5 conclusies voor Poperinge na de verkiezingen

Het stadhuis van Poperinge. © GF
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Poperinge zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies

1. Houdt huidige coalitie stand?

Burgemeester Christof Dejaegher start straks aan zijn vierde termijn als burgervader. In principe heeft CD&V geen coalitiepartner nodig, maar Dejaegher wil toch gesprekken opstarten. “Veertien zetels is wat krap, er kan altijd iets gebeuren”, meent hij. “Onze huidige coalitiepartner Samen Vooruit wordt onze eerste gesprekspartner voor een nieuwe coalitie. We hebben zes jaar zeer goed samengewerkt en zullen nu eens luisteren naar hun wensen en voorstellen. Maar ook Bewust kunnen we met hun vier zetels natuurlijk niet straal negeren.” Lijsttrekker en huidig schepen Bryan Vanderhaeghe van Samen Vooruit liet al verstaan graag ook de komende zes jaar mee te besturen.

2. Liberalen krijgen klappen

De grootste nederlaag viel te noteren bij Bewust, de nieuwe naam waarmee de Poperingse liberalen naar de kiezer trokken. De lijst verloor drie zetels en houdt er nu nog vier over. De partij had nochtans een ambitieus programma, met ondermeer het afschaffen van het betalend parkeren in het centrum, altijd straatverlichting tijdens de hele nacht en het afschaffen van “pestbelastingen”. Lijsttrekker Sabien Lahaye-Battheu (57) wil niet reageren. Naast Lahaye-Battheu raakten ook nog Bram Meeuw, Barbara Lahaye en Isabel Sticker verkozen. Omdat Barbara niet samen met haar moeder Sabien mag zetelen, zal eerste opvolger Sophie Gruwez weer in de gemeenteraad komen.

3. Groen verdwijnt uit gemeenteraad

Groen had de voorbije zes jaar één zetel in de Poperingse gemeenteraad en dat werd verdeeld onder drie mensen. Eerst mocht Alex Colpaert twee jaar zetelen, daarna was het de beurt aan Johan De Schacht en de laatste twee jaar vertegenwoordigde Dirk Hebben de groene stem in de raad. Het was ook Dirk Hebben die nu als lijsttrekker naar de verkiezingen trok, maar hij haalde slechts 82 stemmen. “Uiteraard zijn wij zwaar ontgoocheld”, reageert Hebben. “Ik ben nu 64 jaar en ik zie mijzelf de volgende keer niet meer opkomen op mijn zeventigste. Het is tijd voor nieuwe gezichten, maar ik heb het gevoel dat er in Poperinge geen nood meer is aan een groene partij.”

4. Ook afstraffing voor N-VA

Net als Groen verdwijnt ook N-VA van het politieke toneel in Poperinge. Hun enige gemeenteraadslid Jean-Marie Blondeel behaalde amper 37 stemmen. Hij was de voorbije legislatuur dan ook regelmatig afwezig op de gemeenteraad. De huidige kopman Jan Van Bruwaene behaalde 239 voorkeurstemmen, maar dat bleek dus onvoldoende. Hij was onbereikbaar voor commentaar. Bij Vlaams Belang bleef het status quo. De partij steeg licht van 8,1 naar 8,5% en behoudt zo zijn ene zetel. Kopvrouw Martine Vanbrabant haalde met 230 stemmen het meeste van haar lijst. “Het zal vreemd aanvoelen, met alleen nog Bewust en wijzelf in de oppositie”, liet zij optekenen in de veronderstelling dat de CD&V huidige coalitiepartner Samen-Vooruit weer zal meenemen in het stadsbestuur.

5. Nog steeds drie Poperingenaars in provincieraad

Drie van de vier Poperingenaars die nu zetelen in de provincieraad behouden daar hun stek. CD&V blijft er met 11 van de 36 zetels de grootste partij en vormt er een coalitie met N-VA (7 zetels) en Vooruit (6 zetels). Dat betekent dat Open VLD verdwijnt uit het bestuur en dat Sabien Lahaye-Battheu haar post als gedeputeerde verliest. Ook dat zal bij Bewust hard aankomen. Zij blijft wel provincieraadslid. Jurgen Vanlerberghe (Vooruit) wordt waarschijnlijk terug gedeputeerde. Huidig voorzitter van de provincieraad is burgemeester Christof Dejaegher. Of hij die functie kan blijven uitoefenen, is nog niet geweten. Martine Vanbrabant, die nu zetelde voor Vlaams Belang, kwam niet meer op voor de provincieraad.