5 conclusies voor Koekelare na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Koekelare zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Bovengemiddelde opkomst
69 procent van de Koekelarenaars ging stemmen, wat weliswaar hoger is dan het Vlaams gemiddelde van 63,6 procent en op provinciaal vlak bij de betere zit. “Een bedroevend cijfer. Het wil zeggen dat ongeveer 2.000 mensen niet is komen stemmen”, weet burgemeester Patrick Lansens. “Wie niet is komen opdagen, weten we uiteraard niet. Wel vernemen we dat het jongere publiek en de oudere bevolking afhaakten”, vermoedt toekomstig schepen Joke Verhelst. Tom Pollentier van Team 8680: “Ik had vooraf gedacht dat ‘slechts’ 20 procent ging afhaken, maar het bleek dus meer te zijn. Het nieuwe bestuur zal initiatieven moeten nemen om de communicatie, inspraak en participatie te verhogen.”
2. Oppositie blijft oppositie
Met Team8680 kwam er een stevig oppositieblok aan de startlijn van de verkiezingen: CD&V van Tom Pollentier, Open Liberaal van Henk Dejonghe en onafhankelijke Jolien Lootens, ex-N-VA. Het collectief droomde van mee besturen, maar is veroordeeld tot een oppositiekuur. “We houden er gemengde gevoelens aan over”, zegt Pollentier. “We zijn erin geslaagd om de absolute meerderheid van Vooruit te breken, maar we hoopten zelf op meer. Een zevende zetel hing even in de lucht, maar we moesten die finaal aan Vlaams Belang afstaan. Daardoor was een alternatieve meerderheid nét niet mogelijk. De intentie is er om als blok gewoon voort te werken en als fractie in de raad te zetelen.”
3. Vlaams Belang pakt eerste zetel
Vlaams Belang kwam voor het eerst op en pakt meteen een zetel. De primeur is voor lijsttrekker Guido Wauters, die in 2016 nog Krak van Koekelare was. Vlaams Belang pakte vooral stemmen in De Mokker, Wauters zelf behaalde 149 voorkeurstemmen. Tijdens de Vlaamse verkiezingen in juni scoorde Vlaams Belang in Koekelare meer dan 30 procent. “Met één zetel zijn we blij”, reageert de lijsttrekker. “Nu kunnen we ons profileren en de partij nog beter kenbaar maken aan de bevolking. We zijn pas laat opgestart en hebben niet veel campagne kunnen voeren. Maar nu krijgen we inzage in dossiers en kunnen we de komende zes jaar tonen dat we er zijn voor de inwoners van Koekelare.”
4. Bekende gezichten
Patrick Lansens (60) is al sinds 1995 burgemeester en zal op het einde van de legislatuur – z’n zesde ambtstermijn – al 36 politieke jaren op de teller hebben. “Er komen zes jaar bij en ik wil die ook uit doen”, zegt Lansens. Het schepencollege telt een pak jaren ervaring: Dirk Ampoorter (61) heeft al 24 schepenjaren, Kelly Tanghe (43) was al negen jaar schepen en twaalf jaar gemeenteraadsvoorzitter, en Stijn Ramboer (42) was de voorbije twaalf jaar schepen. Joke Verhelst (43) is nieuwbakken schepen, maar heeft in liberale kringen en als dochter van Frans Verhelst al politieke ervaring. Jan Lievens (37) begint aan zijn tweede ambtstermijn als schepen, nadat hij eerder ook al gemeenteraadslid was. Kortom: de inwoners verkiezen continuïteit.
5. Bitse strijd of positieve campagne?
In de laatste weken richting de stembusgang verscherpte het debat danig toen pamfletten werden verspreid door de oppositie tegen Vooruit over vermeende interne strubbelingen. Desinformatie, laster en eerroof, noemde Vooruit het op sociale media. “De pogingen om ons te destabiliseren zijn mislukt. Integendeel: wij zijn procentueel gegroeid en de reacties van de inwoners over de pamfletactie waren ronduit negatief”, zegt Lansens. “We hebben een positieve campagne gevoerd”, stelt Pollentier. “Het klopt dat de toon in de laatste dagen harder werd, maar dat is eerder te wijten aan de stress. En als je je tegen een andere lijst wil afzetten, kunnen tegenstellingen op scherp worden gezet.”
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier