5 conclusies voor Oostkamp na de verkiezingen

Groot feest in het kamp van Jan de Keyser in Oostkamp. © GS
Geert Stubbe
Geert Stubbe Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Oostkamp zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Nog geen beslissing over nieuwe schepen

Met meer dan de helft van de stemmen kan CD&V Team 8020 verder alleen besturen. Behalve afscheidnemend schepen Katrien Talloen kunnen alle leden van het College van Burgemeester en Schepenen hun zitje behouden. Nel Thieren, die 999 stemmen kreeg, heeft recht op het ambt van schepen maar tijdens de vorige legislatuur besliste ze dat ze de combinatie met werk te zwaar vond. Ook Koen Naert werd verkozen maar geeft voorrang aan zijn carrière als marathonloper en wil pas na twee jaar zou zetelen. Het is nu dus afwachten.

2. Teleurstelling bij 8020Blauw

Ondanks een sterke en vooral lange verkiezingscampagne met een programma dat nauw aansluit bij de Visie Oostkamp2030 vanuit een liberaal standpunt, heeft 8020Blauw geen enkel zitje binnengehaald voor de gemeenteraad. Dit wil zeggen dat ze nu al zeker twaalf jaar niet meewerken aan het beleid in Oostkamp, want ook de voorbije zes jaar hadden ze geen afgevaardigde in de raad. “Met 3,3 procent halen we de kiesdrempel niet. Ik kan niet ontkennen dat we teleurgesteld zijn, maar we zijn niet verslagen. We zullen nu eerst alles laten bezinken en dan bekijken hoe we er de volgende keer nog harder tegenaan kunnen gaan”, aldus campagneleider Sofie Van Neer.

3. Moeder en zoon verkozen bij N-VA

Het moet voor Sofie Pintelon uit Waardamme een opsteker zijn dat ze nu, nadat ze jaren geleden de gemeentepolitiek vaarwel zei, rechtstreeks verkozen is als vijfde mandataris voor N-VA. Zetelen zal ze niet kunnen: die eer laat ze aan haar zoon Arnout Verstraete, die met 510 voorkeurstemmen het tweede N-VA-gemeenteraadslid wordt. Het zitje van Sofie wordt doorgeschoven naar Julian Lopez, die met 307 stemmen het zesde beste resultaat behaalde op de N-VA-lijst. Even was er een gerucht dat Liliaene Debaene niet meer zou zetelen, maar dat werd ontkracht door Liliaene zelf. “Ik ben verkozen en zal dus zeker en vast weer gemeenteraadslid zijn”, weet ze zelf te vertellen.

4. Kleine winst voor Vlaams Belang

Voor Vlaams Belang worden de verkiezingen afgesloten met een kleine winst maar geen extra zitje in de gemeenteraad. Door de familieband van gemeenteraadslid Dieter Vanparys en zijn schoonzus Kristien Verbelen zal deze laatste niet zetelen en wordt Tjörven Vanrenterghem, die 251 naamstemmen kreeg, naar voren geschoven. “Wel zullen we met Vlaams Belang niet meer op de laatste plaats zitten. We zijn nu de tweede fractie van de oppositie waardoor we ook het recht hebben om als tweede partij te interpelleren bij de agendapunten. Als langst zetelende mandataris zal ik bij de eerste gemeenteraad na de eedaflegging bovendien de eer krijgen om één keer voor te zitten”, aldus Dieter Vanparys.

5. Els Roelof naar de provincie

Met Els Roelof heeft Oostkamp opnieuw een vertegenwoordiger in de provincieraad. Ze eindigde met 6.798 stemmen weliswaar op de vierde plaats, maar doordat Hilde Crevits haar mandaat niet zal opnemen krijgt Els Roelof een zetel aangeboden in het Boeverbos. Ze is zeer tevreden met zowel haar resultaat in Oostkamp, waar ze zeer veel stemmen kreeg, als voor de Provincie. Bij de vorige verkiezingen werd ze niet verkozen. “Ik zal nu wel moeten afspreken met mijn werkgever dat ik wat minder uren zal kunnen werken om tijd vrij te maken voor zowel mijn werk als schepen van Oostkamp als mijn ambt van provincieraadslid”, wistt ze op het overwinningsfeest van CD&V Team 80Twintig te vertellen.