5 conclusies voor Damme na de verkiezingen

Het stadhuis van Damme. © DC
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Damme zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Coens zet opnieuw sterke score neer

CD&V plus-lijsttrekker Joachim Coens is met zijn 1.794 stemmen opnieuw de stemmenkampioen. In ‘naakte stemmen’ is dat natuurlijk een stuk minder dan bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, toen Coens 2.739 voorkeurstemmen behaalde. Toen gold er echter nog een opkomstplicht. Anders dan door veel waarnemers verwacht bleef de episode waarin Coens erg vaak in Brussel aanwezig was als nationaal voorzitter van CD&V – een functie waaruit hij ontslag nam na tegenvallende peilingen – niet echt hangen bij de kiezers.

2. Effect Van Quekelberghe blijft uit

Het was voor velen een verrassing van formaat toen voormalig CD&V-schepen Eveline Van Quekelberghe op het einde van de zomervakantie liet weten haar rentree te maken in de Damse politiek. En dat wel als lijstduwer voor N-VA. Van Quekelberghe liet in het najaar van 2022 weten dat ze zou stoppen als schepen en gemeenteraadslid omdat ze zich niet meer kon vinden in de gang van zaken in het stadsbestuur en de partijwerking. Bij haar terugkeer in de politiek liet ze nog opteken graag de eerste vrouwelijke burgemeester van Damme te worden. Dat zal dan toch nog niet voor binnenkort zijn. Met 562 stemmen haalde ze op de N-VA lijst met een pak voorsprong de hoogste score, maar de hele operatie slaagde er duidelijk niet om om de meerderheid en de positie van Joachim Coens in gevaar te brengen.

3. Zieke Britta Roelants haalt zonder campagne toch 480 voorkeurstemmen

Begin september werd schepen Britta Roelants getroffen door een herseninfarct, gevolgd door meerdere hersenbloedingen. Haar situatie bleek meteen bijzonder ernstig. Van campagne voeren was uiteraard geen sprake meer, dat zal ook het minste van haar zorgen en van die van haar omgeving geweest zijn. Britta bleef echter wel op de lijst staan, op plaats 4 namelijk. Op verkiezingsdag bleek dat de Dammenaars haar ook zonder campagne te voeren niet vergeten. Ze haalde 480 voorkeurstemmen. Of Britta op termijn effectief al zetelen is nog onzeker.

4. Slechts vijf nieuwe gezichten

Nu er vijf lijsten naar de stem van de kiezer dongen, was er een potentieel voor heel wat nieuwe gezichten in de gemeenteraad. Absolute meerderheidspartij CD&V zette behoorlijk wat nieuwe mensen op de lijst. Maar uiteindelijk zijn er maar vijf (volledig) nieuwe gezichten in de raad terechtgekomen. Van de nieuwe verruimingskandidaten op de CD&V plus-lijst raakte alvast niemand verkozen. Eveline Van Quekelberghe komt terug na een onderbreking dus een nieuw gezicht kunnen we haar niet noemen. Nieuw bij CD&V plus zijn Vincent Goemaere, Yorick Longueville en Frede Van In. De enige verkozene van Vlaams Belang, Philippe Mus, is uiteraard ook nieuw, net als voor N-VA Jo Wallaert.

5. Nieuwe lijsten breken geen potten

Voor Damme is het opkomen van vijf lijsten een uitzonderlijk gegeven. Doordat er zo weinig ervaring is met zoveel lijsten kon de impact moeilijk ingeschat worden. Maar uiteindelijk bleek dat de nieuwe lijsten – Vlaams Belang en Groen – toch niet veel potten breken. Vlaams Belang behaalt dan wel één zetel, maar voor de partij die bij de parlementsverkiezingen in Damme nog de grootse was, kan dit toch geen succes genoemd worden. Lijsttrekker Philippe Mus is met zijn 145 voorkeurstemmen de enige op lijst met meer dan 100 stemmen. En Groen slaagde er met lijsttrekker Wouter Van Gelder (89 voorkeurstemmen) met 4,2 procent van de stemmen niet in om ook maar in de beurt van een zetel te komen.