5 conclusies voor Ledegem na de verkiezingen

Bij Lijst Burgemeester © JS
Erik De Block
Erik De Block Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Ledegem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Sybille Geldhof opnieuw schepen?

Op basis van het aantal voorkeurstemmen wordt Sybille Geldhof naar alle waarschijnlijkheid opnieuw schepen. Bij de start van de lopende bestuursperiode was er intern een bestuursakkoord dat Sybille Geldhof vier jaar schepen zou zijn, de laatste twee jaar zou Emiel Debusseré haar bevoegdheden sport, jeugd, onderwijs, Noord-Zuid en dierenwelzijn overnemen. Dat gebeurde vanaf januari vorig jaar. Zoals eerder vermeld verlaat Geert Dessein na een lange staat van verdiensten eind november de politiek, komt er dus een plaats vrij in het schepencollege en krijgen we dus een terugkeer van leerkracht Sybille Geldhof. Afwachten of dat voor de volledige legislatuur gaat worden. Piet Vandermersch en Bart Maertens hadden ook de ambitie voor een schepenambt. Mogelijks krijgt één van beiden een gedeeld schepenambt met Sybille Geldhof.

2. Vijf nieuwkomers bij Lijst Burgemeester

Er komen nogal wat nieuwe gezichten in de gemeenteraad die 21 leden telt. De meeste uiteraard bij Lijst Burgemeester: Gilles Knockaert, Desplenter Mathis, Cornelis Franky, Stefanie Devolder en Nancy Vansteenkiste. Gilles is advocaat en speelt bij Olympic Ledegem. Mathis (18) is heel actief in het verenigingsleven en weet zo wat er leeft in de gemeente. Franky (41) is in Waregem leerkracht techniek, engineering en technologie. Stefanie (35) is medezaakvoerder bij Bouwmaterialen Develtere in de Ledegemstraat in Dadizele. Zaakvoerder Nancy Vansteenkiste van restaurant-feestzaal De Cycloon in Ledegem was de vorige keer net niet verkozen en zetelt ze in het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst.

3. Mirte Clicque (21) als onafhankelijke

Vooruit wint één zetel en met studente Mirte Clicque (21) komt een onafhankelijke kandidate in de gemeenteraad. Ze is leidster van Chiro Miengelienge en bestuurslid van jeugdhuis Den Traveir in Ledegem. “Mirte weet dus als geen ander wat er leeft onder de jongeren”, zo klonk het tijdens de campagne binnen Vooruit. “Mirte is de dochter van ondernemer Bart Clicque en Heidi Vandorpe, geboren en getogen in Ledegem. Mirte wil zich met veel enthousiasme inzetten voor een nettere en groenere gemeente waar jongeren kunnen openbloeien.” De twee zetelende gemeenteraadsleden Caroline Seynhaeve en Andy Vandoorne krijgen er dus jong gezelschap bij. Vooruit boekt een winst van 4,2 procent.

4. Piet Vandermersch opnieuw provincieraadslid

Landbouwer Piet Vandermersch zal voor Open VLD zes jaar langer in de provincieraad zetelen. De liberalen tellen maar twee zetels meer en verliezen er liefst drie. Open VLD verdwijnt uit de deputatie. In Ledegem behaalde Piet Vandermersch voor de provincie 882 voorkeurstemmen en is dat toch wel een fraai resultaat. Hij was voor Open VLD lijsttrekker in de kiesomschrijving Kortrijk-Roeselare-Tielt. Piet is zaakvoerder van het Wit-Blauw Vleesbedrijf langs de Rollegemstraat in Ledegem. Voor de liberalen kon hij dus de meubelen redden.

5. Wordt Emiel Debusseré ooit burgemeester zoals opa…?

Opmerkelijk is het groot aantal voorkeurstemmen van de jonge schepen Emiel Debusseré (26) uit Sint-Eloois-Winkel. Goed voor 1.419 gekleurde bolletjes achter zijn naam. Na burgemeester Bart Dochy en eerste schepen Greta Vandeputte is dat het derde hoogst aantal. Emiel werd begin vorig jaar de nieuwe schepen in Ledegem Hij trad in de voetsporen van zijn opa wijlen Firmin Debusseré, die twaalf jaar burgemeester van Ledegem was en voor de Volksunie ook senator is geweest. Emiel Debusseré kreeg dus via zijn opa de politieke microbe te pakken. Het zou wel heel mooi zijn, mocht hij later ooit burgemeester van Ledegem worden. Huidig burgemeester Bart Dochy (51) gaat wellicht nog voor twee legislaturen.