5 conclusies voor Oudenburg na de verkiezingen

Het stadhuis van Oudenburg. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Oudenburg zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Heel ontgoochelde N-VA

Dat ze bij N-VA heel ontgoocheld zijn, is het minste dat je van de Vlaams-nationalisten kan zeggen. De partij had gehoopt om twee zitjes te veroveren, maar haalde geen enkele zetel. “We dachten in een goede drive te zitten, maar de blauwe tsunami speelde ons parten”, analyseert lijsttrekker Marc Gilliaert. “Wij doen op een integere manier aan politiek. Jammer dat het rapport van Audit Vlaanderen niet gelekt is.”

“We leggen ons kopje niet neer en trachten er samen met het team uit te raken. Ons eerste doel is de wonden te likken, te herbronnen en vooruit te kijken. Onze voorzitter Alain Antierens staat klaar om over zes jaar met een nieuw N-VA-verhaal uit te pakken”, besluit Marc Gilliaert.

2. Lokale politieke soap

Peter Velle (CD&V+) is niet mals voor de manier waarop Voor Oudenburg de verkiezingen won. “De wetten van de logica werden ook nu even opgeschort. De interne strijd binnen Open VLD/Voor Oudenburg, met twee elkaar bekampende burgemeesterskandidaten, zorgde voor een verdeelde, maar dus ook bredere score, en meer zetels voor Voor Oudenburg. Wie met een goed bedoelde stem een signaal wou geven, droeg zo bij aan het rekken van een politieke soap, waarvan de laatste verrassende aflevering nog volgt. Dat besef en die blaren moeten, zullen en mogen nog even pijn doen.” Daarmee duidt Velle dat er een vervolg komt op het onderzoek naar vermeende belangenvermenging.

3. “Zal mijn mannetje staan”

Burgemeester Romina Vanhooren (Voor Oudenburg) zag haar stemscore verhogen van 986 in 2018 naar 1.311 nu. “Zo’n sterk resultaat had ik zeker niet verwacht. Samen met Anthony droeg ik tot deze overwinning bij. Ik denk dat de appreciatie komt door mijn goed jaar als burgemeester. Ik ben iedereen ontzettend dankbaar voor de steun”, stelt Romina Vanhooren. Dat niet zij, maar Anthony burgemeester wordt, is de normale gang van zaken. “Wie de meeste voorkeurstemmen kreeg, had het initiatiefrecht. De kiezer heeft dus beslist. Ik hoop in het college mijn stempel te kunnen drukken. Voor mij wordt het nu verder kijken en correct mijn mandaat uitvoeren. En ik zal mijn mannetje staan.”

4. Vooruit: “’t is zoet en zuur”

Tahira Malik is de enige die straks in de raad het rode front zal vormen. Zij behaalde enkele stemmen meer dan kopman Gino Dumon en raakte daardoor verkozen. “Het is zoet en zuur. Ik ben blij met mijn eigen score, zeker voor de provincie, maar er is op alle vlakken ongeloof. Hoe kon dit gebeuren?”, vraagt Tahira zich af. “We hebben in de aanloop van de verkiezingen elk mogelijk scenario overlopen. Dit hadden we niet zien aankomen. Zondagavond overheerste ongeloof.”

Ondanks het slechte resultaat van Vooruit zal Tahira geëngageerd blijven. “Eerst deze verkiezingen verwerken. Ik beken dat ik zondagnacht weinig geslapen heb en besef dat ik de volgende zes jaar een eenzaam parcours zal moeten afleggen.”

5. CD&V+: gehoopt op meer

Bart De Rudder, voorzitter CD&V+, stond met zijn team versteld over de score van Voor Oudenburg. “Natuurlijk hadden wij gehoopt op meer na een mooie campagne met een sterke ploeg bekwame mensen onder wie echt een band is. De eerste ontgoocheling is snel omgedraaid in tevredenheid over de mooie scores van iedereen. Deze groep wil samen verder werken. We zullen constructies oppositie voeren tegen een stadsbestuur waar een partij de absolute meerderheid heeft. “Ik ben wel benieuwd hoe de functies intern zullen worden verdeeld. Wat met Romina? Zij was voor ons een goede burgemeester. Ze maakte haar keuze om de lijst te steunen en heeft Anthony een groot cadeau gedaan”, besluit Bart De Rudder.