5 conclusies voor Jabbeke na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Jabbeke. © DC
Redactie KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Jabbeke zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Niemand helemaal tevreden?

Burgemeester Frank Casteleyn scoorde persoonlijk enorm hoog, maar die 12de zetel was net niet in het bereik. “We hadden inderdaad een wat mindere score verwacht, maar je mag ook niet vergeten dat we aan een wissel van de wacht bezig waren. We hadden enorm veel nieuwkomers op de lijst en met Hendrik Bogaert en Daniël Vanhessche waren er twee stemmenkanonnen weg.” Voorzitter Mark Casteleyn geeft aan dat het aan stemmenkoning en burgemeester Frank Casteleyn is om te onderhandelen met de andere partijen. N-VA-Visie mag zich de overwinnaar noemen gezien de zeven zetels. Maar net niet genoeg voor een greep naar de macht. Helemaal tevreden zal men dus ook niet zijn.

2. Wie laat zich verleiden?

Met deze gelijke score van elk elf zetels tussen CD&V en het blok N-VA-Visie, Team 8490 en Vooruit is er eigenlijk geen echte winnaar. Vlaams Belang zorgt er met die ene zetel voor dat CD&V aan de macht blijft. De vraag is wie men aan boord hijst. “We gaan er van uit dat de andere partijen ook het cordon zullen respecteren en daarom zijn wij aan zet,” zegt CD&V-voorzitter Mark Casteleyn. “We zullen kijken welke partij het best aansluit bij onze visie.” Het lijkt wel dat CD&V weinig zin heeft om met een sterke partner als N-VA-Visie (zeven zetels) in zee te gaan. Ilse Vandenbroucke, dissidente bij CD&V, gaf in het lijsttrekkersdebat al aan dat haar Team 8490 niet wil samenwerken met de CD&V. Het lijkt er dus sterk op dat men eerst bij Vooruit zal aankloppen.

3. Onverwachte winnaar en verliezer

Nog meer, want echt wel onverwacht, dan N-VA-Visie is Team 8490 van gewezen CD&V-raadslid Ilse Vandenbroucke de winnaar van de Jabbeekse stembusslag. Haar burgerbeweging, die pas in laatste instantie besloot om ook een politieke partij te worden verraste sterk. Ze haalden twee zetels binnen, waardoor zowel Ilse Vandenbroucke als Charlotte Vandamme zetelen. Verliezer is dan weer Groen, dat beide zitjes verliest. Met Peter-Jan Hallemeersch verliest de raad een dosis beleefd intellect. “We hebben alles gegeven, maar heel veel mensen tussen 18 en 45 jaar zijn niet komen opdagen. Ik stop trouwens met mijn politieke inzet voor Groen. Waarschijnlijk start ik een nieuw politiek project op.”

4. Fel vernieuwde gemeenteraad

Nog nooit zijn er zoveel nieuwe gezichten in de raad gekomen in Jabbeke. Dat komt omdat CD&V een sterk vernieuwde lijst heeft en omdat N-VA-Visie meteen ook bij de zeven zetels drie nieuwkomers telt. Bij de CD&V blijven enkel Frank Casteleyn en de schepenen Claudia Coudeville, Chris Bourgois en Wim Vandenberghe op post. Gezien hun persoonlijke scores zijn ze bijna zeker van een verlengd schepenmandaat. Wel verdwijnt dus een hele politieke generatie bij CD&V. Daarvan blijft enkel de 65-jarige lijstduwer en oud-schepen Jan Pollet over. Zes nieuwkomers, Matthias Vanhessche voorop, bij de CD&V. In totaal zijn er dus 11 van de 23 raadsleden helemaal nieuw in de gemeenteraad. Hopelijk stijgt ook de mondigheid.

5. Anders gestemd voor de provincie

Jabbeke stemde duidelijk anders voor de provincie. CD&V haalde hier slechts 32,6 procent, nogmaals een bewijs dat populaire lokale figuren de gemeenteraad gered hebben voor de partij. Burgemeester Frank Casteleyn voorop. Nochtans stond de eigen Claudia Coudeville op de provinciale lijst. N-VA haalde hier, zonder een Jabbekenaar op de lijst, 26,9 procent. Vlaams Belang scoorde 14,7 procent, toch heel wat meer dan de gemeentelijke score. Het gat na raadslid Reinhart Madoc blijft groot. De provincielijst van Vooruit was goed voor 13 procent en Groen haalde 6,8 procent. Ook hier dus een niet zo’n sterk groen verhaal. De provinciale lijst van Open VLD was goed voor 3,8 procent van de stemmen.