5 conclusies voor De Haan na de verkiezingen
De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In De Haan zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.
1. Wilfried en zijn ploeg sterker dan ooit
Wilfried Vandaele kan op beide oren slapen: hij behaalde met zijn burgemeesterslijst een overtuigende meerderheid en kreeg ook de meeste (2.312) voorkeurstemmen achter zijn naam. “Een 500-tal meer dan in 2018, en toen was er nog opkomstplicht. Dat doet deugd. Daar kan je niet alleen mee onder de mensen komen, het sterkt me ook in het gevoel dat we goed bezig zijn met onze ploeg”, aldus Vandaele. Als hij een pluim op zijn hoed mag steken? “Dat ik erin geslaagd ben om de groep samen te houden. Dat was de voorbije legislatuur toch een uitdaging. De toenadering tot Bewust Kiezen moet je trouwens zien als een verruiming; van een coalitie is pas sprake als je elkaar echt nodig hebt.”
2. Opmerkelijke score voor David Pieters
Ook een opmerkelijke stijger zondag was David Pieters van ‘t Pubtje: met 1.244 voorkeurstemmen gaf de cafébaas zelfs schepen Rudi Cattrysse (LB) het nakijken. “Fantastisch toch? In 2018 nam ik pas voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, en die 924 stemmen achter mijn naam waren toen al zo’n verrassing. Nu ga ik er opnieuw met rasse schreden op vooruit, en er is in alle drie de deelgemeenten veel op me gestemd. Ik kreeg dus het vertrouwen van de bevolking in het algemeen, niet alleen in centrum De Haan waar ik mijn café heb. Er is intern al afgesproken dat Peter (Breemersch, red.) de eerste vier jaar schepen wordt en ik de rest van de legislatuur uitdoe”, klinkt het.
3. Marleen De Soete klaar voor oppositie
Marleen De Soete valt met haar lijst Samen Voluit uit de boot na het tegenvallende resultaat. “Er was sowieso een voorakkoord tussen Lijst Burgemeester en Bewust, dus kan ik dit wel plaatsen. En ik vind ook dat we het zo slecht nog niet gedaan hebben: met die twee zetels hielden we stand. We respecteren de wil van de kiezer, en die heeft duidelijk voor Wilfried en zijn ondertunneling van de Nieuwe Rijksweg gekozen. Ik zou mijn principes daarover ook niet zomaar laten varen”, zegt ze. De Soete belandt zo na elf jaar als schepen op de oppositiebanken. “Er zal nu misschien eindelijk ook weer eens écht oppositie gevoerd worden. Dat stelde de afgelopen zes jaar nog maar weinig voor”, klinkt het.
4. Vooruit-Groen hekkensluiter
Het kartel Vooruit-Groen eindigde met nog drie stemmen minder dan Vlaams Belang, helemaal laatste. “Dat was een klap in ons gezicht, maar ik denk dat het nog wat te vroeg is om hier veel uit af te leiden. Wellicht zijn we wat te laat aan de campagne begonnen, en zijn we tussen de twee grote partijen gevallen. Als kleine garnaal hebben we trouwens ook veel minder middelen, waardoor we eigenlijk al met een achterstand aan de campagne zijn begonnen. Maar ik zou zeker niet beweren dat ons kartel niet heeft gewerkt. De reacties in de straat waren positief”, zegt Vooruit-voorzitter Bruno Monteyne. Hij wil nu vooral vooruitkijken na de nederlaag van zondag. “We gaan de tijd nemen om te evalueren en lessen te trekken”, klinkt het.
5. Vlaams Belang erg ontgoocheld
Vlaams Belang boekte in De Haan een tegenvallend resultaat met de nieuwe ploeg. “Zéér ontgoocheld over de uitkomst. Die ligt ver onder de verwachtingen”, zegt lijsttrekker Tom D’haese. Hij had op twee zetels gehoopt. “De opkomst was nochtans bovengemiddeld in De Haan. Waar het dan wel aan ligt? Waarschijnlijk zijn we gewoon veel te laat in actie geschoten, en was mijn lokale bekendheid niet groot genoeg om de burger te overtuigen. Op lokaal vlak wordt tenslotte meer op de persoon gestemd dan op de partij. Maar goed, de kiem is gelegd. We hebben nu zes jaar tijd om iets te doen aan dat tegenvallende resultaat. Op 30 november organiseren we alvast een eetfestijn voor al onze leden en sympathisanten”, klinkt het.
conclusies na de verkiezingen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier