5 conclusies voor Lendelede na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Lendelede zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. ‘Effect’ Fonteyne en Bonte was er niet
Toen schepen van Openbare Werken Bernard Fonteyne van CD&V enkele maanden geleden bekendmaakte dat hij bij de verkiezingen van 13 oktober zou opkomen voor de nieuwe beweging N-VA+Trots, verwachtte men dat Bernard heel wat stemmen zou meebrengen. In 2018 had hij op de CDV-lijst 738 voorkeurstemmen behaald, nu haalde hij er slechts 376. Aanvankelijk maakten alle strekkingen van Trots op Lendlee de oversteek naar N-VA+ Trots, maar na enkele weken trokken Vooruit, Groen en Jong-Lendelede zich terug en startten met hun eigen partij JOOW. De Lendeledenaar heeft die veranderingen blijkbaar maar moeilijk kunnen slikken en stemde traditioneel het meest voor CD&V.
2. Bedenkingen bij mindere scores
Lendelede telde bij de verkiezingen van 2018 3 partijen: CD&V, N-VA en Trots op Lendlee. Op 13 oktober trokken ze met zijn vijven naar de verkiezingen: CD&V Lendelede 2030, N-VA+Trots (2 oppositiepartijen die de krachten bundelden), Vlaams Belang van Sofie Cleve, 8860 of de partij die er kwam nadat Jo Vansteenkiste niet meer mocht meedoen met VB én de leden van Jong-Lendlee, Groen en Vooruit die het bij N-VA en Trots niet meer zagen zitten en dan maar begonnen met de eigen partij JOOW. Geen enkele van die laatste 3 behaalde een zetel. De gemeenteraad telt nu slechts nog twee partijen.
3. 72,6 procent ging stemmen
Er was zondag in alle media nogal wat te doen over de afschaffing van de opkomstplicht bij de gemeenteraadsverkiezingen. Niemand had zo een idee hoeveel procent van de kiezers niet zou gaan stemmen en dat kon een serieuze impact hebben op de resultaten. In Lendelede trok toch nog 72,6 procent van de kiezers naar de stembus. Sommige partijen profiteren van dat stemrecht, anderen misschien niet. Wie daar in Lendelede meest van profiteert is duidelijk. Als je de resultaten bekijkt heeft CD&V het trouwste kiezerspubliek als het over gemeenteraadsverkiezingen gaat. En dat blijkt ook nationaal. Lendelede is een landelijke gemeente met veel landbouwers die ook vaak CD&V trouw blijven.
4. Geen zetel voor Vlaams Belang en 8860
Toen Jo Vansteenksite van de provinciale voorzitter Stefaan Sintobin te horen kreeg dat hij geen lijsttrekker mocht zijn voor Vlaams Belang Lendelede en zelfs helemaal niet op de lijst mocht staan, begon hij enkele weken geleden met 8860. Het postnummer van Lendelede, maar ook het aantal voorkeurstemmen dat hij bij de federale verkiezingen haalde op de Kamerlijst Vlaams Belang. Maar dat zijn 2 partijen met nagenoeg dezelfde visie en dan kan het niet anders dan dat ze daar bij verkiezingen allebei nadeel van zouden hebben. Met als resultaat: geen enkele zetel voor zowel 8860 als Vlaams Belang. Jo Vansteenkiste is wel nog blij dat hij iets beter scoorde dan Vlaams Belang. Samen hadden ze wellicht wel een zetel behaald.
5. Daan Mostaert populairst na Carine Dewaele
De onbetwiste stemmenkampioen in Lendelede is net als in 2018 Carine Dewaele. Bij de vorige verkiezingen haalde ze 1.465 voorkeurstemmen, nu 1.176. En de oorzaak van die daling zal wel de opkomst van meer partijen zijn. Opmerkelijk zijn de 757 voorkeurstemmen van de jonge schepen Daan Mostaert van diezelfde CD&V. “Ik ben verrast en niet verrast dat ik de tweede ben qua voorkeurstemmen”, zegt Daan. “Door het afschaffen van de opkomstplicht zijn er veel mensen niet gaan stemmen. Of er jongeren wegbleven? Jongeren tussen de 18 en 23 jaar, jongeren zoals die uit de Chiro bijvoorbeeld, zijn politiek wel bewust en zullen zeker gestemd hebben. Ik ben blij met het resultaat, zeker als kersvers schepen.”
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier