5 conclusies voor Brugge na de verkiezingen

Een dolgelukkig Dirk De fauw met zijn echtgenote. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Brugge zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Orkaan Dirk raast door Brugge

Orkaan Dirk heeft zondag door Brugge geraasd. De uittredende burgemeester verpulverde zijn tegenstanders. In totaal 21.299 kiesgerechtigde Bruggelingen stemden voor CD&V. Daarvan behaalde lijsttrekker Dirk De fauw maar liefst 15.138 voorkeursstemmen. “We hebben zes jaar lang hard gewerkt, de kiezer heeft ons hiervoor beloond. De Bruggelingen hebben mij het vertrouwen gegeven om de komende zes jaar opnieuw burgemeester te zijn”, aldus een triomfantelijke Dirk De fauw. In 2008 behaalde hij ongeveer evenveel voorkeursstemmen (15.289), maar toen gold nog een opkomstplicht. Dus mogen we stellen dat hij even populair is als zijn voorganger Patrick Moenaert.

2. Zeer laag aantal stemgerechtigden dagen op na afschaffing opkomstplicht

Amper 60 procent van de kiesgerechtigde Bruggelingen zakten naar de stembureaus af. Een bedroevend lage opkomst, veel lager dan in de rest van de provincie. In andere West-Vlaamse gemeenten daagden 65 à 70 procent op. Waarnemers zagen vooral weinig jongeren in de kiesbureaus. De reden? Volgens experten dagen vooral laaggeschoolde en kwetsbare groepen niet op.

3. Een nachtmerrie voor de liberalen

De Brugse gemeenteraadsverkiezingen werden een nachtmerrie voor de liberalen. Ondanks de naamverandering van Open VLD naar Voor Brugge verloren zij drie van hun zes zetels. 2024 is een horrorjaar voor Mercedes Van Volcem. Na haar zitje in het Vlaams parlement verliest ze haar schepenambt. Haar voorkeursstemmen in Brugge zakten van 5.403 in 2018 tot 1.776 nu. Haar collega-schepen Jasper Pillen rijft vanop de tweede plaats 300 meer stemmen binnen dan haar. Een bezinning dringt zich op tijdens de komende oppositiekuur. Het is opvallend dat de liberalen als enige partij binnen het uittredend Brugs stadsbestuur afgestraft werden.

4. Klimaatthema lijkt mijlenver weg

Het verlies van Groen, die partij ging met 2 procent achteruit en kalft af naar 8,4 procent van de stemmen en slechts drie zetels, toont aan dat de Bruggelingen niet echt wakker liggen van de klimaatverandering. Dat thema werd naar de achtergrond verdrongen. Groen blijft nochtans dé milieupartij bij uitstek en is samen met Voor Brugge dé verliezer van de gemeenteraadsverkiezingen. Of legde die partij de voorbije jaren de foute accenten met interpellaties over regenboogbankjes en herbruikbare luiers? Zelfs de bevriende Grootouders voor het Klimaat konden het tij met hun campagne niet keren.

5. Bruggelingen zijn geen extremisten

Bruggelingen zijn geen extremisten. Getuige hiervan is dat de communisten van PVDA amper 2,6 procent van de stemmen binnen konden rijven en niet eens de kiesdrempel halen. Maar ook Vlaams Belang is in Brugge minder populair dan in vele andere gemeenten. Met 10,5 procent van de stemmen gaat VB lichtjes vooruit in vergelijking met 2018, toen de partij 9,2 procent had. Dat is weliswaar één zetel erbij, VB wordt in Brugge met vijf zitjes even groot als N-VA. Maar van een Forza Brugge is er in tegenstelling tot de Forza Ninove in Oost-Vlaanderen geen sprake. Ook al doet het niet onbesproken Europarlementslid Tom Vandendriessche zijn intrede in de Brugse gemeenteraad.