5 conclusies voor Staden na de verkiezingen

Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Staden zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Francesco bepalende factor Open VLD

Burgemeester Vanderjeugd trok zich terug als lijsttrekker na het ‘seksfilmpjesschandaal’ waarbij hij ongevraagd een pikant filmpje aan een aantal jongeren liet zien. Het lijdt geen twijfel dat Open VLD met Vanderjeugd op de lijst een beter resultaat gehaald zou hebben en dit ondanks zijn toch wel tanende populariteit. De burgervader kon ondanks alle commotie rond zijn persoon immers nog rekenen op een behoorlijk deel aanhangers. Waarschijnlijk zou ook Vanderjeugd niet hebben kunnen zorgen voor een absolute meerderheid, maar het resultaat zou zonder enige twijfel wel beter geweest zijn.

2. Westaon mee aan de macht?

Westaon die volgens voorzitter Martin Boudry uit onafhankelijken bestaat, nam in 2018 voor het eerst deel aan de verkiezingen en wist toen 1 zetel te veroveren. Huidig gemeenteraadslid Bart Coopman en lijsttrekker Wouter Van Vooren werden zondag verkozen. Bij de lijstvoorstelling maakte Westaon duidelijk dat de partij klaar was om te besturen en misschien wordt dat binnenkort wel realiteit. Kersvers burgemeester Ludwig Willaert belde immers al met Westaon. Vlaams Belang lijkt uitgesloten als coalitiepartner, terwijl Open VLD door de vaak bitse strijd van de voorbije 12 jaar ook al niet in poleposition lijkt te liggen.

3. Koen Demonie is na zes jaar terug

Oud N-VA’er Koen Demonie maakt na zes jaar zijn comeback in de gemeenteraad. Hij was in 2012 kandidaat voor N-VA en haalde toen het op één na hoogste stemmenaantal op de lijst. Demonie stapte later uit N-VA omdat hij er zich niet aanvaard voelde. Door zijn ontslag kwam Staden in een politieke impasse terecht. De meerderheid van Open VLD, N-VA en SP.a had maar één zetel op overschot. Door het vertrek van Demonie waren de 3 partijen hun meerderheid kwijt waardoor Staden zo goed als onbestuurbaar werd. Koen Demonie probeerde het in 2018 met zijn eigen ‘Lijst Neutraal’ maar raakte niet verkozen. Met het in Staden pas opgerichte Vlaams Belang haalt hij meteen 2 zetels.

4. Negen nieuwelingen in de raad

CD&V telt het meeste nieuwelingen: lokaal CD&V-voorzitter Femke Verleye, Koen Pattijn, Martijn Snaet, zoon van voormalig schepen Mario Snaet en Sin Masschelein. Ook de mama van Sin, gemeenteraadslid Miet Vandenbulcke, werd opnieuw verkozen en dat zorgt meteen voor een probleem. Moeder en dochter mogen immers niet samen in de raad zetelen. Vraag is wie de baan zal ruimen. Bij Open VLD zijn lijsttrekker Veronique Devreker en Kimberly Saelens nieuw. Bij Vlaams Belang maakt Andy Verfaillie zijn debuut, terwijl Koen Demonie na 6 jaar een comeback maakt. Westaon vaardigt Wouter Van Vooren af als nieuw gezicht.

5. Lijsttrekker moet twee collega’s voor laten gaan

Opvallend gegeven bij Open VLD : lijsttrekker Veronique Devreker haalt pas het derde hoogste aantal stemmen. Ze kreeg 704 stemmen, maar moet Chris Verhaeghe en Geert Moerkerke laten voorgaan. Huidig schepen Chris Verhaeghe haalde vanop de vierde plaats 914 stemmen, huidig eerste schepen en lijstduwer Geert Moerkerke kreeg de steun van 801 kiezers. Vraag rijst waarom niet één van de schepenen de lijsttrekkersplaats toegewezen kreeg alhoewel Veronique Devreker het als politiek debutant qua stemmenaantal verre van onaardig deed. Ludwig Willaert (CD&V) was met 1.055 voorkeurstemmen de absolute kampioen van de Stadense stembusslag.