5 conclusies voor Heuvelland na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Heuvelland zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. CD&V: “En toch zijn we heel tevreden”
CD&V is dé morele winnaar van deze verkiezingen: de partij klimt van 26,2% naar 34,6% en van vijf naar acht zetels. Ze is de enige lijst ook die winst laat zien, maar toch blijft ze in de oppositie. Niettemin is lijsttrekker Nathan Duhayon heel tevreden. “We hebben een fantastische campagne achter de rug. Hard gewerkt met een heel dynamische ploeg en dat heeft zonder meer resultaat opgeleverd. We kunnen ook nieuwe en jonge mensen in de gemeenteraad laten komen.” Dat het net-niet geworden is met het breken van de meerderheid, wijt Nathan voor een deel aan de opkomst van de kleinere partijtjes. “Ze behalen geen zetel, maar beïnvloeden wel de globale berekening van de zetelverdeling.”
2. Opluchting alom bij Gemeentebelangen
De vorige keer had Gemeentebelangen met 51,9% en twaalf van de negentien zetels eerder onverwacht een ruime absolute meerderheid behaald. Nu er geen opkomstplicht meer was, er meer lijsten aan de aftrap verschenen en de CD&V-oppositie toch wel een fellere campagne voerde, wist men bij Gemeentebelangen ergens wel dat het heel moeilijk zou worden om de score van 2018 te evenaren. Maar het behoud van de absolute meerderheid was toch wel hét doel. “En daar zijn we ook in geslaagd, dus kunnen we tevreden zijn”, zegt burgemeester Wieland De Meyer met enige opluchting. De uitgestoken hand van CD&V om mee te regeren, zal hij allicht niet aannemen.
3. Jef Huyghe scoort bij N-VA Plus
N-VA Plus moet een verlies incasseren van 5 procentpunt (van 15,4 naar 10,4%), maar ziet dat vooral zuur betaald in de zetelverdeling: de partij houdt nog één zetel over, die zal worden ingenomen door lijsttrekker Ivo Fonteyne, met 229 stemmen. Met in zijn nek de hete adem van Jef Huyghe, de ontslagen algemeen directeur van de gemeente, die door N-VA Plus in stelling was gebracht als verruimingskandidaat. Uit het niets haalt Jef 222 stemmen, hij is dus eerste opvolger… Bij N-VA Plus hadden ze het verlies echt niet zien aankomen. “De afschaffing van de opkomstplicht en de deelname van het Vlaams Belang zullen ons allicht parten hebben gespeeld”, aldus Ivo Fonteyne.
4. Geen zetels voor ‘de kleintjes’
De eerste deelname van het Vlaams Belang in Heuvelland is geen succes geworden: 6,6% is niet genoeg voor een zetel. Kopman Ward Knockaert is toch wel een beetje bitter: “Mensen willen duidelijk meer van hetzelfde: minder inspraak en minder betrokkenheid bij beslissingen. Een onveilig en onder zwerfvuil bedekt Heuvelland.” Ward haalde zelf 128 voorkeurstemmen.
En ook Geert Vandewynckel beet opnieuw in het zand met HEUVELLAND. Met 5,4% behaalde hij zelfs nog minder dan in 2018. De afschaffing van de opkomstplicht, de deelname van het Vlaams Belang en het feit dat hij te laat op gang gekomen is, ziet hij als voornaamste oorzaken. “Maar het idealisme blijft. In 2030 doe ik weer mee.”
5. Zes nieuwe gezichten
Relatief weinig nieuwe gezichten in de gemeenteraad: zes om precies te zijn. Drie daarvan bij CD&V, zij nemen de drie bijkomende zetels in: Isabel Lemahieu met een heel sterke persoonlijke score, en verder Sylvie Knockaert en Xavier Haspeslagh.
Ook bij Gemeentebelangen zijn er drie nieuwkomers: Cedric Geelhand de Merxem, die we al kenden als lid van het Bijzonder Comité Sociale Dienst, René Delerue en Geert Vandeputte. Voor deze drie mannen moeten drie vrouwen plaats ruimen: Mireille Degroote, Valerie Deknock en Caroline Plets zien we niet meer terug. Ook Jean-Pierre Geelhand de Merxem en Eddy Gryson vallen weg, maar zij waren geen kandidaat meer. Bij N-VA valt Caroline Ryde weg door de zetel verlies.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier