5 conclusies voor Ingelmunster na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Ingelmunster zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Vanaf eerste telbureau een sterke score
Na de bekendmaking van het resultaat van het eerste telbureau zonk de moed al in de schoenen van Spoor8770 en Vooruit, want toen scoorde De Brug/N-VA/Open VLD al 61,3 procent of een stijging van 5,7 procent in vergelijking met oktober 2018. Toen al was zeker dat het kartel weer zou scoren en dat het zelfs wellicht nog hoger zou eindigen dan met de verkiezingen van oktober 2018. De resultaten bleven binnenkomen en telkens scoorde De Brug/N-VA/Open VLD heel goed. Uiteindelijk werd afgeklokt op 59,9 procent of een stijging van 4,3 procent. Spoor8770 behaalde 30,7 procent en Vooruit strandde op 9,4 procent of 7,1 procent minder dan bij de verkiezingen van oktober 2018.
2. Jeugd haalt veel stemmen binnen
De jeugd is onze toekomst, maar stemde de plaatselijke bevolking ook op de jeugd? Wanneer we het aantal stemmen van de diverse jongeren nakijken, bemerkten we dat ze goed scoorden. De jongere met de meeste stemmen is Kaat Neerinck van Spoor8770 (670). Ook Lucas Staes (656), Anna Olivier (514), Thibeau Raman (473) en Singh Sukhpreet (435) deden het goed. Bij Spoor8770 kreeg Dries Carlier 407 bolletjes achter zijn naam. Jozefien Verstraete (Spoor8770) behaalde 399 stemmen en Mauro Derammelaere (Spoor8770) 365. Ook Bente Gevaert (De Brug/N-VA/Open VLD) eindigde op 365 punten (evenveel als Mauro). Victor Van de Putte (Spoor8770) kreeg er 352… Bij Vooruit haalde Jens Soenens 129 stemmen en Kacem Mommerency 111.
3. Maken sociale media het verschil?
De Brug/N-VA/Open VLD zette – net zoals zes jaar geleden – weer sterk in op sociale media. Je kon niet één keer met je ogen knipperen of je bemerkte al één of ander bericht van de meerderheid op sociale media. Wie ook maar één foto deelde, kreeg één duimpje van iemand van vooral de huidige meerderheid. Ook in het straatbeeld waren ze met affiches, verkiezingsborden en auto’s vol belettering meer te zien dan de nieuwe partij Spoor8770/CD&V. De meerderheid en Vooruit deden ook veel huisbezoeken, terwijl Spoor8770 dat dan weer niet deed, of toch niet alle kandidaten. Zit daar het verschil? Sommigen hebben graag dat een kandidaat aanbelt, anderen dan weer niet…
4. Raakt Vooruit hier nog uit?
Zes jaar geleden schreven we: raakt CD&V hier nog uit? Die partij heeft het overleefd, maar geraakt Vooruit nu uit dit diepe dal? Twaalf jaar geleden depanneerde Vooruit nog De Brug/N-VA/Open VLD, want die partij had een zetel tekort om de meerderheid te behalen. Zes jaar geleden behaalde De Brug/N-VA/Open VLD de absolute meerderheid en werd Vooruit bedankt voor bewezen diensten. Nu hoopte de partij om terug mee te kunnen besturen, maar het draaide anders uit. CD&V behoudt vijf zetels, maar Vooruit zakt van drie naar één. De reden? “Ik ben ontgoocheld, omdat we een heel positieve campagne voerden, heel inhoudelijk en we dachten dat de mensen dat nodig hadden. Blijkbaar niet…”, zegt lijsttrekster Liesbeth Holvoet.
5. Wie wordt er schepen?
Bij het schrijven van deze tekst is burgemeester Kurt Windels vast en zeker al zijn schepenen aan het aanstellen. Eerste schepen zal ongetwijfeld Trui Lambrecht worden, want ze behaalde de tweede beste score qua voorkeurstemmen of 1.161 stemmen (631 in 2018). Ook Liene Van Den Bosch en Martine Verhamme scoorden sterk met 848 en 800 stemmen. In 2018 kleurden 908 mensen een bolletje achter de naam van Martine.
Jan Rosseel (N-VA) zal schepen blijven, want hij is de eerste N-VA’er in de top tien met 768 stemmen. Dan heb je nog Jürgen Olivier, maar wat met Katrien Vandecasteele (Open VLD), die op de zevende plaats eindigde. Of wordt Jürgen voorzitter van de gemeenteraad?
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier