5 conclusies voor Veurne na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Veurne zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Parket onderzoekt volmachten
Enkele dagen voor 13 oktober circuleerden er geruchten dat aftredend burgemeester Peter Roose met een ongeoorloofde volmachtsbrief, ondertekend als uw burgemeester en met het telefoonnummer van het stadskabinet, zou hebben geprobeerd om onrechtmatig stemmen te ronselen. Dat ontkent hij in alle talen: “Ik sta recht in mijn schoenen! Ik heb een vijftal brieven bezorgd aan mensen die me vroegen wat ze moesten doen om te stemmen via een volmacht. Uiteraard beslissen deze mensen zelf aan wie ze een volmacht geven.” Het parket van West-Vlaanderen is ook in Veurne een onderzoek gestart, maar wil nog geen verdere informatie kwijt. “Ik wacht het onderzoek af”, reageert Roose.
2. Vlaams Belang komt in de raad
Om een juiste vergelijking te maken met de score die de Veurnse partijen in 2018 behaalden, zou je de percentages van N-VA en CD&V in 2018 bij elkaar moeten tellen en naast die van Team8630 in 2024 moeten zetten, maar dan nog is dat geen exacte vergelijking. In 2018 overtuigde CD&V 27,2 procent van de kiezers, N-VA 26,8 procent en!NSPRAAK 12,5 procent. Deze laatste partij heeft zich deze keer niet opnieuw kandidaat gesteld. Wel gooide Vlaams Belang zich in de strijd met Noel Van Kerckhove als lijsttrekker. Zijn partij was goed voor 8,7 procent en één zetel in de gemeenteraad. VoeVeurne heeft recht op 5 zetels, Veurne Plus krijgt er 8 en Team8630 heeft met 9 zetels dus niet voldoende om op eigen houtje het beleid te voeren.
3. Lijsttrekkers scoren goed
De lijsttrekkers van alle partijen hebben het goed gedaan. Ze behaalden voor hun partij allemaal het meeste aantal voorkeurstemmen. Dirk Kesteloot behaalde 1.048 voorkeurstemmen, Peter Roose stak hem de loef af met 1.538 stemmen, gevolgd door Fré Devos met 872 stemmen. Noel Van Kerckhove was goed voor 261 voorkeurstemmen. Bij Veurne Plus wist Elise Sticker 772 kiezers voor haar te laten stemmen, gevolgd door aftredend schepen Anne Dequidt (Team8630) met 753 stemmen. Opmerkelijk: aftredend schepen Jan Verfaillie (Team8630), aftredend schepen Pascal Sticker (Veurne Plus) en raadslid Michèle Note (Veurne Plus) scoorden een ex aequo met 688 stemmen.
4. Opkomst valt ook in Veurne tegen
De opkomst van de kiezers in Veurne ligt in de lijn van de meeste gemeentes, met een percentage van 64,9 procent voor de gemeenteraadsverkiezingen en 64,8 procent voor de provincieraadsverkiezingen. Wel is er een groot verschil in het percentage kiezers dat blanco of ongeldig heeft gestemd. Voor de gemeenteraadsverkiezingen bedraagt dat 0,8 procent en voor de provincieraadsverkiezingen is dat 4,7 procent. Daar behaalde N-VA 25,3 procent van de stemmen, Vooruit 22,6 procent, Vlaams Belang 19,2 procent, CD&V 18,1 procent, Open VLD 6,4 procent, Groen 5,3 procent, PVDA 2,4 procent, SVD 0,5 procent en V. I. T. A. L. 0,1 procent. Daar deed Elise Sticker (Vooruit) het goed met 707 voorkeurstemmen en Staf Sys (N-VA) sleepte 544 voorkeurstemmen in de wacht.
5. Veel nieuwe gezichten in de raad
De strijd om de burgemeesterssjerp is dus nog niet gestreden in Veurne. Start de nieuwe legislatuur met een coalitie van Team8630 en VoeVeurne, of kunnen ze toch niet zonder Veurne Plus? Zorgen vele nieuwe gezichten voor een frisse, nieuwe aanpak of verzandt Veurne in het oude politieke stramien? Zeker bij VoeVeurne staan enthousiaste nieuwkomers te popelen om hun Veurne nieuw leven in te blazen. Heel wat Veurnaars gaven hun vertrouwen aan Ben Peperstraete met 639 stemmen, aan Tijs Corneillie (611), Stefaan Devriendt (570) en David Dehouck (564). Ook bij Team8630 willen veel nieuwkomers zich engageren, zoals landbouwer Peter Vandewalle (539), Julie Dedrie (515) en Staf Sys (511).
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier