5 conclusies voor De Panne na de verkiezingen

Het gemeentehuis van De Panne. © JT
Redactie KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In De Panne zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Opkomstcijfers zijn erg laag

De opkomst in De Panne stond even na de middag op slechts 40 procent, wat een teken aan de wand was. Uiteindelijk kwam dit cijfer uit op 57,2 procent, wat nog steeds opmerkelijk laag is. En van dat percentage stemde 1,7 procent nog eens blanco of ongeldig. Vooral jongeren bleven weg, maar waarschijnlijk ook minder mobiele ouderen. De lage opkomst kan te wijten zijn aan verschillende factoren, zoals een gebrek aan vertrouwen in de politiek, desinteresse bij bepaalde groepen of het gevoel dat hun stem weinig invloed heeft. Deze lage participatie maakt het voor het lokaal bestuur moeilijker om het beleid breed te laten dragen. Met een kleiner deel van de bevolking dat heeft gestemd, wordt het een uitdaging om alle inwoners mee te krijgen in beslissingen en hen te betrekken bij de uitvoering van het beleid.

2. Duidelijke score voor het ActiePlan

Het ActiePlan, een samenwerking tussen de huidige meerderheidspartijen ACT!E en Het Plan-B, klokt af op 53,3 procent, een overweldigende score. Bewoners lijken het gevoerde beleid van de afgelopen zes jaar te smaken. Als we kijken naar de top 20 van het aantal voorkeursstemmen, dan wordt volledige top 9 bezet door kandidaten van Het ActiePlan. Pas op de tiende plaats prijkt de eerste kandidaat van Voluit, huidig gemeenteraadslid Ann Woestijn. Een vreemde eend in de bijt zou je kunnen stellen, want na haar wordt de rest van de top 20 volledig bezet door kandidaten van Het ActiePlan. Pas op de 26ste plaats vinden we met Hanne Blieck de eerste kandidaat van KRACHT!G terug.

3. N-VA behaalt geen zetel

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen behaalde N-VA één zetel, en binnen de partij was de hoop afgelopen zondag op meer gericht. Maar daarin zijn ze niet geslaagd. De partij haalde deze keer 5,7 procent, een verlies van 4,4 procent. N-VA heeft geen enkele zetel kunnen bemachtigen. Lijsttrekker Noël De Gryse (72) is voorzitter van N-VA De Panne. Hij besloot een onvolledige lijst in te dienen in de hoop N-VA weer op de kaart te zetten in De Panne en Adinkerke. “We zijn de enige partij in De Panne die nationaal georganiseerd is en kunnen de belangen dan ook op hogere niveaus aankaarten”, klonk het in een eerder interview. Maar De Gryse behaalde slechts 112 voorkeurstemmen.

4. Dochter en vader mogen niet samen besturen

Opmerkelijke situatie: de partij KRACHT!G haalde zondag twee zetels die op basis van het aantal voorkeurstemmen voor lijsttrekker Hanne Blieck en haar vader Johan zijn voorbestemd. Alleen verbiedt de wet het dat familieleden samen besturen, dus moet Johan zijn plaats afstaan.

Lijsttrekker van KRACHT!G Hanne Blieck kreeg zondag 330  stemmen achter haar naam; haar vader Johan kreeg er 234. Maar zijn plaats in de gemeenteraad wordt dus ingenomen door Sabine Van der Maelen vanop de derde positie, hoewel zij tien stemmen minder kreeg dan hij.

“Samen met mijn vader kon ik niet zetelen. Dat wisten we natuurlijk op voorhand”, reageert Hanne Blieck, die in een eerder interview al te kennen gaf dat haar vader bereid is om de fakkel door te geven. Johan Blieck zetelde ruim twintig jaar ononderbroken in de Pannese gemeenteraad, onder meer als schepen voor Openbare Werken. Maar nu komt daar dus een einde aan, hoewel de kiezer het anders wou.

“De opkomstplicht werd afgeschaft en helaas hebben wij hier geen voordeel uit gehaald. Bijna drieduizend inwoners zijn niet komen stemmen. De steun die we de voorbije weken aan de zijlijn voelden, is niet tot in het stemhokje geraakt”, evalueert Hanne het resultaat. “Het is nu aan Sabine en mij om via de gemeenteraad toch onze stempel te drukken, onze inwoners te blijven steunen en hen te overtuigen van onze meerwaarde.”

5. Opvallend: eenmanspartij scoort beter dan volledige GVDepA-lijst

Als we kijken naar de hekkensluiters in de lijst van het aantal voorkeurstemmen, dan zie je onderaan dat Jan Verpoorte – het boegbeeld van de eenmanspartij IB–Lijst Verpoorte – afklokt op 58 voorkeurstemmen. Dat is meer dan alle voorkeurstemmen van de kandidaten van de lijst GVDepA samen. De vijf kandidaten van die lijst eindigen op de laatste vijf plaatsen, goed voor een gecumuleerd aantal voorkeurstemmen van 52.