5 conclusies voor Moorslede na de verkiezingen

© (foto JS)
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Moorslede zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Fractieleider wellicht schepen

STERK behaalde met een verpletterende overwinning de absolute meerderheid, al is het met 11 op 21 zetels wel heel krap en kan er in een legislatuur van zes jaar veel gebeuren… De partij van de nieuwe burgemeester heeft keuze uit drie partijen om één van hen mee te nemen. Meer dan één schepenambt gaan die wel niet krijgen, gelet op de zetelverdeling. Fractieleider Andries Sioen uit Slypskapelle wordt zo goed als zeker de nieuwe schepen. STERK krijgt wellicht nog een schepen en op basis van het aantal voorkeurstemmen zou dat dan Stefan Cardoen uit Dadizele worden. Hij stapte dit jaar op bij Visie en zetelt als onafhankelijk gemeenteraadslid.

2. Visie wil “constructief verder werken”

Of de huidige coalitie van Visie en STERK verder zal besturen, is natuurlijk zeer de vraag. Dat Ward Vergote (Visie) tijdens zijn schorsing als burgemeester voor vijf maanden zijn partijgenoot Nessim Ben Driss aanduidde als waarnemend burgemeester en niet eerste schepen Sherley Beernaert (STERK) kan een rol spelen voor de keuze. “We leden een groot verlies maar staan open om constructief mee verder te werken”, benadrukt Nessim. “Ik wil al onze kiezers bedanken. Persoonlijk behaalde ik een behoorlijk resultaat (660 voorkeurstemmen, red.). Ook wil ik al onze kandidaten bedanken om samen een mooie propere campagne te voeren. En proficiat aan de collega’s van STERK met de overwinning.”

3. NVAPlus: “Onze ambities lagen hoger”

Oppositiepartijen N-VA en Groep a bundelden vorig jaar de krachten en trokken als NVAPlus naar de kiezer. Beide partijen tellen in de lopende legislatuur elk drie zetels. NVAPlus moet het nu stellen met maar de helft en komt dus uit op drie zetels. “Onze ambities lagen hoger, dat geef ik toe”, zegt lijsttrekker Gert-Jan Hovaere. “Echter ben ik trots dat we als partij standhielden en zelfs met 2,1 procent zijn gestegen. Ook voor mijn persoonlijke score ben ik de kiezer zeer dankbaar. We feliciteren uiteraard onze collega’s van STERK en Sherley Beernaert, in het bijzonder, met hun resultaat. Het initiatief ligt nu in hun handen.”

4. Vanackere voorspelde het juist

Visie valt terug op vier zetels. Partijvoorzitter Thomas Paret is rechtstreeks verkozen. Zijn vader Johan zetelt als fractieleider. Ouderdomsdeken Remi Grymonprez haalt de vierde zetel binnen maar het is zeer de vraag of hij een mandaat zal opnemen. De jonge Elien Decneut is eerste opvolger. Bij de grote ploeg van STERK zijn er nogal wat nieuwkomers. Zoals Rita Dever, Remi Vandaele, Jelle Beerland en uitbater Kristof Dejonge van Ons Huis op Dadizeleplaats. Terug van weggeweest is landbouwer Marnik Vanackere. Hij behoorde de vorige legislatuur samen met Sherley Beernaert en Jürgen Deceuninck tot Groep a en ze stapten samen op. Vanackere had in een pronostiek de zetelverdeling volledig juist.

5. Heel bijzondere zondag voor Andries Sioen

Het was zondag een heel bijzondere dag voor fractieleider Andries Sioen van het winnende STERK. De bijzonder sterke uitslag zorgde voor een hele ontlading. De ontlading kwam er na een beroepshalve heel drukke week. Bij de stad Roeselare is hij departementshoofd publieke dienstverlening en was het dus hectisch in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. 6.685 Roeselarenaars kregen een uitnodigingsbrief om hun stem uit te brengen voor zowel de gemeenteraads- als de provincieraadsverkiezingen. Dit in één van de 58 stembureaus ondergebracht in 18 locaties. Het was voor Andries en zijn collega’s dus alle hens aan dek. Hij coördineerde mee de stembusgang.