5 conclusies voor Knokke-Heist na de verkiezingen

Bert De Brabandere en Cathy Coudyser mogen zich stilaan de winnaars noemen. (foto PDV)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Knokke-Heist zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Lijsttrekker Inzicht geen burgemeester

Hoewel het winnende kartel Inzicht zogezegd met ‘twee lijsttrekkers’ naar de kiezer trok – Bert De Brabandere vanuit CD&V en Cathy Coudyser vanuit N-VA – stond Bert De Brabandere wel op één. Toen het er zondag naar uit zag dat Inzicht de grootste zou worden, kon hij dus even dromen van de tricolore sjerp. Die droom vervloog toen bleek dat Cathy Coudyser voorop stond in de voorkeurstemmen. Haar jarenlange oppositiewerk zal toch geloond hebben. “Of dit toch niet prikt? Eigenlijk niet, want doordat wij nooit hadden verwacht de grootste te worden, heb ik nooit echt aan het burgemeesterschap gedacht”, reageert De Brabandere. “Ik ben vooral heel tevreden met ons resultaat.”

2. Valery Lippens springt over schepenen

‘Doet ie het of doet ie het niet?’ Dat was lange tijd de vraag rond Valery Lippens, zoon van wijlen burgemeester Leopold Lippens. De man speelde al langere tijd een rol op de achtergrond, maar bezwoer niet zelf op de lijst plaats te nemen. Finaal ging hij toch overstag en werd lijstduwer. De reacties bij de Knokke-Heistenaars waren dubbel: Er is nog steeds bijzonder veel respect voor de familie Lippens, maar aan het Nederlands van Valery moet toch nog flink gewerkt worden en hij verblijft toch ook wel erg vaak in het buitenland… Maar wat bleek, met zijn 1.194 stemmen moest hij op de GBL-lijst enkel burgemeester Jan Morbee laten voorgaan en stak hij alle schepenen voorbij.

3. Piet De Groote stemmenkampioen

Kort na het bekend maken van zijn ontslag als burgemeester liet Piet De Groote verstaan dat hij zou terug keren met een eigen politiek project. Zijn ambitie stak hij niet weg: weer burgemeester worden, of op zijn minst weer deelnemen aan het bestuur. Dat eerste zal alvast niet lukken. De Groote is dan wel de stemmenkampioen met 2.919 voorkeurstemmen, meer dan het dubbel van huidige burgemeester Jan Morbee (1.491). Maar zijn lijst is niet de grootste, wel de derde, nipt na Gemeentebelangen. Zelfs mocht Inzicht er niet in slagen een coalitie op de been te brengen en zijn lijst Ja! en Gemeentebelangen gaan samen, dan nog zou het burgemeesterschap Gemeentebelangen toekomen.

4. Carrousel in gemeenteraad en college afgestraft?

Zeker in de tweede helft van de legislatuur vond bij Gemeentebelangen een indrukwekkende stoelendans plaats. Er waren de vooraf afgesproken verschuivingen in het college met als doelstelling te verjongen, maar daarnaast volgden er ook doorschuifoperaties door het ontslag van burgemeester Piet De Groote en schepen Kris Demeyere. Zo kwamen er nogal wat weinig ervaren schepenen. Veel van deze mensen scoren nu niet bepaald goed en moeten vaak niet-mandatarissen of ‘gewone’ gemeenteraadsleden laten voorgaan. Zo raakte schepen Philippe Van Eeghem (299 voorkeurstemmen) niet eens weer verkozen.

5. (Bijna) geen plaats meer voor de kleintjes

In het opbod en het geruzie tussen de grote politieke tenoren kwamen de kleinere oppositiefracties er maar moeilijk aan te pas. Hoe moet je nog oppositie voeren als de oppositie binnen de meerderheid zelf gevoerd wordt? Daar komt nog bij dat door het uiteenvallen van Gemeentebelangen er sterkhouders van het ooit sterke, samenhangende blok op liefst drie verschillende lijsten terechtkwamen. Er ontstond een opbod voor de sterkste kandidaten, zelfs binnen een en dezelfde familie. En zo verloor de fractie Vooruit-Groen het enige zitje. Ook Vlaams Belang kon ondanks de grote nationale successen in Knokke-Heist niet doorbreken, maar de radicaal rechtste partij behoudt wel de ene zetel.