5 conclusies voor Langemark-Poelkapelle na de verkiezingen

Lieven Vanbelleghem herovert allicht de sjerp. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Langemark-Poelkapelle zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Zeven nieuwe gezichten

Respect haalde elf zetels binnen en vijf daarvan zullen worden ingenomen door nieuwkomers: Thijs Supply, Valerie Deraeve, Ronny Vanderhaeghe, Elise Carpentier en Veerle Masschelein. Bij Team Nieuw Bestuur zijn slechts twee van de acht verkozenen nieuwe gezichten, namelijk Margaux Degandt en Kathy Top. Opvallend is dat het vooral de jongere nieuwelingen zijn die verkozen raakten. Thijs Supply bijvoorbeeld is amper 25 jaar, maar staat wel op de vierde plaats in het aantal voorkeurstemmen (970) bij Respect. Margaux Degandt stunt op dezelfde manier bij Team Nieuw Bestuur. De 22-jarige Poelkapelse eindigde met 662 stemmen als derde bij Team Nieuw Bestuur, meer dan schepenen Laurent Hoornaert, Jean-Marie Callewaert en Heidi Coppenolle.

2. Wie verdwijnt uit de gemeenteraad?

Als er zeven nieuwe gezichten zijn, dan moeten er ook zeven verdwijnen. De belangrijkste afwezige komende legislatuur is natuurlijk uittredend burgemeester Dominique Cool. Een geluk bij een ongeluk voor uittredend gemeenteraadsvoorzitter Koen Bentein, die niet verkozen raakte maar als eerste opvolger op die manier toch in de gemeenteraad raakt. Een andere opvallende afwezige wordt uittredend schepen Heidi Coppenolle, die niet verkozen raakte. Ook Claudine Muylle van Team Nieuw Bestuur haalde niet genoeg stemmen. Robert Barthier kondigde eerder al zijn politiek pensioen aan en stond niet meer op de lijst. Bij Respect slaagden Dominique Vanpeteghem, Jan Halewyck en Nicole Louwagie er niet in om verkozen te geraken.

3. Duidelijke burgemeester

Aan legitimiteit binnen de eigen partij zal het Lieven Vanbelleghem niet ontbreken. Met 1.804 stemmen is hij de ontegensprekelijke stemmenkampioen. Terwijl in veel andere steden en gemeenten de lijsttrekker het moest afleggen tegen een kandidaat van de eigen lijst – denk maar aan Ieper en Zonnebeke – staat Vanbelleghem op eenzame hoogte. Marleen Soete staat op de tweede plaats met 1.158 stemmen, meer dan een derde minder. Bij Team Nieuw Bestuur was er ook een duidelijk verschil, maar minder groot. Daar haalde Dominique Cool 951 stemmen, terwijl de eerste runner-up Peter Vantomme 709 bolletjes onder zijn naam zag ingekleurd worden, zowat een kwart minder.

4. Toch relatief hoge opkomst

Er is al veel inkt gevloeid over de lage opkomst tijdens de verkiezingen, maar in Langemark-Poelkapelle viel die al bij al mee. Met 70% van de stemgerechtigden dat kwam opdagen, scoort de gemeente een stuk beter dan het Vlaams gemiddelde (63,6%), maar ook beter dan buurgemeenten Ieper (63,3%), Houthulst (67,2%), Staden (68,2%) en Zonnebeke (67,2%). Toch is er ook in Langemark-Poelkapelle een democratisch deficit. Terwijl er in 2018 nog 5.478 geldige stemmen werden uitgebracht, waren er dat zondag nog maar 4.284. Weeg je het aantal stemmen van Respect in 2024 (2.425) af tegen het totaal aantal geldige stemmen in 2018, dan kom je uit op 44,2%. Respect kan dus niet zomaar stellen dat ze de meerderheid van de inwoners van Langemark-Poelkapelle vertegenwoordigt.

5. Ook provinciaal scoort CD&V

Behalve voor de gemeenteraad moest er ook gestemd worden voor de provincieraad, weliswaar zonder inwoners van Langemark-Poelkapelle op de lijsten. Ook hier trok CD&V aan het langste eind met 33,3% van de stemmen. Vlaams Belang behaalde 25% en wipt zo over N-VA, dat een derde van haar kiezers verliest en strandt op 16,6%. Vooruit zit N-VA op de hielen met een score van 13,5%. Open VLD zakt verder weg en klokt af op 6,2%. Groen doet het nog slechter en verliest ongeveer de helft van haar kiezers in Langemark-Poelkapelle en moet zich tevreden stellen met amper 3,3%. Geen doorbraak ook voor PVDA in onze gemeente. Met 1,4% van de stemmen speelt de extreemlinkse partij amper een rol van betekenis in Langemark-Poelkapelle.