
In de faciliteitengemeente Spiere-Helkijn is gewezen Wervikaan Mathias Goos (57) de nieuwe burgemeester. De eenheidslijst Pro8587 won zoals verwacht overtuigend, met 86,7 procent van de stemmen. Mathias Goos groeide op in de Ooststraat. De echtgenote van Mathias is afkomstig uit Komen-ten-Brielen. Zus Sofie Goos is de echtgenote van huisarts Guy Cnockaert uit de Ten Brielenlaan. Zorgkundige Nathalie Ramon is het gewezen buurmeisje van de kersverse burgemeester. Ze nam voor de eerste keer deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en is verkozen op de lijst van N-VA. Twee gewezen buren dus in de politiek.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier