5 conclusies voor Houthulst na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Houthulst zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Lokale politiek werkt helemaal anders
Kwam Houthulst in juni nog in beeld als de gemeente waar het Vlaams Belang het hardst toesloeg, dan was daar nu maar weinig van te merken. Jeroen Vandromme en zijn ploeg hebben de hype de kop ingedrukt: Vlaams Belang moest tevreden zijn met twee zetels. Of de burgemeester bang geweest is van het Vlaams Belang? “Ach nee: nationale politiek en gemeentepolitiek zijn twee totaal verschillende dingen. Dat is nu overal in Vlaanderen nog eens duidelijk bewezen. Samenhang en samenwerking zijn zo belangrijk in de lokale politiek, net als er zijn voor de mensen als ze je nodig hebben. Ik heb dat geleerd van burgemeester Bart Dochy van Ledegem, voor wie ik werk in het parlement.”
2. Vooruit compleet weggeveegd
Vooruit haalde met 4,8% een ronduit bedroevende score en verdwijnt helemaal uit de gemeenteraad. “Ja, dit komt heel hard binnen”, zegt lijsttrekker Olivia Masselin. “Na alles wat er gebeurd is in onze groep en het overlopen van twee van onze mensen naar Lijst Burgemeester hadden we het wel een beetje zien aankomen, maar toch. Maar we laten het hoofd niet hangen. We zullen de partij opnieuw opbouwen, en we zullen er staan in 2030. Ik wil positief blijven, en ik zal ook een positieve invulling geven aan mijn laatste maanden als schepen. Al heeft de hele situatie met de twee overlopers me pijn gedaan. Ik had gedacht dat de kiezer dergelijk gedrag zou afkeuren. Maar niet dus.”
3. Ook N-VA deelt flink in de brokken
Ook N-VA stond erbij en keek ernaar: de overrompeling van Lijst Burgemeester kostte de partij maar liefst vier van haar zes zetels. Lijsttrekker Filip Vanhevel reageert verslagen: “We zijn teleurgesteld, maar de kiezer heeft gelijk en we zullen de komende zes jaar ons best doen om positief mee te werken met en in het bestuur.” Bijzonder bitter voor N-VA is uiteraard te zien hoe twee van hun vroegere kleppers nu prima resultaten neerzetten bij Lijst Burgemeester: Karlos Debouck zal zelfs schepen worden, Julie Descheppere net niet. Toch is Julie best tevreden met haar uitslag, al weet ze echt niet in hoeverre het hele ‘overlopersverhaal’ haar mogelijk stemmen kan hebben gekost.
4. Vlaams Belang, zei u?
Alle ogen waren gericht op het Vlaams Belang, zeker na de controversiële uitspraken van lijsttrekker Jackie Vercamer, die zelfs de nationale pers haalden. Daarna hield Jackie zich gedeisd, hij verscheen zelfs niet op het lijsttrekkersdebat. Ook na deze verkiezingen bleek hij niet bereikbaar voor commentaar. In de weken voor de verkiezingen bleek overigens wel een en ander te rommelen in het plaatselijke VB-huishouden en werd er vuile was buitengehangen. Jackie is niettemin verkozen, maar moet in voorkeurstemmen Stefanie Sander laten voorgaan. Jackies grote opponent Dieter Bintein, die een meer gematigde koers wou varen en droomde van een coalitie, bengelt helemaal onderaan met 86 voorkeurstemmen.
5. Acht nieuwe gezichten
De nieuwe gemeenteraad telt acht nieuwkomers, waarvan zes op de Lijst Burgemeester. De meest opvallende onder hen is Karlos Debouck, de man die in 2018 met klank verkozen werd voor N-VA en ook voor die partij heeft gezeteld tot hij in 2021 ontslag nam. De échte nieuwelingen hier zijn Reinhilde Meyns, Ine Prinzie, Marissa Roelens, Kristof Delheye en David Debruyne. Ook de twee verkozenen van Vlaams Belang, Stefanie Sander en Jackie Vercamer, zijn nagelnieuw. Acht raadsleden verdwijnen er ook: Ann Vansteenkiste, Kelly Es, Eric Beghein en Dirk Gheysen waren geen kandidaat meer. Olivia Masselin (Vooruit), Maya Vervaeke (LB), Nick Geers (N-VA) en Tanja Greitsch (N-VA) zijn niet meer verkozen.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier