5 conclusies voor Diksmuide na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Diksmuide zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Monstercoalitie in de maak (wellicht)
Actie! mikt op een monstercoalitie met team8600. “Ik ben daar vragende partij voor”, bevestigt Koen Coupillie. “In 2018 behaalde onze partij N-VA zes zetels, net zoals Idee Diksmuide. Toen belandden wij in de oppositie en kwam Idee Diksmuide in de meerderheid. Met Actie! hebben N-VA, Idee Diksmuide, Vooruit en onafhankelijken de krachten gebundeld. Wij willen wel luisteren naar de kiezer. Gezien we geen volstrekte meerderheid hebben, lijkt het ons logisch dat we met de tweede grootste partij een coalitie vormen. Ik denk dat politieke spelletjes ondergeschikt zijn aan het beter maken van Diksmuide. Voor ons is het niet moeilijk, wij willen gaan voor de keuze van de kiezer.”
2. Sommige bekende gezichten niet herverkozen in nieuwe gemeenteraad
Een aantal gemeenteraadsleden is niet herverkozen. Voor Idee Diksmuide zijn dat Els Leenknecht en Joël Van Coppenolle, voor Groen is dat Gert Maertens en voor Project 8600 Claude Vindevogel. Project 8600 en Groen halen geen enkele zetel in de nieuwe gemeenteraad. Er zijn ook enkele mensen die nu in de gemeenteraad zetelen en die niet meer meededen aan de gemeenteraadsverkiezing. Dat waren Bart Laleman en Raphael Goemaere voor team8600, Koen Bultinck en Sarah Thieren voor Actie! en onafhankelijk raadslid Karline Ramboer.
3. Twee wissels door familiebanden bij team8600 en Vlaams Belang
De nieuwe gezichten in de gemeenteraad zijn voor team8600 Alex Marchand, Stefaan David, Dominique Mestdagh en Mieke Goemaere . Herlinde Rollez staat op de derde plaats met 1.384 voorkeurstemmen. Zij zal met haar mama Lies Laridon moeten overeenkomen wie er zal zetelen. Daardoor is Pablo Lowagie van team8600 ook al zeker van een gemeenteraadszitje. Voor Actie! zijn de nieuwe gezichten Bart Gouwy en Zoë De Hantsetters. Voor Vlaams Belang zijn Marc Riviere en Geert Mabesoone de nieuwkomers. Natacha Vanwelsenaere was ook rechtstreeks verkozen, maar heeft familiebanden met Riviere.
4. Vlaams Belang als enige naar de oppositiebanken
Team8600 laat nog niet in zijn kaarten kijken. “Ik kan met iedereen door de deur”, reageert Lies Laridon. “Uitspraken zoals die van Kurt Vanlerberghe over ‘de pest en de cholera’ doen geen goed aan de onderhandelingen. De bal ligt echter in het kamp van Actie!. We zullen luisteren naar hun voorstel. Het voordeel van een brede samenwerking is dat we Vlaams Belang naar de oppositiebanken verwijzen. Het nadeel is dat we dan met vier partijen en een rits onafhankelijken tot een compromis moeten komen. Hoe meer partijen, hoe moeilijker het wordt.”
5. Duiken er overlopers op?
Het valt af te wachten of er bij team8600 en Actie! ‘overlopers’ zullen zijn en wat de gevolgen daarvan zullen zijn. “Onze achterban beseft heel goed dat een coalitie met team8600 in het belang van Diksmuide de enige juiste optie is”, onderlijnt Koen Coupillie. “De verstandhouding binnen onze groep zit goed. Hopelijk begaat er niemand een stommiteit. Als we tot een overeenkomst komen met team8600, dan zou ik graag burgemeester worden. Ik heb het me niet beklaagd dat we voor een brede stadslijst gingen. Het is onvoorspelbaar wat het zou gegeven hebben mochten we elk met een eigen lijst naar de kiezer zijn gestapt. Het zou misschien meer mogelijkheden hebben geboden, maar het belangrijkste is dat we aan zet zijn.”
“Ons team is sterk genoeg, wij verwachten niet dat er iemand zal afhaken”, reageert Lies Laridon. “Ik denk dat Actie! beter eerst intern orde op zaken stelt. Ik leun momenteel achterover en laat het initiatief aan hen. Ik ben niet aan de sjerp gehecht, maar ik kies uiteraard niet voor de politiek om in de oppositie te zetelen. Winnen of verliezen, we blijven Diksmuide graag zien.”
(Gudrun Steen)
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier