5 conclusies voor Oostrozebeke na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Oostrozebeke. © JC
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Oostrozebeke zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Burgemeester is stemmenkampioen

Bij de vorige verkiezingen sprong toenmalig schepen Luc Derudder met 1.160 stemmen boven zijn toenmalige kopman en burgemeester Karl De Clerck. Die zette een stap opzij en bijgevolg mocht Derudder voor het eerst de sjerp omgorden. De burgervader wordt nu bevestigd in zijn beleid met 1.539 stemmen, waarmee hij wederom stemmenkampioen is. Opvallende nieuwkomer is Edward Verstraete, de zoon van voormalig schepen Danny Verstraete. Hij is de kandidaat met de tweede beste score, met 949 bolletjes achter zijn naam. Stek drie is voor schepen Olivier De Marez, met 830 bolletjes achter zijn naam. De top drie is dus uitsluitend voor Oostrozebeke.nu.

2. Inspraak.nu tuimelt

Oppositiepartij Inspraak.nu had gehoopt dit keer de macht te kunnen grijpen, maar de Oostrozebekenaar zat duidelijk niet op een wissel te wachten. De partij van Marleen Lefebre daalt maar liefst 22 procent en blijft op vijf zetels steken. Twee zetels gingen naar nieuwkomer Vlaams Belang, de rest naar Oostrozebeke.nu. Zelf deed de kopvrouw het nog goed, met een respectabele 790 stemmen, goed voor een vierde plek. Maar daarna duikt met Geert Desmet pas op de 14de plek een nieuwe Inspraak.nu-kandidaat op. Inspraak.nu kon dus niet voldoende overtuigen. ‘Wit konijn’ Jean-Pierre Vande Maele, nochtans van CD&V-stempel, kon ook niet het gewenste effect bereiken en behaalde 305 stemmen.

3. Een aantal namen keert niet terug

Gemeenteraadsvoorzitter Anne-Sophie Verschoore keert niet terug in de gemeenteraad. In 2018 behaalde ze nog 371 stemmen en nu steeg ze zelfs naar 515 stemmen. Niet genoeg om een van de twaalf zitjes in de gemeenteraad te verzilveren. Bij Oostrozebeke.nu raakten voorts huidige raadsleden Cyriel Seys, Marleen Martin-Debacker en Nadine Dejonckheere niet meer verkozen. Die eerste twee kwamen in de vorige legislatuur in de raad na het spijtige overlijden van schepen Jacques Goemaere. Bij Inspraak.nu is de tol vanzelfsprekend iets zwaarder. Daar zien we raadsleden Koen Vandenbroucke, Stijn Manhaeghe, Annelies Braeckevelt, Wim Behaeghe en Koen Castelein niet meer terug.

4. Een derde kwam niet stemmen

Net zoals in heel wat andere Vlaamse steden en gemeentes kwam een derde van de kiezers in Oostrozebeke niet stemmen. In totaal deed 68,9 procent van de Oostrozebekenaars de moeite om een bolletje rood te komen kleuren. Dat ligt een paar procent boven het Vlaamse gemiddelde van 65 procent, maar bijvoorbeeld wat lager dan in Dentergem, waar wel nog 77 procent opdaagde. Bij de vorige stembusslag in 2018 ging nog 95,7 procent van de inwoners zijn stem uitbrengen. Dat is dus een verschil van 26,8 procentpunten. Of de burgemeester er, gezien zijn score, wakker van zal liggen, betwijfelen we. Bij oppositiepartij Inspraak.nu klinkt alvast dat het afschaffen van die opkomstplicht hen wel parten gespeeld zou hebben.

5. Vlaams Belang provinciaal de sterkste

Net zoals al bleek bij de Vlaamse en federale verkiezingen in juni is op provinciaal vlak Vlaams Belang wél de grootste in Oostrozebeke. De partij behaalt er 29,5 procent van de stemmen en gaat daarmee bijna tien procent vooruit. N-VA behoudt zijn status quo met 26,7 procent van de stemmen, terwijl Vooruit stijgt naar 8,9 procent. CD&V en Groen zijn de verliezers in dit provinciale verhaal. De christendemocraten geven 4,4 procent prijs en stranden toch nog op een respectabele 24,7 procent, de groenen duiken 5,4 procent de dieperik in naar 3,7 procent. Ook de liberalen halen er amper 3,5 procent meer. Als hekkensluiter vinden we de PVDA met 0,3 procent van de stemmen.