5 conclusies voor Dentergem na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Dentergem. © GF
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Dentergem zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Langst zetelende burgemeester

Het is uiteraard maar een record in de marge, maar toch eentje waar burgemeester Koenraad Degroote blij mee is. Hij zetelt sinds 1989 onafgebroken als burgervader en mag straks aan zijn zevende (!) ambtstermijn beginnen. Op het eind van de rit zal hij 42 jaar burgemeester zijn. “In heel Vlaanderen ben ik ook de langst zittende burgemeester, samen met die van Kluisbergen. Dat is fijn in de marge, maar meer ook niet, want er ligt nog werk op de plank in Dentergem”, reageert hij.

2. Veel voorkeurstemmen voor Focus8720

Koenraad Degroote is en blijft de stemmenkampioen in Dentergem, met 1.799 voorkeurstemmen, al zakt hij toch een stukje in vergelijking met de 2.255 stemmen die hij zes jaar geleden mocht ontvangen. De kloof met opponente Aniek Van de Velde van Focus8720 is kleiner geworden. Zij behaalt dit keer een knappe 1.615 stemmen, in 2018 lag dat nog op 849, maar toen was ze geen lijsttrekker. “Van dit resultaat kon ik enkel dromen”, zegt ze. “Ik ben overigens ook heel blij dat in de top 20 van voorkeurstemmen er vijftien mensen van mijn partij opduiken.” Toch wordt de top vijf vervolledigd door nog drie Eendracht-gezichten: schepenen Charlotte Vandemoortele, Yves Lambrecht en Gunther Simoens.

3. Simon hoogste nieuwkomer

Tussen de hoogste stemmen prijkt met Simon Vanquickenborne (29) ook een nieuwkomer. Hij kreeg een mooie tweede plek bij Focus8720 en viel met zijn 957 net buiten de top vijf. Opvallend, als nieuweling scoort hij bijna even goed als huidig schepen Gunther Simoens (961) en net iets beter dan schepen Bart De Keukeleire (887) van Eendracht. Alleen komt hij vanzelfsprekend in de oppositie terecht, terwijl de hoogst scorende vier Eendracht-leden hoogstwaarschijnlijk hun schepenambt kunnen behouden. Simon is Financial Controller bij de Balta-groep, is actief als volwassenenbegeleider bij chiro ‘t Sleutelke en voorzitter van Gewest Doppe Drip.

4. Hoge opkomst in stemhokje

Opvallend: in vergelijking met de rest van Vlaanderen is er in Dentergem wel flink naar het stemhokje getrokken. Nu er geen opkomstplicht meer was, kwam er in andere gemeenten gemiddeld maar 65 procent van de mensen stemmen. In Dentergem was er een vrij hoge opkomst van 77,3 procent. Van de 6.685 ingeschreven kiezers hebben er 5.147 gestemd. Een teken dat veel burgers er de democratie en betrokkenheid met de politiek nog hoog in het vaandel dragen. Uiteindelijk stemde er maar 6,9 procent blanco of ongeldig. Heeft het te maken met het feit dat het om twee gemeentelijke partijen van kleurloze strekking gaat? Of dat er maar twee partijen meededen en de keuze dus vrij rechtlijnig was?

5. N-VA de grootste voor provincieraad

In Dentergem is N-VA, de partij waar burgemeester Koenraad Degroote nog altijd een lidkaart van heeft, de grootste bij de provincieraadsverkiezingen. Ze gaat er wel 12 procent op achteruit en landt op 27,2 procent van de stemmen. Vlaams Belang lijkt een flink stuk van die stemmen op te slokken, want ze stijgt 9,4 procent en heeft met 25,5 procent de tweede beste score. CD&V groeit licht en is met 21,1 procent de derde grootste in Dentergem en ook Vooruit gaat licht omhoog. Groen en Open VLD gaan er dan weer licht op achteruit en halen respectievelijk 6,2 en 5,7 procent. PVDA haalt een half procentje meer dan in 2018 en strandt op 2,2 procent.