5 conclusies voor Lichtervelde na de verkiezingen

Resp&ct 8810 CD&V mag vieren: de partij blijft aan de macht in Lichtervelde. © Foto Kurt
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Lichtervelde zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Lichtervelde blijft CD&V-bastion

CD&V blijft ongenaakbaar. De partij is al 42 jaar onafgebroken aan de macht in de gemeente en doorstaat alle oppositiestormen ongeacht wat die oppositie in petto heeft. Zo kwam in N-VA in 2012 voor het eerst piepen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks de flow waarin N-VA op landelijk vlak al jaren zit, vormde N-VA in Lichtervelde nooit een bedreiging voor CD&V. Dat geldt ook voor alle oppositiepartijen en -lijsten die in de loop der jaren de revue passeerden. Ook Durf, de naam waaronder alle oppositiepartijen zich verenigden, slaagde er niet in de CD&V-dominantie te doorbreken.

2. Ria Beeusaert-Pattyn blijft leading lady

Ria Beeusaert-Pattyn werd in 2001 zonder de minste bestuurservaring burgemeester nadat toenmalig burgemeester Gabriel Kindt, vader van huidig schepen Els, gedeputeerde van de provincie werd. De burgermoeder verloor sindsdien geen enkele verkiezing en zit al 23 jaar stevig in het zadel als onbetwiste leider van CD&V. Als ze de komende legislatuur uitdoet zal ze bijna 30 jaar aan het roer van de gemeente gestaan hebben. Ria haalde afgelopen zondag 1.447 voorkeurstemmen. Partijgenoot en eerste schepen Steven Bogaert strandde op 1.310, terwijl Els Kindt 962 stemmen achter haar naam kreeg.

3. Schepencollege blijft in het zadel

De schepenzetels worden traditioneel verdeeld op basis van het aantal voorkeurstemmen. Zo diende toenmalig OCMW-voorzitter Roos Vanwalleghem in 2018 de plaats te ruimen voor Ann Gunst omdat die een hoger stemmenaantal had. Als de traditie gerespecteerd wordt, behouden alle huidige schepenen hun zetel. Ria Beeusaert-Pattyn blijft burgemeester. Steven Bogaert behaalde na de burgemeester het meeste aantal voorkeurstemmen en zou dus opnieuw eerste schepen worden. Ook Els Kindt, Ann Gunst en Steven Kindt behouden normaal hun zitje. Het is nog niet geweten of ze hun huidige bevoegdheden straks zullen behouden.

4. Tien nieuwe raadsleden

Bij Resp&ct 8810 maakt Joke Van Doorne een comeback. Ze was eerder al gemeenteraadslid, maar was bij de vorige verkiezingen geen kandidaat. Ze behaalde op de Resp&ctlijst het zesde hoogste aantal voorkeurstemmen waardoor ze net niet in aanmerking komt voor een schepenzetel. Noor Bruynooghe, Andy Tommeleyn, Lukas Gunst, Wouter De Clerck en Jan De Decker zetelen voor het eerst in de gemeenteraad. Bij DURF zijn de nieuwelingen Etienne Denys, Hilde Pitteljon, Jens Devloo en Wolfgang Vanpraet. Een aantal huidige gemeenteraadsleden die kandidaat waren op de lijst Durf werd niet verkozen: Gaby Vandekerckhove (Somm), Marc Dereere (Somm) en Koenraad Coussée (N-VA).

5. Meer stemmen voor Steven

Opmerkelijk resultaat voor Steven Bogaert. In 2018 kreeg de huidige schepen van onder andere Leefmilieu, Mobiliteit, Jeugd en Feestelijkheden 1.287 stemmen achter zijn naam. Anno 2024 slaagde Steven er in dat aantal te doen stijgen naar 1.310 en dit ondanks een lagere opkomst. Slechts 67 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen. Hij dient daarbij enkel burgemeester Ria Beeusaert-Pattyn voor te laten gaan. Zij kreeg 1.447 voorkeurstemmen. “Ik ben heel tevreden over mijn persoonlijke score”, vertelt Steven Bogaert. “De kiezer heeft over mijn werk als schepen geoordeeld en zegt eigenlijk ‘doe zo maar voort’.”