5 conclusies voor Tielt en Meulebeke na de verkiezingen

Dirk Verwilst haalt – tegen de verwachtingen in – de overwinning binnen in Tielt. © WMe by Wouter Meeus
Redactie KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Tielt zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Niet alle Tieltse CD&V-schepenen kunnen overtuigen

Opvallend is dat de huidige Tieltse schepenen van CD&V minder goed scoren dat hun Meulebeekse tegenhangers van Team Burgemeester. Op één uitzondering (Anneke Dejonghe raakte niet verkozen) na kregen schepenen Katrien Seys, Danny Bossuyt en Jean-Marie Gunst allemaal meer dan duizend voorkeurstemmen. In Tielt is het anders. Vincent Byttebier, Klaas Carrette en Joris Vande Vyvere raakten verkozen, maar Hedwig Verdoodt niet. Anderzijds kon CD&V dat verlies compenseren met de resultaten van Lieve Germonprez, Peter Raedt, Ann Vannieuwenhuyze (dochter van), Glenn Lambert, Bert Verdru en Nele Gelaude. En daar zitten opvallend veel Meulebekenaars tussen. Dat doet vermoeden dat de opkomst daar een pak hoger lag dan in Tielt.

2. N-VA Tielt valt compleet uit de boot

Minstens even opvallend is dat binnen Team Burgemeester vooral de Tieltse N-VA-afdeling erg slecht scoorde. Waar ze in de vorige legislatuur met Els De Rammelaere nog de burgemeester leverden, raakten nu de huidige gemeenteraadsleden Henk Mauws, Roos Baert en Mia Callewaert niet herverkozen. Aan de Meulebeekse kant van de N-VA daarentegen scoorden Benedikt Van Staen en Machteld Vanhee wel goed. Opnieuw lijkt het er op dat de Meulebekenaars gemotiveerder waren om te stemmen dan de Tieltenaars. Een mogelijk verklaring is dat de Meulebekenaars als kleinste partner in het fusieverhaal het belangrijker vonden om hun stem te laten horen.

3. Enter Vlaams Belang

Voor een grote verrassing zorgde het nieuwe Vlaams Belang Tielt-Meulebeke niet, maar de partij van lijsttrekker Filip Naert haalde toch netjes twee zetels. Dat betekent dat Vlaams Belang straks voor het eerst in de gemeenteraad zit. Het zal waarschijnlijk op de oppositiebanken zijn, maar Filip Naert is een tevreden man. “We hebben altijd de voetjes op de grond gehouden en mikten op zowat tien procent. Met 8,7 procent zitten we daar iets onder, maar we behaalden twee zetels en zijn daar tevreden mee. Zeker als nieuwe partij. Als nieuwkomer konden we eigenlijk niet verliezen. Elke zetel was voor ons een winst en we zijn blij dat we deze kans gekregen hebben van de kiezer.”

4. Exit Groen

Groen Tielt verdwijnt van het politieke toneel. De partij had in Tielt één zetel en hoopte daar minstens eentje bij te doen, maar ze konden de kiezers niet overtuigen. “Natuurlijk zijn we ontgoocheld. Zeker omdat we een sterke, warme groep hadden”, aldus lijsttrekker Karen Dewinter. “Samen hebben we de resultaten zondag gevolgd en we hadden heel graag gegroeid. Spijtig genoeg heeft de kiezer er anders over beslist. Vermoedelijk hebben we vooral in Meulebeke de mensen niet kunnen overtuigen, omdat er daar geen tegenhanger van onze partij actief is. We gaan nu in eerste instantie wat bezinnen, maar we willen blijven verder werken met onze partij. Helaas kunnen we onze stem niet meer laten horen op de gemeenteraad, maar binnen zes jaar gaan we er zeker opnieuw staan.”

5. Vooruit wordt kleiner

In Meulebeke zat Vooruit (als Zorgsaam) in de meerderheid met twee zetels, terwijl de partij in Tielt in de oppositie zat met twee zetels. Beide afdelingen smolten samen en lanceerden met Annick Duyck een nieuw gezicht, maar zij werd niet verkozen. Ook huidig Meulebeeks schepen Rik Priem valt uit de boot. De huidige twee Tieltse raadsleden Simon Bekaert en Birger De Coninck blijven wel op post en krijgen het gezelschap van de gewezen postbode van Aarsele, Didier Van Nieuwenhuyse. Opvallend is dat Simon Bekaert wel weer beter scoorde bij de provincieraadsverkiezingen. In het district Kortrijk-Roeselare-Tielt kreeg hij 6.567 stemmen achter zijn naam. John Crombez, de tweede verkozene voor Vooruit, had er 5.804.