5 conclusies voor Kortrijk na de verkiezingen

Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) is zeer tevreden met haar resultaat van 9.399 voorkeurstemmen. © Kurt De Schuytener
Jules Fremaut

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Kortrijk zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Geen grenzen aan populariteit Ruth Vandenberghe

Door de opkomstplicht lag het aantal kiezers in Kortrijk een pak lager dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Toch haalde Ruth Vandenberghe 60 stemmen meer dan partijgenoot Vincent Van Quickenborne zes jaar geleden. Het bewijst dat Ruth Vandenberghe uitzonderlijk populair is in Kortrijk. Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk is met 37,5 % heer en meester, maar vooral het persoonlijke resultaat van Vandenberghe spreekt boekdelen. Ze haalde 9.399 voorkeurstemmen en is zo de gedoodverfde volgende burgemeester van Kortrijk.

2. CD&V weer tot leven gewekt

CD&V trok samen met Team Burgemeester naar de kiezer. Dat zorgde voor heel wat scheve blikken en de partij werd ook al regelmatig ten dode opgeschreven. Maar de christendemocraten redden meer dan hun hachje deze verkiezingen. Van de 18 verkozenen bij Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk, hebben er al zeker negen een duidelijk CD&V-signatuur. Felix De Clerck is met 2.546 voorkeurstemmen zelfs de tweede populairste kandidaat op de lijst en op weg naar een schepenambt. Ook CD&V-raadsleden Pieter Soens, Hannelore Vanhoenacker en Mia Cattebeke zetten een bijzonder sterk resultaat neer. Of hoe Team Burgemeester de CD&V weer tot leven heeft gewekt.

3. Beste resultaat ooit voor N-VA

N-VA groeit fors in Kortrijk. De partij haalt net geen 20 procent maar doet acht procent beter dan bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. De partij van lijsttrekker Axel Ronse zet zo haar beste resultaat ooit neer in Kortrijk. N-VA gaat van vier zetels naar acht en is met voorsprong de tweede grootste partij van Kortrijk. De campagne tussen Axel Ronse en Ruth Vandenberghe was bij momenten zeer stevig. Dus is het maar de vraag of dat geen gevolgen zal hebben bij de coalitievorming. Maar N-VA kan met Giovanny Saelens en Anke Seynaeve twee nieuwe gezichten lanceren en is een van de grote winnaars van deze stembusslag.

4. Opkomstplicht nekt extremen

Met 63,7 procent was de opkomst van kiesgerechtigden in de Kortrijkse stembureaus – net als in gans Vlaanderen – aan de lage kant. Het is maar de vraag of welke impact het heeft gehad op de resultaten van de twee extreme partijen in Kortrijk. Vlaams Belang groeit wel, maar is slechts de vierde partij in Kortrijk maar droomde van veel meer. PVDA mikte op minstens één zetel in de Kortrijkse gemeenteraad maar maakt die ambitie niet waar. De radicaal-linkse partij zal de komende zes jaar (opnieuw) moeten toekijken van langs de zijlijn en kan – vanuit de gemeenteraad althans – niet wegen op het bestuur in Kortrijk.

5. Groen grote verliezer

De grote verliezer in Kortrijk is misschien wel Groen. De partij voerde de afgelopen zes jaar een constructieve oppositie, maar wordt daarvoor niet beloond door de Kortrijkzaan. Het halveert van vier naar twee zetels en is weer veroordeeld tot een oppositiekuur. Die andere centrumlinkse partij, Vooruit, groeit wel in Kortrijk. Lijsttrekker Maxim Veys is de vierde populairste politicus in Kortrijk en Vooruit wordt de derde partij in Kortrijk, voorafgegaan door Team Burgemeester Stadslijst Kortrijk en N-VA. De stadscoalitie triomfeert.