5 conclusies voor Gistel na de verkiezingen

Lachende gezichten in het kamp van burgemeester Gauthier Defreyne nadat hij met 'Team Burgemeester' de verkiezingen won. © Peter Maenhoudt
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Gistel zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Samen Gistel zet samenwerking verder

CD&V en Groen trokken als Samen Gistel naar de kiezer. Dat leverde acht zetels op, even veel als de zetels van CD&V (7) en Groen (1) van zes jaar geleden samengeteld. “We hielden stand met een nieuw project. Ik ben tevreden”, reageert lijsttrekker Annie Cool. “Er raakten ervaren mensen en jongeren verkozen. Er zijn nieuwe vriendschappen gesmeed. We geloven in dit project en zullen het voortzetten.” Cool, toe aan haar zesde verkiezingen, pakte ruim 1.000 voorkeurstemmen. Ex-burgemeester Bart Halewyck haalde er 760 vanop plaats 13. Wouter Stael won van zijn vader en fractieleider Arnold en trekt naar de gemeenteraad. Groen-raadslid Andy Versyck is niet herverkozen.

2. Bescheiden winst voor Vlaams Belang

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ichtegem bleef Vlaams Belang steken op één zetel, al had lijsttrekker Michael Vanparys op twee of drie zitjes gehoopt. “De score kon beter”, geeft hij toe. “De afschaffing van de opkomstplicht speelt ons parten. Uiteindelijk groeien we wel met 1,2 procent. Wij moeten het vooral hebben van de lijststemmen in tegenstelling tot de andere partijen. Dit vormt een gezonde voedingsbodem voor de komende zes jaar. Ik zal me keihard inzetten voor Gistel en alle inwoners. Ik wil ook de ongelooflijke inspanningen van huidig raadslid en Gistels VB-grondlegger Eric Jaegers (83) en z’n vrouw Mireille Demonie (79) onderstrepen. Wij zullen hun levenswerk voortzetten.”

3. N-VA verspeelt schepenbonus

Na zes jaar mee het beleid te hebben gevoerd, zakt N-VA van twee naar één zetel en moet huidig schepen Wim Aernoudt naar de oppositiebanken. “Ik ben ontgoocheld, simpel”, is Aernoudt rechtuit. “De reden voor ons verlies? We hebben onze mening gegeven over de positieve realisaties en wat beter kan. Onze boodschap kwam misschien niet goed over, maar ik blijf wel achter onze visie staan. We zullen alles analyseren.” Aernoudt is voorlopig zinnens zijn mandaat op te nemen. Qua voorkeurstemmen houdt hij er een dubbel gevoel aan over: in Gistel strandt hij pas op de 47ste plaats met 307 stemmen, voor de provincieraad haalde hij het hoogste aantal bij N-VA met 6.766 stuks.

4. Vooruit groeit en wint één zetel

“Ooit was het ‘de schuld van de sossen’, maar die tijd is voorbij.” Michel Vincke is in zijn nopjes met de score van Vooruit. “Enkel stellen dat ons succes voortvloeit uit het nationale Vooruit-succes, is onze eigen inspanningen te weinig waarde geven. We voerden een positieve campagne. We kregen ook de ruimte om in de coalitie binnen onze bevoegdheden te doen wat kon en moest. Toen we zes jaar geleden in zee gingen met Open VLD, zeiden doemdenkers dat de liberalen ons gingen oppeuzelen. En kijk nu: het tegendeel is bewezen. Dit is een pluim op de hoed van heel de ploeg. Ook enkele oudgedienden, denk aan Reginald De Schryver, Redgy Tulpin en Germain Vanhoutte, schonken ons een knap resultaat.

5. Groot verschil bovenlokale verkiezingen

De zet van Defreyne om niet langer als Open Vld op te komen, maar als Team Burgemeester bleek de juiste. Want daar waar de liberalen lokaal goed scoorden, was dat op de hogere niveaus niet het geval. Voor de provincieraad verliest Open Vld in Gistel 5% waardoor het op 18% terugvalt. Op de provincielijst deed Gistelnaar Bjarni Deschuytter het wel goed met 414 voorkeurstemmen in zijn stad of 1.735 in totaal. Open Vld valt uit de provincieraad. Voor de Vlaamse verkiezingen in juni verloor Open Vld in Gistel 7,2% en voor de federale verkiezingen liefst 10,52%. De bovenlokale tendensen blijken geen waardemeter voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zo is de procentueel kleine winst voor Vlaams Belang in de Gistelse gemeenteraad zeer beperkt vergeleken met het provinciaal (+5,2%), Vlaams (+5,46%) en federaal niveau (+6%).