5 conclusies voor Middelkerke na de verkiezingen

Jean-Marie Dedecker klinkt strijdvaardig. © BELGA
Paul Bruneel

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Middelkerke zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Opvallende wending voorkeurstemmen

Lijst Dedecker behaalde bij de gemeenteraadsverkiezingen, het grootst aantal zetels en Jean-Marie Dedecker behaalde op zijn eentje 3.243 voorkeurstemmen. Opvallend gegeven is wel, als we de top 20 van de voorkeurstemmen overlopen, dat daar slechts vijf kandidaten van Lijst Dedecker in voorkomen. Deze zijn naast Jean Marie Dedecker zelf, Dirk Gillaert met 1.107 stemmen op plek 4, Henk Dierendonck met 891 voorkeurstemmen op plek 10, Natacha Lejaeghere met 795 voorkeurstemmen op plek 13 en Ethel De Blieck met 753 voorkeurstemmen op plek 16. De overige 15 in het rijtje zijn kandidaten van Respect. Een verklaring hiervoor is dat de mensen die voor Respect hebben gekozen, veel meer voor meerdere kandidaten op de lijst hebben gestemd.

2. Heel veel oudgedienden verkozen

Niettegenstaande op alle lijsten heel wat nieuwkomers te vinden waren, valt het op dat het vooral de oudgedienden zijn die opnieuw werden verkozen. Bij Lijst Dedecker zijn de kandidaten die voor het eerst deelnamen aan de verkiezingen en meteen werden verkozen Ethel De Blieck met 753 stemmen, Wim Dedecker met 672 voorkeurstemmen en Vincent Maeyaert met 553 voorkeurstemmen. Bij Respect gaat het om Seppe Vanhee met 907 en Elien Huyghe met 758 voorkeurstemmen. Bij N-VA kwam Marc Descheemaecker voor het eerst op en behaalde 305 voorkeurstemmen. Er zijn bij de verkozenen wel nog enkele kandidaten die in het verleden al deelnamen, maar toen niet werden verkozen of zetelden.

3. Wat als?

Dat heel wat mensen hun stem niet hebben uitgebracht nu het in Vlaanderen niet meer verplicht was is stilaan bekend. In Middelkerke ging 63,3 procent van de inwoners stemmen. In Middelkerke centrum was dat 63 procent en in Westende ongeveer 57 procent. Dat ligt in de lijn met de buren uit Nieuwpoort (62,1), Koksijde (63,9), Oostende (60,6) en Gistel (67,5). Enkel de buren in Diksmuide gingen met duidelijk meer inwoners naar de stembus (70,1). Hierdoor is het moeilijk om vergelijkingen te maken qua voorkeurstemmen van de kandidaten die al in 2018 deelnamen aan de verkiezingen. De vraag blijft dus ‘Wat als’ het wel verplicht zou zijn geweest. Zou dat de uitslag mee hebben bepaald?

4. Achter elke grote man staat een sterke vrouw

Achter elke grote man staat een sterke vrouw is een gezegde dat nogal veel in de politieke en sportieve middens wordt gebruikt. Jean Marie Dedecker maakt er ook geen geheim van dat hij overal en altijd kan rekenen op zijn echtgenote Christine Dehaemers met wie hij in 2015 in het huwelijksbootje stapte. Waar Jean Marie verschijnt is dat heel vaak in het gezelschap van Christine en zij is dan ook de ideale PR-dame voor de politicus. Ook afgelopen zondag was zij er weer, eerst in de namiddag om haar echtgenoot te feliciteren toen na de bekendmaking van de eerste telbureaus bleek dat de absolute meerderheid kon behaald worden en later op de avond om hem bij te staan toen dit anders uitdraaide.

5. Wat nu met Respect?

Respect, het gezamenlijke project van Open VLD, Groen en CD&V in Middelkerke, behaalde 11 zetels. Het was voor iedereen lang wachten vooraleer alle uitslagen bekend geraakten. Toen uiteindelijk de definitieve uitslag er was, werd de zetelverdeling duidelijk. Tot dan hoopte Frederick Spaey van Respect alsnog een laatste zetel binnen te halen. De vraag die nu rijst is wat er nu gaat gebeuren met Respect. Zij kunnen uiteraard zetelen in de gemeenteraad, maar de vraag is of iedereen binnen deze groep op dezelfde lijn zal blijven. Respect is eensgezind naar de kiezer getrokken, maar binnen de drie (Open VLD, Groen en CD&V) zijn niet alle meningen over bepaalde projecten dezelfde. Afwachten dus is de boodschap.