5 conclusies voor Komen-Waasten na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Komen-Waasten zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Ook schepenen in de oppositie
Komen-Waasten is politiek gezien de definitie van de Belgische complexiteit. Het rechtstreeks kiezen van een burgemeester en de grootste partij is in dit klein stukje koninkrijk geen evidentie. Na de grote staatshervormingen werden zowel Komen-Waasten als Voeren onder ‘tutele’ geplaatst. Dit moest ervoor zorgen dat de taalminderheden niet zouden worden gediscrimineerd. Het resulteerde in vaak erg bizarre constructies, vooral wanneer de absolute meerderheid niet wordt gehaald. In Komen-Waasten zijn de onderhandelingen volop bezig, maar ongeacht het resultaat is het nu al een zekerheid dat de oppositie meteen ook een aantal schepenposten zal kunnen vullen. Met een derde, extra partij zal de rekenoefening enkel maar een flink stuk moeilijker worden.
2. Record voor huidige burgemeester
Alice Leeuwerck haalde met 2.471 voorkeurstemmen een absoluut record binnen. Jean-Jacques Pieters (Action) werd nummer 2 met 1.426 stemmen en Marie-Eve Desbuquoit (Action) sluit de top drie af met 1.246 voorkeurstemmen. Enkel gebaseerd op die cijfers zou een verlenging van het mandaat van de huidige burgemeester dus een evidentie moeten zijn, al liggen de zaken er heel wat complexer bij. Er moet een coalitie worden gevormd en Action is niet bereid om de post van burgemeester zomaar cadeau te doen. Indien het niet tot een akkoord komt, dan kunnen ze ook voor de oppositie kiezen. Of een samenwerking met Horizon kan Alice Leeuwerck uit de burgemeestersstoel kegelen.
3. Wie komt in het OCMW terecht?
Tijdens de onderhandelingen zal het OCMW en de samenstelling van de bestuurslijst ervan ongetwijfeld een belangrijke rol spelen. Lijsttrekker Frédéric Hallez van Horizon is op dit moment de voorzitter van het OCMW en zal zijn baby niet te grabbel willen gooien. Anders dan in de rest van het land worden de vertegenwoordigers van het OCMW ook rechtstreeks gekozen, op een aparte lijst. Dat zorgt ervoor dat Horizon hier van een erg comfortabele positie kan genieten. De andere partij die bereid is het mandaat van Frédéric Hallez in het OCMW te verlengen, zou zomaar eens ook op de steun van de nieuwe partij kunnen rekenen voor de gemeenteraad.
4. Nu wel het einde van de politieke ruzies?
Men wilde altijd komaf maken met het voortdurende bekvechten, maar men kreeg meer van hetzelfde. De verkiezingscampagne in Komen-Waasten werd ontsierd door een niet aflatende stroom aan conflicten en ruzies die openbaar werden beslecht. Vooral sociale media bleek meer dan eens het geliefkoosde platform van zo ongeveer ieder gezicht. Het dieptepunt werd bereikt toen er bij de politie strafklacht werd neergelegd. De reden? Iemand had op Facebook kritiek geuit over het beleid. De vrees is dan ook dat de Komenaars opnieuw zes jaar lang op dergelijke fratsen zullen worden getrakteerd. Wie op straat rondwandelt, krijgt het meer dan eens te horen: “we hebben er schoon genoeg van”.
5. Nieuwe gezichten in gemeenteraad
Geen omwentelingen van formaat in de Komense gemeenteraad, wel enkele opmerkelijke gezichten die hun intrede maken. Weinig verrassend is dat Didier Soete (Ensemble) schepen af is en zich tevreden moet stellen met een plaats tussen de raadsleden. Wie wel opnieuw verschijnt, is Marie-Eve Desbuquoit (Action). Zij had eerder dit jaar aangegeven de politiek vaarwel te zeggen, maar kon rekenen op meer dan 1.000 voorkeurstemmen. Grootste nieuwkomer is dan weer David Kyriakidis. De ondernemer uit Le Bizet had met zijn MCI de vorige legislatuur steun gegeven aan de lijst van de burgemeester. Hij werd in het nieuwe kartel opgenomen en werd bedankt met zijn allereerste titel als schepen van de gemeente.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier