5 conclusies voor Bredene na de verkiezingen

Het gemeentehuis van Bredene. © MM
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

De kaarten zijn geschud, de stemmen geteld. In Bredene zijn dit de vijf belangrijkste politieke conclusies.

1. Team Bredene redt meubelen niet

Grote verliezer van deze verkiezingen is Team Bredene, de verruimingslijst van schepen Kristof Vermeire. Eind vorig jaar besloot de CD&V-kopman en schepen zijn lijst te verruimen en onder een nieuwe vlag naar de kiezer te trekken. Het is een vergeefse poging gebleken om de twee zetels in de gemeenteraad te vrijwaren en de huidige meerderheid een kans op overleven te geven. Is Team Bredene te laat boven de doopvont gehouden? Was de campagne te slap? Feit blijft dat Vermeire zijn partij de voorbije twaalf jaar gestaag zag wegkwijnen. Zondag zakte hij naar een historisch dieptepunt, wat er bij Vermeire, door vriend en vijand geroemd als een inhoudelijk sterke schepen, stevig inhakte.

2. Groen verdwijnt uit de raad

De zetel die Groen in 2018 voor het eerst veroverde, is niet meer. De groenen zijn hiermee misschien wel het grootste slachtoffer van de triomftocht van Alternatief24. Toen de nieuwe burgerbeweging haar opwachting maakte, besliste Groen Bredene de toenmalige voorzitter Lucas Vandendriessche niet te volgen. Vandendriessche had de deuren van zijn verruimingslijst 8450Anders opengezet voor N-VA-raadsleden Vicky Dereere en Annuschka Steen. Die amourette met de Vlaams-nationalisten ging Andrea Otlet, peetmoeder van Groen Bredene, te ver. Er kwam een beperkte Groen-lijst, maar met amper 2,5 procent van de stemmen blijven ze zes jaar in de wachtzaal van de lokale macht.

3. Kattenmadam raakt niet verkozen

Therese Vanneste, door haar inzet voor de lokale zwerfkat bekend als de ‘kattenmadam’, keert niet terug naar de raad. Vanneste werd in 2018 gemeenteraadslid voor N-VA. Ze ging vrij snel als onafhankelijke zetelen na meerdere aanvaringen met haar fractie. Vanneste bleek niet alleen een luis in de pels van N-VA, maar ook van de meerderheid, die ze vaak bestookte met ellenlange en uitvoerig gedocumenteerde betogen. De verschillende schepenen voor Dierenwelzijn mochten meermaals haar toorn ervaren. Deze zomer haalde Vlaams Belang Vanneste binnen als lijstduwer en stemmenkanon. Hoewel ze haar persoonlijke score aardig verbeterde ten opzichte van 2018, raakte ze niet verkozen.

4. Teleurstellende opkomst

63! Dat was het opkomstpercentage in Bredene. Teleurstellend laag, bijzonder in een gemeente waar een nieuwe ‘burgerbeweging’ de voorbije maanden toch leven bracht. Burgemeester Vandenberghe verbaasde zich er zondag over dat zo weinig Bredenaars zich betrokken voelen bij de lokale politiek. Schepen Kristof Vermeire gokte kort voor de verkiezingen zelfs op 80 procent opkomst. Heel wat politici verkeken zich op het enthousiasme van de Bredenaar om naar het kieshokje te trekken. Bijzonder is dat van de 9.078 Bredenaars die een stem uitbrachten, er 119 blanco of ongeldig stemden. Bij vergissing? Of getroostten die 119 zich alsnog de moeite om naar het kiesbureau te trekken om zo hun ongenoegen extra in de verf te zetten?

5. Minister van Staat in raad (?)

Elf nieuwe leden telt de gemeenteraad vanaf 1 december. Dat is een kleinere verschuiving dan in 2018, toen liefst 13 verkozenen hun intrede deden. Grootste leveranciers van nieuw bloed zijn Alternatief24 en Vlaams Belang. Voor A24 komen Lucas Vandendriessche, Magali Vanhaeren, Ronny Vanstechelman, Erwin Poppe en Kris Costenoble als neofieten in de raad. Voor VB worden dat Gregory Roelandt, Filip Debaets, Maaike Hemeleers, Mike Beun en Marc Schepens.

De meest opmerkelijke nieuwkomer vind je echter bij Vooruit, waar Minister van Staat en oud-burgemeester van Oostende Johan Vande Lanotte zijn opwachting maakt. Of Vande Lanotte zijn mandaat ook daadwerkelijk zal opnemen, is nog niet duidelijk.